2017. augusztus 5. Havas Boldogasszony
2017. augusztus 05. írta: Katolikus Válasz

2017. augusztus 5. Havas Boldogasszony

Dedicatio Basilicae S. Mariae Maioris – Nagyobb duplex ünnep

havbold.jpgRóma egyik legrégibb templomának keletkezését csodával magyarázza a hagyomány. Állítólag Liberius pápasága alatt (352—366) élt Rómában egy előkelő házaspár: János patrícius és neje, akik miután gyermekük nem volt, egész vagyonukat fölajánlották a Bold. Szűznek, csak azt kérve, hogy nyilvánítsa előttük szándékát. Szűz Mária meg is jelent álmukban és meghagyta, hogy az Exquilinus azon helyén, melyet hóval fedve fognak másnap találni, építsenek tiszteletére templomot. Mikor a patrícius álmát elmondta Liberiusnak, akkor tudta meg, hogy a pápa is ugyanazt álmodta. Körmenettel vonultak tehát az említett halomhoz, mely a legforróbb nyár dacára hóval volt terítve.[1] A templom föl is épült és III. Sixtus (432—440) pápa 435-ben fölszentelte. Ekkor nyerte nevét is: S. Maria ad praesepe,[2] olaszul pedig: S. Maria Maggiore.[3] A dedicatio emlékünnepét V. Pius pápa terjesztette ki az egész egyházra,[4] miután Rómában már a XIV. század óta megülték.[5] A hó fehérsége emlékeztessen bennünket a Bold. Szűz egyik legfőbb erényére; a szent tisztaságra és buzduljunk annak gyakorlására, ami lelkünket szent Fia előtt leginkább képes kedvessé tenni.[6]
___________________
[1] Így Baronius (Not. ad Mart. Rom.); Panvin.: De septem Urbis eccl. ; Sigonius : T. I. de Occid. Imp. p. 240. és mások.
[2] Mert a betlehemi barlang egy kövét és az Üdvözítő bölcsőjét őrzik benne. (M. L. 128, 236. sk.)
[3] Addig Basilica Liberianának nevezték és Thalhofer azt állítja, hogy csak a nestorianusok ellen szentelte Sergius pápa Mária-templommá. A hócsodát, melytől az ünnep magyar elnevezését nyerte, XIV. Benedek alatt a reformbizottság ki akarta hagyni a zsolozsmából. (Handbuch I. 706.)
[4] Szaniszló: A Róm. Kath. Anyaszentegyház ünnepeinek szertartásai. 236. o.
[5] XIV. Benedek : De festis B. M. V. c. 7.
[6] Lonovics : Archaeologia I. 288. o.

(Forrás: Dr. Artner Edgár: Az egyházi évnek, ünnepeinek és szertartásainak kimerítő leírása és magyarázata a művelt közönség számára különös tekintettel a magyar viszonyokra. Szent István Társulat, Budapest 1923. 282-283. old.)

A bejegyzés trackback címe:

http://katolikusvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2212721408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.