Egy álhír álcáfolatairól
2017. október 21. írta: Katolikus Válasz

Egy álhír álcáfolatairól

22540243_1715498201795110_6475653252976937148_n.jpgEgy a napokban a közösségi oldalakon terjedt bejegyzésben annak ismeretlen készítői imádságot kértek XVI. Benedek pápáért, állításuk szerint az emeritusz pápa személyi titkára, Georg Gänswein érsek imakérését tolmácsolva. A bejegyzés a titkár érsektől egy idézetet is közölt, miszerint XVI. Benedek pápa "olyan, mint egy gyertya, amely lassan és nyugodtan halványul."

(A teljes, Gänswein érseknek tulajdonított idézet, angol eredetiben: "is like a candle which is slowly, serenely fading. He is serene, at peace with God, himself and the world. He is unable to walk without assistance and is no longer able to celebrate Mass.")

Bár a bejegyzést sokan abban a hitben osztották meg, hogy az emeritusz pápa haldoklik, valójában abban imakérésen túl a volt pápáért nincs másról szó. Annak ellenére így van ez, hogy valóban nehéz nem arra gondolni, hogy a bejegyzéssel egyébként szimpla klikkvadászat lehetett a készítők szándéka.

Benedek pápa egészségi állapotának romlását, beleértve az idézet azon részét is, amely szerint az emeritusz pápa segítség nélkül nem tud már járni, bárki megállapíthatja, aki követi a róla közzétett képeket. Emellett minden imádság érte bizonyosan helyes - akkor is, ha a kérés erre nem a pápai titkártól származik (hanem egy másik nemrég agyonosztott pápai kép forrásától), ahogy azt az osztogatott bejegyzés hamisan állítja.

A félreértések és túlzott aggodalmak elkerülésére a Vatikán sajtóhivatalának vezetője, Greg Burke (majd tőle tovább osztva sokan, köztük a Vatikáni Rádió is) fontosnak érezte, hogy Benedek atyáról egy olyan képet tegyen közzé (lásd a cikkünk kezdőképét), amely a haldoklásának képzelt hírét cáfolja - miközben az atya fizikai állapotának megromlottságát, és a tényt, hogy segítség nélkül nem tud járni, sőt, állni sem, megerősíti.

Hasonlóan cáfolta a vélt álhírt kath.net is, aki Georg Gänswein érseket is megkérdezte a neki tulajdonított idézetről. A német lap szerint az érsek úgy válaszolt: "A mondat, amit nekem tulajdonítanak, színtiszta kitaláció. Valótlan és hamisítvány. Csak tudnám, hogy ki a szerzője ennek."

Nos, mi megtaláltuk a mondatok szerzőjét, aki nem más, mint... Georg Gänswein érsek. Az idézett mondatokat még 2016. márciusában nyilatkozta, az olasz BenEssere újságnak, az idézetet az olasz nyelvű cikkből angolul pedig az Agence France-Presse nemzetközi hírügynökségtől átvéve a Yahoo News is közölte.

Az olvasók bizalmáért és más oldalaktól való elidegenítéséért folytatott versenyben a magyar SZEMlélek blog pluszlépést is tett: ők a tudósításukban "a Church Militant nevű portál"-t emelték ki "az álhír - egyik - terjesztője"-ként (miközben azóta a tudósításukban már a "haldoklás" híre is egyenesen "halálhírré" evolválódott). Nem pontosan érteni, miért érezték fontosnak ezt a nevenincs oldalt külön kiemelni "egyik" terjesztőként, ahogy azt is, miért minősítették azt "portálnak", amikor szimplán egy egyszemélyi blog Facebook-oldaláról van szó.

Hacsaknem az történt, hogy a SZEMlélek összetévesztette ezt a "Church Militant" oldalt az azonos nevű, és a homoszexualista James Martin SJ atya bírálatai miatt az utóbbi hetekben folyamatosan lejáratások célpontjául választott Church Militant hírportállal (és annak Facebook-oldalával), amelynek Michael Voris az alapítója és vezetője, és amelyet mi is többször ajánlottunk már az olvasóink figyelmébe. Hogy valójában ez a tévedés áll-e a "Church Militant" blog kiemelése és portálnak minősítése mögött, a SZEMlélek szerkesztői a megmondhatói.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vélekedő 2017.10.21. 09:56:28

A Szemlélek, mely nagy hangon hirdeti a társadalmi párbeszéd fontosságát, beszüntette a kommenteket. Hozzászólni, tehát párbeszédet folytatni, többé nem enged.
süti beállítások módosítása