Tom Cruise, az elveszett bárány
2017. április 24. írta: Katolikus Válasz

Tom Cruise, az elveszett bárány

222-700x438.jpgBár a valódi életben küzdhetne a gonosz ellen, ezt ma csak nagysikerű mozifilmekben teszi Tom Cruise, a Mission Impossible sorozat, a Top Gun, és számos további hollywoodi szuperprodukció sztárja. És a helyzete még kevésbé rózsás, ha hozzátesszük, hogy ő ma egyike a leghangosabb és legrangosabb népszerűsítője a szcientológia vallásának.

Az élete azoban csaknem más fordulatot vett: fiatalemberként hívő katolikus volt, papi szemináriumba is járt, és jó úton haladt a papság felé - míg a papnöveldéjéből ki nem rúgták.

Cruise eredetileg Thomas Cruise Mapother IV néven látta meg a napvilágot New Yorkban. A családja elkötelezett katolikus volt, az édesapja azonban erőszakosan bánt a családtagjaival. Cruise általános iskolás volt még, amikor a család Kanadába költözött az édesapja munkája miatt, középiskolás korában azonban az édesanyjával és három húgával együtt az Egyesült Államokba költöztek vissza, hogy elmeneküljenek az erőszakos édesapa elől.

Tinédzser volt, amikor megismerkedett Ric Schneider atyával, akinek hatására úgy döntött, hogy belép a Cincinnatiben található Szent Ferenc Papi Szemináriumba.

"Tomot azonnal magával ragadta" - mondta később a pap. És bár a pap azt hitte, a fiú csak az ingyenes tanulási lehetőség miatt jelentkezett a szemináriumba, Cruise azidőtájt egyik legjobb barátja, Shane Dempler azt mondja, Tom Cruise nagyonis komolyan gondolta a papságot.

"Nagyon erős katolikus hite volt" - mondja Dempler. "Szentmisékre jártunk, sok időt töltöttünk a kápolnában, és szerettünk történeteket hallgatni a papoktól. Azt gondoltuk, a papoknak nagyszerű életük van, és nagyon érdekelt minket a papi hivatás."

Azonban kishíján fel sem vették Cruiset a szemináriumba. Az iskola 110-es intelligenciahányados felett vett csak fel növendékeket, Cruise-nak pedig a felvételi IQ tesztjén pontosan ennyi lett az eredménye. Jóllehet Cruise sohasem tanult jól az iskolában, kiválóan teljesített a sportok terén, és csatlakozott az intézmény drámaköréhez is.

Mindennek nemsokára végeszakadt. Ahogy Dempler mondja, ő és Cruise elkezdték egyre kevésbé komolyan venni a szabályokat. Az egyik példa erre az volt, hogy rendszeresen kiszöktek az intézményből, hogy dohányozhassanak.

Ami végül betette náluk a kaput, ennél sokkal súlyosabb volt: Dempler és Cruise úgy döntöttek, tömény szeszt lopnak a ferences testvérek saját készletéből. A raktárhelyiségbe Dempler tört be, ahonnan több üvegnyi szeszt dobott ki Cruise-nak az ablakon keresztül, aki az ablak alatt állt. Az üvegdobálásnak több palack is áldozatul esett, amik összetörve maradtak a helyszínen, néhány palacknyi szeszt azonban sikerült megmenteniük maguknak. Ennek rögtön híre ment a szeminaristák között, és hamarosan egy nagyobb csoport kerekedett, akik a közeli erdőbe szöktek közösen elkortyolni a lopott szeszt. Néhányukat közülük később a ferences testvérek találtak meg részegen fekve, akik készségesen el is mondták, honnan tettek szert az elfogyasztott alkoholra.

"Az iskola levelet írt a szüleinknek, hogy mindkettőnket kedvelnek, de jobbnak látnák, ha nem térnénk már vissza" - magyarázza Dempler - "Úgyhogy nem lettünk kirúgva, hanem egyszerűen nem mentünk vissza."

Cruise így elhagyta a szemináriumot, és vele együtt a tervét is, hogy a papi hivatást választja. Úgy döntött, kipróbálja magát inkább a színjátszásban, és öt évvel később, épp mielőtt a huszat betöltötte volna, megkapta a számára áttörést jelentő szerepet a Takarodó (Taps) című mozifilmben. Nem sokkal azután következett a Kockázatos üzlet (Risky Business), a Top Gun, a többi pedig már filmtörténelem...

Ahogy azonban a filmsikerek jöttek, Tom Cruise katolikus hite is egyre inkább elkopott. Már befutott filmsztárként, az első felesége (akit később számos további követett) vezette őt be a szcientológiába, amit hamarosan teljesen magáévá is tett. Az 1990-es évek elejétől kezdve a vallási irányzat mélységeiig jutott, a szervezet számára hatalmas pénzösszegeket felhajtva, és nyilvánosan népszerűsítve azt.

Sok egykori katolikus ismeri fel az élete során, hogy végülis valami (Valaki) visszahúzza őket az akolba. Ki tudja, talán egyszer Tom Cruise is felismeri magában ezt.

Reméljük, minden elveszett bárány egyszer hazatér.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása