Sarah bíboros: Ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium nehéz részeitől!
2017. június 14. írta: Katolikus Válasz

Sarah bíboros: Ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium nehéz részeitől!

robert_sarah_synod_810_500_55_s_c1.jpgRobert Sarah bíboros, a Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációjának prefektusa erőteljes figyelmeztetést ad és szenvedélyes kiállást mutat fel püspöktársainak és az Egyház papjainak a "Miért nem hívom magamat melegnek?" című most megjelenő könyvhöz írt előszavában.

Sarah bíboros határozott, elítélő szavakkal hívja fel a figyelmet arra a tényre, hogy az Egyház olyan dolgokat tanít "a Katekizmusban a homoszexualitásról, amit a klérus egyes tagjai nem hajlandók idézni, beleértve a világos figyelmeztetést: '[a homoszexuális cselekedetek] semmilyen körülmények között nem jóváhagyhatók.' (KEK 2357). A tisztelet és érzékenység, amire a Katekizmus helyesen hív minket, nem engedi meg számunkra, hogy azokat a férfiakat és nőket, akik azonos neműek iránti vonzalmat tapasztalnak, megfosszuk az Evangélium teljességétől. Kihagyni Krisztus és Egyháza 'kemény beszédét' nem [valódi] szeretet." Ahogy Sarah bíboros fogalmaz: "Nem lehetünk könyörületesebbek Krisztusnál."

Sarah bíboros szavai Jean Lloyd PhD (egykori leszbikus, ma házas és két gyermek édesanyja) keresztény testvéreinek elmondott szavait visszhangozzák: "Lehetne két kérésem? Továbbra is szeressenek engem, de emlékezzenek rá, hogy nem lehetnek irgalmasabbak Istennél. Nem irgalmas dolog az azonos neműek közötti [szexuális] cselekedeteket jóként elismerni. Gyakorolják a könyörületességet a 'könyörületesség' szó valódi értelmében: szenvedjenek velem. Ne alkudjanak meg az igazságban, hanem segítsenek harmóniában élni vele. Arra kérem Önöket, hogy segítsenek felvenni a keresztemet, és követni Jézust."

Sarah bíboros előszava erőteljes figyelmeztetés a klerikustársainak: "Különösen a püspök- és paptestvéreimet bátorítom ennek a könyvnek az elolvasására, miközben abban bízom, hogy el fogja mélyíteni az meggyőződésüket, hogy az Egyház bölcsessége ezen a nehéz és érzékeny területen valódi szeretetet és könyörületet fejez ki." Arra kéri őket, hogy ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium nehéz részeitől, hanem árasszák el őket annak életadó igazságával, hogy szabadon élhetünk Isten fiaiként és lányaiként.

A bíboros ezután négy fontos igazságra hívja fel a figyelmet:

  • Egyedül Krisztus gyógyíthatja be a bűn és megosztottság sebeit.
  • Egyedül az Egyház rendelkezik a válaszokkal az emberiség legmélyebb kérdéseire és legmélyebb igényeire a szeretet és barátság terén.
  • Egyedül az Evangélium teljessége tudja betölteni az ember szívét.
  • Egyedül a parancsolatok jelölik ki a Krisztussal és egymással való barátsághoz vezető utat, Istennek pedig a "parancsai nem nehezek" (1Jn 5,3).

Miközben Sarah bíborost egyesek következetesen úgy festik le álláspontjáért, mint a homoszexuális emberek ellenségét, ennek épp az ellenkezője igaz: azoknak, akik azonos neműek iránti vonzalmakkal élnek, nincs nagyobb pártfogója, pásztora, és barátja, mint olyasvalaki, aki hajthatatlan az igazságban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása