Fiatal katolikusok tiltakozó imaakciója a brüsszeli katedrálisban tartott protestáns megemlékezésen
2017. november 01. írta: Katolikus Válasz

Fiatal katolikusok tiltakozó imaakciója a brüsszeli katedrálisban tartott protestáns megemlékezésen

690723a11cw4hfhlvg5utcg17hfhlvg5utcg4.jpgOktóber 28-án, szombaton, 16:00 órakor a brüsszeli (katolikus) Szent Mihály és Szent Gudula Katedrálisban protestáns megemlékezést tartottak a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére, a katolikus érsekség engedélyével. A prédikációt Steven Fuite, Belgium Egységes Protestáns Egyházának elnöke tartotta. Az eseményt más felekezeti vezetőkkel együtt Jozef De Kesel bíboros, Mechelen-Brüsszel érseke is megtisztelte a jelenlétével.

Nem mindenki érezte azonban megérettnek a helyzetet egy efféle megemlékezésre. A templomban katolikus fiatalok egy 12 fős csoportja (10 férfi és 2 nő) egymással szorosan összekapaszkodva foglalt helyet, és a rózsafüzér hangos imádkozásával zavarták meg az összejövetelt.

A résztvevők a tettük okát is részletesen kifejtették egy brossúrán, amit a helyszínen osztottak szét. Eszerint:

A Szent Mihály és Szent Gudula katedrálisunkat az atyáink építették, hogy Isten Háza legyen a szentmise megünneplésére, Isten és a szentek dicsőségére.

A katedrálisunk protestánsok általi elfoglalása azért, hogy megemlékezzenek a reformáció 500. évfordulójáról, éppen ezért profanáció.

Amit reformációnak szántak, valójában lázadás volt: a visszaélések elleni küzdelemre hivatkozva Luther fellázadt a katolikus egyház isteni tekintélye ellen, a hit számos igazságát megtagadta, felszámolta a szentmiseáldozatot és a szentségeket, elvetette a jócselekedetek szükségességét és a keresztény erények gyakorlását. Végül támadást intézett a Szűzanya és a szentek tisztelete, a vallásos élet, és a szerzetesi fogadalmak ellen.

Ez a szörnyű forradalom nagy tragédia volt a keresztény társadalom és a lelkek üdvössége számára. A lutheri tévtanok ma is eretnekségek, mert az Igazság örök.

Az incidens mintegy 40 percig tartott, és a helyi rendőrség beavatkozásával ért véget: a fiatalokat a templomból elszállították. A tiltakozó ima miatt Steven Fuite vezető lelkész prédikációját csak e közel háromnegyed órás közjáték után lehetett megkezdeni.

Az incidensről rövid videófelvétel is készült:

A Belgium Egységes Protestáns Egyháza egy mintegy ötvenezer fős felekezet Belgiumban, amely belga evangélikus és református gyülekezetek összeolvadásából jött létre. A felekezet nemrég azzal keltett feltűnést, hogy nemcsak a melegházasságok megáldása mellett döntött, de egy 2015-ös szinóduson engedélyezte a nyíltan (ti. melegházasságban élő és/vagy politikai LMBT lobbitevékenységet folytató) homoszexuális férfiak és nők lelkésszé kinevezését.

A vallási közösség 2016. október 30-a óta ezzel a képpel készül Luther és a reformáció megünneplésére, a kubai kommunisták Che Guevara kultuszának szimbolikáját imitálva:

14650266_10154683723422878_2016275435897067817_n.jpg

A megemlékezés helyszínéül szolgált Szent Mihály és Szent Gudula Katedrálist a 1566. június 6-án kálvinista protestánsok támadták meg és fosztották ki. "Bálványimádás" vádjával a templom szobrait összetörték, a színes üvegablakait kitörték, a névadó Szent Gudula (az egyedülálló nők védőszentje) ereklyetartóját feltörték és a szent maradványait szétszórták.

A megemlékezést jóváhagyó, idén 70 éves Jozef De Kesel 2015-ben váltotta a nyugdíjkorhatárt elért André-Joseph Léonardot az érseki tisztségben. De Kesel érseket 2016. novemberében Ferenc pápa pápaválasztó bíborossá is emelte. Az érsek bíboros (még püspökként) 2010. szeptemberében nagy feltűnést keltett, amikor nyilvánosan arról értekezett, hogy a cölibátust a papságban önkéntessé kellene tenni. De Kesel bíboros erős támogatója továbbá Walter Kasper bíboros azon javaslatának, hogy az újraházasodott elvált személyek szentáldozáshoz járulhassanak.

Miután érseki kinevezése után De Kesel a belga katolikus püspöki konferencia elnöke lett, a püspöki kar idén május 24-én hivatalos instrukcióban is kinyilvánította, hogy Belgium egyházmegyéiben a párok saját lelkiismereti döntésére bízva szabadon szentáldozáshoz kell engedni az elvált és polgári úton újraházasodott katolikusokat, még ha egyébként szexuálisan aktívak is (azaz bűnbánat nélkül a házasságtörés állapotában vannak).


Kapcsolódó cikkeink még a belga egyházról:
André-Joseph Léonard érsek, a jó pásztor
Kiknek is köszönhető Ferenc pápa megválasztása?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

omaha2 2017.11.01. 09:02:56

Római katolikus létemre mondom, ez már beteges. Persze,kreálni kell a keresztényeken belül feszültségeket. Gondolom neeem probléma, hogy az egész kereszténység veszélyben van muszlimok miatt. Összefogni kellene!

William Kidd 2017.11.01. 16:54:00

A keresztenyeknek nem felekezeteket kell vizsgalgatnia, hanem a de facto keresztenyseggel, a kereszteny ertekrenddel ellentetes jelensegeket neven nevezni es harcba szallni ellene. A pedofilia, homoszexualis propaganda mind ilyen, ha katolikus, ha protestans az elkovetoje vagy tamogatoja.
süti beállítások módosítása