2017. szeptember 4. Palermói Szent Rozália szűz
2017. szeptember 04. írta: Katolikus Válasz

2017. szeptember 4. Palermói Szent Rozália szűz

pszr.jpgPalermói Szent Rozália szűz (+ 1166 k.)

Atyja Szinibaldi gróf volt Szicíliában, édesanyja Maria Viscardi a normann királyi rokonságból származott. Egyes történészek Nagy Károly családjából eredeztetik. Ezt megerősíti az a tény, hogy VIII. Orbán pápa is így vezettette be a Martirologium Romanumba.. A lány a fejedelmi udvarban nevelkedett kényelem és pompa között. Mindezt azonban titkon otthagyta és egy magányos barlangba vonult. Majd egy még ridegebb barlangot talált közvetlenül Palermo fölött a Monte Pellegrinón. Lába előtt terült el a gazdag város minden csábjával és a fölséges vidék ezer szépségével. Ő pedig ott fönt a legkeményebb önmegtagadás és imádság életét élte. Mikor halálra vált, lefeküdt a barlang padlójára, balkarját vánkosként feje alá tette, jobbján feszületét szorongatta. Így találták meg csodálatos útmutatásra a palermóiak 1614-ben a nagy dögvész idején. Azóta sokan érezték hathatós közbenjárását, éppen a dögvésszel szemben.

(Forrás: Balanyi György - Schütz Antal - Sebes Ferenc - Szamek József - Tomek Vince: Szentek élete az év minden napjára. 1-4. köt. Szerk. Schütz Antal. Budapest, 1932)

A bejegyzés trackback címe:

http://katolikusvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812802516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.