A pápa bíborosi tanácsának koordinátora ezúttal Burke bíborost gúnyolja
2017. május 20. írta: Katolikus Válasz

A pápa bíborosi tanácsának koordinátora ezúttal Burke bíborost gúnyolja

2017-05-19-maradiaga.jpgOscar Rodriguez Maradiaga, a pápa "C9"-nek becézett kilencfős bíborosi tanácsának koordinátora figyelemhajhászattal vádolja Raymond Burke bíborost, a pápának címzett dubia egyik szerzőjét, az Apostoli Szignatúra Ferenc pápa által leváltott egykori prefektusát. A római befolyásának köszönhetően "pápahelyettesnek" is nevezett pápai tanácsadó azt állítja, Burke bíborost csak a figyelem- és hatalomhajhászat érdekli.

"Az a bíboros, aki fenntartja ezt [az Amoris Laetitiával szembeni kritikáját], egy csalódott ember, mivel hatalmat akart, és elveszítette azt" - fogalmaz Maradiaga bíboros egy újonnan megjelent könyvben, ami (a hondurasi bíborosnak a felszabadítás teológiája iránti rajongását kifejezően) a Solo il Vangelo è rivoluzionario ("Csak az Evangélium forradalmi") címet viseli. "Azt képzelte, hogy ő a legnagyobb tekintély az Egyesült Államokban."

Burke kritikus hozzáállását az Amoris Laetitiával szemben Maradiaga a könyvben így kommentálja: "Nem ő a tanítóhivatal. A Szentatya a tanítóhivatal, és ő az, aki az egész Egyházat tanítja. Ez a másik [ti. Burke bíboros - a szerk.] csupán a saját ötleteiről beszél, amik nem érdemelnek további kommentárt. Ezek csak egy szerencsétlen ember szavai."

Maradiaga egyenesen hűtlenséggel vádolja Burke bíborost: "Azt gondolom, az egyik tulajdonság, amivel nekünk, bíborosoknak rendelkeznünk kell, a hűség. Még ha nem is gondolkodunk mindannyian egyformán, azért hűségeseknek kell maradnunk Péterhez." Szintén Burke bíborosra célozva hozzátette: akik nem tanúsítanak "hűséget", azok "csupán közfigyelmet keresnek".

18010131_1404994169561701_3120557896459324892_n.pngA pápai tanácsadó bíboros hasonlóan kritizálja azokat a katolikus köröket is (így a Katolikus Választ is), akik között Burke bíborost nagy tisztelet övezi: "A katolikus jobboldalnak e pillanatnyi emberei olyan személyek, akik a hatalmat keresik, és nem az igazságot, az igazság pedig egy. Ha bármi 'eretnekséget' vélnek felfedezni Ferenc szavaiban, úgy óriási hibát követnek el, mert úgy gondolkoznak csak, mint az emberek, és nem pedig Isten akarata szerint."

"Mi értelme van olyan pápa elleni írásokat közölni, amik nem neki ártanak, hanem az egyszerű embereknek? Mit ér el egy olyan jobboldali, aki bizonyos pontokon rágódik? Semmit!" - folytatja Maradiaga. "Az egyszerű emberek a pápával vannak, ez teljesen világos. Mindenhol ezt látom."

"Azok, akik büszkék, arrogánsak, akik azt hiszik, hogy felsőbbrendű értelmük van ... szegény emberek! A büszkeség is a szegénység egy formája." - mondja a bíboros. "A legnagyobb probléma azonban az a zűrzavar, ami az emberek között kialakul, amikor püspökök és bíborosok írnak a Szentatya ellen."

Burke-re visszatérve Maradiaga arra is célzást tesz, hogy az amerikai bíboros csalódott volt a Ferenc pápát megválasztó, 2013. márciusában tartott konklávé eredményével. "A mások által akart pápajelöltek a helyükön maradtak, míg akit az Úr akart, az volt, akit megválasztottak. Az engedetlenség ezért logikus és érthető, [mert] nem gondolkodhatunk mindannyian ugyanúgy."

"Azonban Péter az, aki az Egyházat vezeti, és ezért ha hiszünk, úgy tisztelnünk kell annak a pápának a választásait és stílusát, aki a világ végéről érkezett." - mondja Maradiaga.

A pápai tanácsadó bíboros immár többedjére tesz dehonesztáló nyilatkozatot bíborostársairól. Egy március 25-ei interjújában "új farizeizmusnak" nevezte a dubia bíborosok Ferenc pápához intézett kérését, hogy az Amoris Laetitia vitatott pontjait tisztázza, a bíborosokat pedig azzal kicsinyelte le, hogy már úgyis "nyugdíjba vonultak" (Burke még nem), akiknek "mást kellene csinálniuk". 2014-ben hasonló stílussal kritizálta a Hittani Kongregáció prefektusát, Gerhard Müller bíborost, amiért ő (a katolikus tanításnak megfelelően) kiállt a polgárilag újraházasodott katolikusok szentáldozáshoz járulásának lehetetlensége mellett. Maradiaga akkor azzal vádolta a prefektus bíborost, hogy mivel "ő mindenekelőtt egy német teológiaprofesszor", ezért "ő csakis fekete-fehér terminusokban gondolkozik", és nagyobb rugalmasságot ajánlott neki ahelyett, hogy "pillanatnyilag csak a saját tanácsadói csoportjára hallgat".

Maradiaga Burke bíborossal szembeni új nyilatkozatairól tudósítva a katolikus Crux magazin arra emlékeztetett, hogy amikor Benedek pápa idejében bíborosok között hasonló vádaskodás történt (akkor az ultraliberális Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek fogalmazott meg nyíltan vádakat az olasz Angelo Sodano bíborossal szemben), Benedek pápa mindkét bíborost tisztázó megbeszélésre hívta, ahol emlékeztette őket, hogy "amikor egy bíborossal szemben vádat fogalmaznak meg, az ügyben a kompetencia egyedül a pápáé".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása