Április 23. Szent Adalbert (Béla) püspök és vértanú
2017. április 23. írta: Katolikus Válasz

Április 23. Szent Adalbert (Béla) püspök és vértanú

Az esztergomi egyházmegyében I. o. duplex ünnep közönséges nyolcaddal, egyébként Magyarországon nagyobb duplex ünnep

szentadalbert.jpgOrszágokat térített, királyokat keresztelt. Mikor erre a hódító útra szólította az Úr, mintha neki is mondta volna: „Kiválasztott edényem ő nekem, hogy hordozza nevemet a pogányok és királyok előtt… megmutatom neki, mennyit kell szenvednie az én nevemért”. (ApCsel. 9,15-16). S Adalbert vállalta ezt a szenvedéssel, számtalan megpróbáltatással teljes hivatást. Hitvallója, apostola, vértanúja lett Urának.

Pedig élhetett volna kényelemben. Előkelő családból származott. Apja a csehországi Lublyic grófja volt. Fiától családja továbbfolytatósát, hírének, nevének, harci dicsőségének gyarapítását várta. Mennyire más volt az Úr terve! Alig hogy megszületett a kis Woytieck – ez volt először neve - , súlyos lázba esett, megrémült szülei a Boldogságos Szűz pártfogását kérték és megfogadták, hogy Istennek szentelik fiukat, ha életben marad.

Adalbert föl is épült, de már az Úré volt.

Iskolára Magdeburgba küldték. Szorgalmas és nagytehetségű fiú volt. De azért megesett egyszer, hogy egész nap csak játszott. Másnap, mikor felelnie kellett volna, egy szót sem értett a tárgyalt szövegből. Mestere megverte. „Eressz el! Már tudom” - kiáltotta verés közben. És tudta is. De ez egyetlen eset lehetett, mert egyébként úgy emlegetik, mint aki „az igazság és tudomány napja felé fordult s fölszabadította magát a földhöztapadtságból”.

Magdeburg püspöke, Adalbert bérmálta meg. Ennek tiszteletére vette föl maga is az Adalbert nevet. Valószínűleg már ekkor, diákifjúkorában barátkozott össze Ottó herceggel, a későbbi III. Ottó császárral (983-1002). A két ifjú együtt álmodozott jövendő hódításokról, Itáliáról, a pápaság felszabadításáról. De nagyratörő tervekről álmodozva és a legelőkelőbb körökben forgolódva is megőrizte szíve ártatlanságát. Már ekkor járt a szegények után, hogy segítsen rajtuk. Sokat imádkozott. Az Úr, aki születésekor lefoglalta, érlelte őt a maga számára. Az ifjúi ábrándozásokból egyre határozottabb tervek lesznek. Kétévi otthoni tartózkodása után Ditmár püspök elé járul, hogy pappá szentelje (kb. 982-ben). Nemsokára már fölszentelő püspöke halálos ágyánál áll. A püspök nagyon félt a haláltól, mert úgy érezte, hogy a kelleténél többet törődött a világi kitüntetésekkel és sikerekkel. Adalbert fölajánlja böjtjeit, imádságát és alamizsnáit a haldokló megsegítésére. Ditmár halála után egész Prága őt akarja püspökének. Meg is választják. Feljegyezték róla, hogy püspökké szentelése óta nem mosolygott többé. Mikor ennek okát tudakolták, azt mondta: „Könnyű a püspöksüveget és a pásztorbotot viselni, de borzasztó a püspökre váró számadás az élők és holtak bírája előtt”. Ennek a nagy felelősségnek alázatával vonult be városába - mezítláb. Püspöki jövedelméét négy részre osztotta. Egy volt a templomok, egy a papságnak fönntartására, egy a szegények segítésére. Magárnak csak a negyedét tartotta meg. De ez is családi vagyonával együtt csaknem mind a szegényeknek jutott.

A prágaiak nagy lelkesedéssel fogadták. De mikor látták, hogy babonáikat, kicsapongásaikat és kegyetlenségeiket nem tűri, kiábrándultak belőle. Adalbert erre Rómába ment (989-ben) a pápa tanácsát kérni. Szeretett volna lemondani méltóságáról; be is vonult a Szent Elek kolostorba. Azután egy jeruzsálemi zarándoklás tervét fogatta fejében. Pénzt is kapott rá III. Ottó császár anyjától. De a következő éjjel titkon szétosztatta a szegények között. S míg ifjúkori barátja,
a császár fényes seregének élén bevonult Rómába, Adalbert a Szent Elekben söpört, súrolt, mosogatott ... Az ő hódító útjai csak ezután következtek.

A mainzi érsek nem nyugodott bele távozásába. Visszakérte a pápától. Parancsára el is indult Rómából, Anconán, Dalmácián és Magyarországon keresztül (992). Magyarországon ez időben Géza vezér uralkodott. Szívesen látta a térítőket pogány népe között s Adalbertet is nagy tisztelettel és örömmel fogadta. Ennek a szíves fogadtatásnak emléke élt benne, mikor Prágába bevonult. Rómából szerzeteseket is hozott magával, hogy segítségére legyenek a csehek megjavításában. Ezeknek a szerzeteseknek építtette a Prága melletti Brevnov-kolostort. A lelkes fogadtatás után azonban megismétlődött az előző eset. Adalbert minden törekvése ellenállásra talált. A régi szokás ereje elfordította az új kereszténységtől a népet. Az ünnepeket nem tartották, az egyház menedékjogát nem tisztelték. Egy alkalommal, mikor egy házasságtörő asszony a katedrálisba menekült, oda is utána mentek. Hiába volt a püspök tiltakozása, kihurcolták az asszonyt és megölték. Elhagyta tehát püspöki székét, lóra ült és Magyarországba jött. Itt jobb eredménnyel biztatta az előző szíves fogadtatás. Bár csak rövid ideig működött hazánk földjén (994-95), mégis nemzetünk apostola lett. Ő keresztelte meg Géza vezért és fiát, Vajkot. S amint egykor Szent István első vértanú imádsága egyengette a kegyelem útját Saul lelkébe, hegy Szent Pállá, a nemzetek apostolává legyen: Adalbert volt az, aki Vajkot a magyarok apostolává, Szent Istvánná formálta. Rövid, de eredményes működése után Rómába ment s régi kolostorába vonult. Itt látogatta meg a koronázásra jövő Ottó császár. A császár kíséretében indult vissza Prága felé, a pápa parancsára, 996. májusában. A csehek ekkor egyáltalán nem akarták befogadni. Jövetelének hírére rokonait kivégezték, családjának birtokait földúlták és lefoglalták.

Adalbert erre Lengyelország felé vette útját. Először csak ideiglenes menedéket keresett Boleszló hercegnél. Adalbert érdekében Boleszló követeket küldött a csehekhez. De azok visszaüzentek: nem nekik való ez a püspök, nagyon is szent, nem férnek meg egymással. Ekkor a pápa is feloldotta Adalbertet előző parancsa alól és megengedte neki, hogy a pogányok között hirdethesse az evangéliumot. Így lett Lengyelország apostola. Bejárta az Országot s a nép nagy részét megkeresztelte.

Az úttörés munkájának elvégzése után öccsével, Gaudenciussal együtt Poroszországba ment. Itt a pogányok hangulata nagyon ellenséges volt a kereszténységgel szemben . Mikor Adalbert eredményes munkáját látták, erőszakkal akartak végezni vele. Egy alkalommal zsolozsmázás közben támadt rá valamelyik pogány és evezővel fejbevágta. A püspök félholtan terült el. De nem halt meg. Magához térve hálát adott, hogy szenvedhet az Úrért. Ezután mindenütt gúnyolódással, bántalmazással fogadták. Mikor halállal fenyegették, ha továbbra is köztük marad, távozásra szánta magát. Útközben egy lovascsapat Tenkitten mellett elfogta és megkötözte. Megkötözve is ellenségeiért imádkozott. Aztán kísérőit buzdította állhatatosságra: ,,Atyámfiai! Annak hatalma, kiért szenvedünk, nagyobb minden hatalomnál. Vele senki nem mérkőzhetik, jóságának nincs másán.

Erre a beszédre egy pogány pap lándzsával átszúrta. A többi pogány is mind beledöfte a lándzsáját, 997. április 23-án. Holttestét Boleszló herceg nagy pénzen kiváltotta és a gnézeni székesegyházban temettette el. Innen 1039-ben püspöki városába, Prágába vitték. Adalbert, magyarul Béla is, Lengyelországnak és Magyarországnak, s külön az esztergomi egyházmegyének védőszentje.

Oratio. Mindenható örök Isten, ki a mai napon Szent Adalbert vértanúdat és püspöködet szenvedésének érdemeiért szentjeid közé sorolni méltóztattál, add, kérünk, hogy az ő példája nyomán az örök hazába eljuthassunk. A mi Urunk...

(Forrás: Balanyi György - Schütz Antal - Sebes Ferenc - Szamek József - Tomek Vince: Szentek élete az év minden napjára. 1-4. köt. Szerk. Schütz Antal. Budapest, 1932.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása