A Jézus Szíve litánia 6.
2017. június 06. írta: Katolikus Válasz

A Jézus Szíve litánia 6.

Jézus Szíve, a Magasságbelinek hajléka.

jsz6.jpg1. A „Magasságbelinek hajléka, vagy sátra”: ószövetségi kép. Isten a pusztában a zsidóknak megparancsolta, hogy a „szövetség sátorát” készítsék el s abban a frigyszekrényt helyezzék el. A szövetség sátorában fényes felhő alakjában ismételten megjelent az Úr. A sátor mint Isten közelségének jele szerepelt a zsidó nép tudatában (2Móz, 26,30. Zsolt. 45,5. Jel. 21,3).

Jézus Szíve szintén a szövetség sátora, két értelemben is. Őt is azért képezte, alkotta Isten, hogy az Újszövetségnek: a szeretet szövetségének élő szekrénye s őrzője legyen. És másodszor: ő is az Isten közelségének, az emberekhez való közeledésének lett jelképe és eszköze.

Mert hiszen hol van közelebb hozzánk az Isten, mint a megtestesült Istenemberben s főleg annak Szívében? Semmivel annyira meg nem közelíthetett volna Isten bennünket, mint szeretete által, mely e Szívben olyan egészen érthető s emberileg annyira megnyerő alakban közeledik szívünkhöz.

2. Amint az ószövetségi szent sátor, úgy lett az Úr Jézus Szíve is egyúttal az Isten legszebb ígéreteinek hordozója, záloga velünk, emberekkel szemben. Jézus Szívére gondolni sem lehet anélkül, hogy eszünkbe ne jusson, mennyire a javunkat keresi Isten s mennyire kész mindenre, csakhogy bennünket az üdvösségre elvezessen. Mint az ószövetségi szenthajlék a zsidóknak az ígéret földjét, úgy jelenti nekünk Jézus Szíve az üdvösség örök ígéretföldjét. Csak egy feltételhez köti ígéretét: ahhoz, hogy részünkről is híven betartsuk a „szövetséget” Istennel szemben.

3. Miben áll ez a szövetség? Nem pusztán a külső szolgálatban és hűségben, mint az Ószövetség, hanem a belső megtisztulásban és szeretetben, amely az Újszövetségnek alaptörvénye. A szent Szív mindenekelőtt szeretetet kíván tőlünk, mint az Alacoque Szent Margittal szemben oly nyomatékkal hangsúlyozta.

Szeretem-e én is Azt, aki „örök szeretettel szeretett engem s könyörülvén magához vonzott”? Érdekel-e minden, ami Jézusra vonatkozik? Híven őrzöm-e a hűség szövetségét lelkem jegyese: Megváltóm iránt? 

(Forrás: Bangha Béla: A Jézus Szíve-litánia (elmélkedések). Mária Kongregáció - hitbuzgalmi képes havi folyóirat 1918. (XI.) évf.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása