Jó jel: már szabadkoznak a máltai püspökök a botrányos útmutatójuk miatt
2017. március 13. írta: Ibun

Jó jel: már szabadkoznak a máltai püspökök a botrányos útmutatójuk miatt

2017-03-12_17-48-40.png
Március 11-én, szombaton, a máltai püspökök egy új pásztori körlevelet adtak ki, amelyet Málta-szerte valamennyi vasárnapi szentmisén felolvastak a híveknek. A levélben a püspökök a saját megközelítésükkel foglalkoznak az újraházasodottak áldoztathatóságának kérdésében - meglehetősen váratlanul, és anélkül, hogy egy érthetőséget segítő bevezetővel szélesebb kontextust adnának hozzá (a szövegkiemelés tőlünk származik):

Mi, püspökök, néhány kritériumot adtunk a papjainknak a komplex helyzetben lévő párok támogatásához, legyenek bár házasok, vagy az életüket együtt élők. Mi, püspökök, nem adunk engedélyt emberek egy csoportjának arra, hogy szentáldozásban részesüljenek anélkül, hogy a tisztázás szükséges eljárásán keresztül ne mennének. Semmilyen módon nem akarjuk kisebbíteni az Úrnak a családról és házasságról szóló evangéliumának az erejét. A pápa szívével egységben mi, püspökök, szeretnénk az Egyház szívét közelebb vonni mindannyiótokhoz, minden egyes testvérünkhöz és nővérünkhöz, akik nehéz helyzeten mennek keresztül. A pap, a mi nevünkben és az Egyházat képviselve, nem rejti el Jézus szavait, de nem is vall kudarcot az Úr irgalmas szívének közvetítésében.

Ahogy a pápa tanítja, az általunk említett kísértések mindenkire vonatkoznak. Azokra is vonatkoznak, akik házasságra készülnek. Mint keresztény közösség, elkötelezettek vagyunk úgy hirdetni a házasságot, ahogy azt Isten megalkotta: egy férfi és egy nő tartós szövetségeként, ami nyitott az élet ajándékára. A tény, hogy törődünk a testvéreinkkel és nővéreinkkel, akik különféle döntéseket hoztak az érzelmi életükben, semmilyen módon nem csökkenti az evangélium szépségét, amely kezdettől fogva az egy férfi és egy nő közötti szeretet örömének evangéliuma volt.

A Máltai Püspöki Konferencia egy január 13-án kiadott hivatalos útmutatójában adott engedélyt a házasságtörésben élők áldoztatására. "Ha hiszik, hogy békességben vannak Istennel, nem tagadható meg tőlük az Eucharisztia" - írták Ferenc pápa Amoris Laetitia buzdítására hivatkozva. Az útmutatást másnap a Vatikán hírlapja, a L'Osservatore Romano is leközölte, különösen nagy vihart kavarva vele. A máltai püspökök útmutatását a Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Müller bíboros, egy interjújában óvatos bírálattal illette.

Később Málta érseke, Charles Scicluna jelentette ki egy az ország papjaival folytatott megbeszélés során, hogy nem volt más választása, mint kiadni az Amoris Laetitiához fűzött botrányos útmutatást, mivel a lelkiismerete "nem engedte, hogy szembeszálljon Ferenc pápa óhajával". Az érsek egyúttal az országa papnövendékeit is megfenyegette azzal, hogy ha bármelyikük "nem ért egyet Ferenc pápával, úgy a szeminárium ajta nyitva áll" számukra, vagyis a papneveldéből szabadon távozhatnak. Málta néhány papja is megerősítette, hogy a püspökeik nem tűrnek meg egyetlen papot sem, aki az Amoris Laetitiát másképp értelmezi, mint amit ők az útmutatásukban rögzítettek.

A máltai egyház egy névtelenséget kérő tagja szerint a házasságtörésben élők szentáldozásban részesítéséért küzdő liberális egyház Máltát próbálta az ügyük számára előre tolt ékként használni. A OnePeterFive-nak nyilatkozó forrás szerint a választás azért esett épp Máltára, mivel az ország püspöki konferenciája kivételesen kis számú tagból áll, akiket könnyű volt egységes állásfoglalásra rábírni.

A Máltai Püspöki Konferencia mindössze háromtagú, a tagjai: Charles Scicluna érsek (a konferencia elnöke), Mario Grech (Gozo püspöke), és Paul Cremona (Málta emeritusz érseke).

A bejegyzés trackback címe:

http://katolikusvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr412333721

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pápai szexparadoxon 2017.03.14. 07:40:42

Szórakoztató Képes ErkölcsTan;  A szexparadoxon a férfi papok esetén, talán egy katolikus dogmaként elrendelt kötelező kasztrálással feloldható lenne. Mert mi az igazán felesleges dolog? -papoknak a fütyi.

Trackback: Maszturbálj! 2017.03.14. 07:39:45

Pénzt spórolsz. Időt spórolsz. Csökkenti a stresszt. Gyógyítja a fejfájást. Senkit se bánt, viszont idegesíti a pápát. Ettől viszont még egy erkölcsös dolog, csak a pápa hülye.  Ja és papoknak is ajánlható. Inkább magukhoz nyúljan...

Trackback: Két apukája van 2017.03.14. 07:39:27

ZombiJézuskának is két apukája van. József és Jahve. Ja és dajkaterhességgel született.

Trackback: Ötödikes erkölcstan tankönyvben mélytorokspray 2017.03.14. 07:39:10

"Mélytoroksprayt találtunk az ötödikes erkölcstan könyvben" - Fenékbe, szájba lehet egyes keresztény vallásos könyvek szerint, na de azért nem 10 éveseknek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu