Barsi Balázs Szőnyi Szilárdnak: "Szeresd a régi misét is. Erre kérlek"
2017. szeptember 30. írta: Katolikus Válasz

Barsi Balázs Szőnyi Szilárdnak: "Szeresd a régi misét is. Erre kérlek"

A budapesti Jézus Szíve templomban félmeztelenül koncelebráló jezsuita kapcsán írt cikkében Barsi Balázs atya reflektál Szőnyi Szilárdnak a Válasz.hu-n e témában megjelent írására. Szőnyi Szilárd egy kommentben válaszolt Balázs atya cikke alatt, melyre Balázs atya szintén válaszolt, egy ferences testvére Facebook hozzáférésével. Alább Balázs atya válaszát önálló bejegyzésként emeljük ki, melyben szó esik arról, hogy a Katolikus Válasz hiánypótló munkát végez (ebben a tételben Szőnyi és Barsi egyetérteni látszanak), valamint hogy a régi mise érték mindenki számára.

barsi_szonyi.png 

***

Kedves Szilárd!

A cikkem lényege az, hogy Jézus Krisztus személyéhez kell „szélsőségesen” ragaszkodni, ahogy ezt Ő kérte, mert egyedül Ő az Út az Atyához.

Ahhoz pedig, hogy hozzá végtelenül mély ragaszkodással kapcsolódjunk (ahogy Ő hozzánk megtestesülése által) a dogmák segítenek és Egyházunk tanítása, mert a dogmák Jézus identitását határozzák meg: Ő Istenember.

„Amikor feltárulnak szívünk mélységei” - című cikkemben nem kizárólag Neked válaszoltam, hanem azoknak, akik az említett táncoló pappal kapcsolatban kifejtették véleményüket.

A szélsőségesen fundamentalista jelzőre adott válaszom se csak Neked szólt (hiszen most a nekem írt leveledből ismertem meg, hogy mit értesz alatta), hanem azoknak, akik ezt használják.

A Katolikus Válasz beszámol arról is, ami ma az Egyházban ellentmondást vált ki. Azt hiszem, nem szabad véglegesen a szőnyeg alá söpörni. Egyetlen katolikus fórumon sem hallunk ezekről a problémákról.

Az új miserend szerint misézek, ahogy tudod, de amit lehet, a mindenkori mise szellemében, mert a törés hermeneutikája romboló társadalmilag és egyházilag is.

Szeresd a régi misét is. Erre kérlek, mert az, ami a hitletéteményhez tartozónak látszik, nem vethető el. Gondolj bele, ha keleten egy pátriárka így megmodernizálná a liturgiát!?

A régi misén nem „csipkés szoknyába öltözött” asszisztencia szolgált, hanem csipkés karingbe!

Az új misét meg a régit is be lehet mutatni még a Gulágon is; de ott ahol az emberi szenvedés azonosul Krisztus áldozatával – ha énekelnénk – nem gitáros dalokat énekelnénk, az bizonyos.

Szeretettel:

Balázs atya

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baán Tamás 2017.10.10. 01:20:33

Kérem, segítsenek egy pici útbaigazítással! Budapesten hol celebrálnak rendszeresen rendkívüli formájú misét? Nagyon köszönöm!

Szerdahelyi Miklós 2017.10.10. 21:35:27

@Baán Tamás: Minden vasárnap 12:00-kor énekelt szentmise a római rítus rendkívüli (régi) formájában Belvárosi Szent Mihály-templomban (1056 Budapest, Váci utca 47/b) juventutem.hu/budapest/

Baán Tamás 2017.10.10. 22:40:07

@Szerdahelyi Miklós: Köszönöm szépen, a linket is! Egyszer már ráakadtam a juventutem.hu oldalára, pontosabban a címére, mert az oldal órákig nem jött be, és már azt hittem, hogy meg is szűnt. Az előbb épp bejött, ám most megint vagy negyed órája várok az egyik lapjukra.

Kelly és a szexi dög 2018.02.08. 09:06:58

Ja, a gitáros miséket tényleg hanyagolni kellene...
süti beállítások módosítása