Minden a Valóságos Jelenlétről szól
2017. május 16. írta: Katolikus Válasz

Minden a Valóságos Jelenlétről szól

A Church Militant olyan jelentős és hiteles katolikus médiafelület, akinek meglátásaira mindig érdemes odafigyelni. Ezt az amerikai online katolikus televíziót nemrégiben mi is bemutattuk egy cikkünkben.

A hétfői "The Vortex" adásában a médium alapítója és vezetője, Michael Voris S.T.B. az Egyház válságának forrásáról, és a Church Militant "Ellenállás" elnevezésű mozgalmának céljáról értekezett, a múlt szerdán megtartott (havi rendszerességű) "Ellenállás" webinárjuk nyomán.

Az alábbiakban, gondolatébresztő céllal, a "The Vortex" videó szövegének leiratát közöljük, magyar nyelven. A videó, angol nyelven, erre a linkre kattintva elérhető.

screen_shot_2017-05-16_at_01_26_43.pngMúlt hét szerdán megtartottuk a havi "Ellenállás" szemináriumunkat, ahol arról a konkrét dologról beszéltünk, amiben ellenállást kell tanúsítanunk. Íme, összefoglalva mindez.

A Church Militant Ellenállás azt célozza, hogy megakadályozza az Egyházon belüli protestantizálódást, ami lényegében vagy ténylegesen tagadja Krisztus valóságos jelenlétét az Oltáriszentségben. Ez a közös pontja mindannak, ami az Egyházban jelenleg folyik -- az Amoris Laetitia körüli harcoknak, a visszaélésszerű liturgiáknak, a rossz kateketikai programoknak, az Alphához hasonló rettenetes evangelizációs próbálkozásoknak. Mindennek.

Az Eucharisztia a katolikus hit forrása és foglalata. A Valóságos Jelenlét igazságával kezdődik és végződik minden. És amit a katolikusoknak - vezetőknek és laikusoknak egyaránt - kezelniük kell, az két ténybe foglalható (és ezek valóban tények):

Először is, a katolikus laikusok döntő többsége nem hisz a Valóságos Jelenlétben. Ez igaz szerte a nyugati világban. Bizonyítja ezt a katolikusok óriási száma, akik nem járnak szentmisére. És bizonyítja az Oltáriszentség iránti tisztelet és hódolat közel teljes hiánya azokban a katolikusokban, akik még járnak szentmisére.

A második tény: számos katolikus pap sem hisz már a Valóságos Jelenlétben. Bizonyítja ezt a róla szóló prédikációk és az iránta való hódolatuk hiánya, a számos liturgikus visszaélés, a 915. kánon érvényesítésének megtagadása, és a felhívás annak engedélyezésére, hogy az újraházasodott elváltak az oltárhoz mehessenek az Oltáriszentség fogadására. Világos, hogy számos laikus és klerikus számára is az Eucharisztia nem több valamiféle "különleges kenyérnél" vagy "lelki kenyérnél" -- bármit is jelentsen ez.

Az ő Eucharisztiáról szóló értelmezésük sokkal közelebb áll a protestáns hithez. Emlékezzünk rá, hogy John Hardon SJ atya megmondta: az egyetlen közös pont a létező több, mint 40 000 protestáns felekezetben a Mi Urunk Szent Eucharisztiában való valóságos jelenlétének tagadása. Az összes definíció közül, amit bárki kitalálhat a protestantizmusra, ez a legpontosabb: azok a saját bevallásuk szerinti keresztények, akik tagadják Krisztus valóságos jelenlétét az Oltáriszentségben.

Ez valóban ilyen egyszerű.

Amivel azon kevés, Egyházon belüli katolikus szembenéz, akik még hisznek a Valóságos Jelenlétben, nem kevesebb, mint talán a legrémisztőbb feladat a kétezer éves történelmünkben: a Valóságos Jelenlétbe vetett hit visszaállítása, az ellene indított belső támadások ellenére is.

Ez volt a heti webinarunk témája, ahol a nézőink által élőben feltett kérdésekre és hozzászólásokra válaszoltunk. Javasolni szeretnénk, hogy szánják rá az idejüket, és nézzék meg a teljes felvételt.

Fontos, amit itt, a Church Militantnál teszünk. És abban reménykedünk, hogy ez olyasmi is, amit minden hithű katolikus megért és magáévá is tesz. Az Eucharisztia a katolikus hit tényleges forrása és foglalata. És a protestáns eretnekség, ami ma jelen van az Egyházban, ugyanúgy, ahogy az ariánus eretnekség az Egyházban 1600 évvel ezelőtt, az Eucharisztia elpusztítását célozza.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása