Müller bíboros: "Hidakra van szükség, hogy megakadályozzuk az egyházszakadást."
2017. július 08. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: "Hidakra van szükség, hogy megakadályozzuk az egyházszakadást."

170705-1633-29-59578600-dpa-1495c20041716f41.jpgTovábbi részleteket közölt a nemzetközi katolikus sajtó a Hittani Kongregáció éléről július 2-ai hatállyal menesztett Gerhard Müller bíboros interjújából, amit szerdán adott a bajor Passauer Neue Presse (PNP) napilapnak (a teljes, német nyelvű interjú csak a lap előfizetői számára hozzáférhető).

Az interjújában Müller bíboros élesen kritizálta Ferenc pápát azért az "elfogadhatatlan" módért, ahogyan a pápa őt a Hittani Kongregáció prefektusi pozíciójából leváltotta.

"A Hittani Kongregáció prefektusaként töltött mandátumom legutolsó napján a pápa egy perc alatt közölte a döntését, hogy (a szolgálatomat) nem hosszabbítja meg. Nem adott rá indoklást - ahogyan nem adott indoklást a Kongregáció három alkalmas tagjának menesztéséért sem néhány hónappal ezelőtt." - fogalmazott a bíboros. "Nem tudom elfogadni az ügyintézéseknek ezt a módját. Püspökként nem lehet így bánni az emberekkel." Hozzátette: "Mondtam már korábban: az Egyház szociális tanítását alkalmazni kell arra is, ahogyan itt, a Vatikánban bánunk az alkalmazottakkal."

Müller beszámolt arról is, hogy a héten elhunyt Joachim Meisner bíboros, a négy dubia bíboros egyike, "különösen nyugtalan volt" a prefektus leváltásának hallatán. A volt prefektus bíboros július 4-én, este fél kilenckor beszélt telefonon a másnap reggel már élettelenül megtalált Meisner bíborossal. "Személyesen megérintette és bántotta a dolog. Azt gondolta, ez ártani fog az Egyháznak." - mondta Müller. "Ez persze mellettem szól, de tény, hogy ez volt az, ahogyan fogalmazott." - tette hozzá.

A volt prefektus beszámolt arról, hogy a telefonbeszélgetésük alatt Meisner bíboros mélységes aggodalmát fejezte ki az Egyházban jelenleg uralkodó állapotok miatt, különösen "a veszekedés, a viták és szóváltások kapcsán, amik az Egyház egysége és az igazság útjában állnak".

A PNP riportere megkérdezte Müllert arról is, hogy Meisner bíborost bántotta-e, hogy Ferenc pápa még mindig nem reagált a négy bíboros kérésére, hogy tisztázza az Amoris Laetitia értelmezését, különösen arról, hogy az újraházasodott elváltak részesülhetnek-e bizonyos (korábban nem megengedett) esetekben Oltáriszentségben.

Válaszul Müller bíboros elmondta, hogy ahelyett, hogy a négy bíboros közölte volna a dubiát, nyilvánossá téve ezzel a vitát, jobb lett volna a kérdést bizalmas találkozón rendezni [Ferenc pápa erre a dubia bíborosok minden próbálkozására sem volt hajlandó, sem korábban, sem azóta, a bíborosok pontosan ezért döntöttek a dubia közlése mellett, a hívek tájékoztatására és eligazítására. - a szerk.].

A volt prefektus világossá tette, hogy sohasem választott oldalt a dubia vitában. "Mindig hűséges voltam a pápához, és mindig katolikus, püspök, és bíboros leszek." - szögezte le. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a pápa és a püspökök feladata ragaszkodni az evangéliumok igazságához, és megőrizni az Egyház egységét.

"És ez az a pont, ahol világosan hangsúlyoznom kell, hogy Schönborn bíboros, Kasper bíboros és mások máig tartó próbálkozásai annak megmagyarázására, hogyan valósíthatjuk meg, hogy (az újraházasodott elváltak áldoztatásában) egyensúlyozunk a dogma, vagyis az Egyház tanítása, és a lelkipásztori gyakorlat között, egyszerűen nem meggyőző." - mondta Müller.

A kérdésre, hogy szerinte Ferenc pápának érdemes lenne-e megvitatnia a dubiát a megmaradt három dubia bíborossal, a volt prefektus bíboros azt mondta: "Azt javasolnám, hogy a pápa bízza rám a párbeszédet, mivel megvan bennem az ehhez szükséges szakértelem és felelősségérzet. Közvetíthetnék a pápa és a bíborosok közötti tárgyalásban."

Müller bíboros kijelentette: nem fogja megengedni, hogy "egy olyan mozgalom élére állítsanak, ami kritikus a pápával". Ehelyett ő a párbeszédre és együttműködésre érez meghívást.

"Hidakra van szükség, hogy megakadályozzuk az egyházszakadást." - figyelmeztetett. Hozzátette: bíborosként továbbra is felelőssége van az Egyház egységének megőrzésére, és a megosztottság elkerülésére, amennyire csak lehet. "A Hittani Kongregáció emeritusz prefektusaként a hit népszerűsítésének és megvédésének szentelem magam." - mondta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klára478 2017.07.19. 18:26:28

A vezető pozícióban lévő "levendula maffia ' és a hozzájuk hasonló liberális felfogású klerus a legnagyobb probléma ma az Egyházban (és a vetkeink)
süti beállítások módosítása