Müller bíboros: XVI. Benedek "csalódott" volt az elbocsátásom miatt
2017. július 20. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: XVI. Benedek "csalódott" volt az elbocsátásom miatt

gettyimages-474134707-800x500.jpgGerhard Müller bíboros szerint XVI. Benedek emeritusz pápa "csalódott" volt amiatt, hogy a bíboros kinevezését a Hittani Kongregáció élére Ferenc pápa nem újította meg. A bíboros erről egy a Deutsche Presse-Agentur hírügynökségnek adott interjújában beszélt, amelyet a Die Welt német napilap e hét szerdán közölt.

Az interjúban Müller bíboros arról is beszélt, hogy nem tudja biztosan, a korábbi hagyományoktól eltérően miért nem maradhatott a tisztségében. A bíboros egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, "elfogadhatatlan" számára, ahogyan az elbocsátása megtörtént.

Müller bíboros a mostani interjújában kritikusan szólt arról a kultúráról a Vatikánban, ami időnként a "szenteskedő pápaimádat" ("scheinheiliges Papstdevotion") hibájába esik. "Minden katolikusnak, különösen minden püspöknek és minden bíborosnak pozitív és konstruktív kapcsolata van a pápával. Ez azonban bármi, csak nem szolgai viselkedés vagy beosztotti fontoskodás ["subalternes Getue"], ami ellen Ferenc pápa is mindig felszólalt." - fogalmazott a bíboros. A bíboros szerint a Ferenc pápát övező "személyi kultusz" a médiatudósítások egyik káros mellékhatása.

Müller bíboros arról is beszélt, hogy amikor a Vatikánba érkezett, sokan úgy gondoltak rá, mint "egy tipikus német teológiaprofesszor, aki nem érti meg, hogy a 2+2 időnként 5 is lehet". Ő azonban úgy véli "sohasem volt" konzervatív vagy "keményvonalas", vagy akár a pápa ellenfele.

A bíboros védelmébe vette a Hittani Kongregációnak a szexuális visszaéléseket elkövetett papokkal szembeni eddigi gyakorlatát, mondván: a zéró tolerancia elvét alkalmazták, és "egyszerűen nem igaz, hogy gondatlanok lettünk volna az ilyen bűncselekményekkel szembeni eljárásokban".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása