Brandmüller bíboros: Egy lábjegyzettel nem lehet hatályon kívül helyezni az Egyház egész eddigi morálteológiai hagyományát
2017. november 04. írta: Katolikus Válasz

Brandmüller bíboros: Egy lábjegyzettel nem lehet hatályon kívül helyezni az Egyház egész eddigi morálteológiai hagyományát

im-evangelium-ist-der-grosse.jpgWalter Brandmüller bíboros a német Frankfurter Allgemeine Zeitung október 28-ai számában megjelent interjújában állást foglalt néhány aktuális és kényes egyházi kérdésben.

Emlékeztetett arra, hogy a természetjog, amelyre a katolikus dogmatika épül, a házasságot a férfi és a nő közötti életre szóló kapcsolatként fogja fel, melynek célja az emberi élet továbbadása. Ezt a "természetes házasságot" Krisztus egy "természetfölötti, isteni szférába" emelte föl, és szentséggé tette.

Ezután Brandmüller kifejtette, hogy Jézus maga beszél a "házasság felbonthatatlanságáról és a házasságtörés bűnös voltáról". Az Egyház mindig is számolt azzal a lehetőséggel, hogy egy házasság tönkremegy, azonban az újraházasodás Lutherig nem volt lehetséges.

A bíboros szerint a kereszténység katolikus módja a világ számára mindig is botrány, bosszúság. "Krisztus a világ számára kihívás volt és az is marad. A kereszténység és az Egyház nem az elfogadást és a tetszést hajhássza. Számára ez nem lehetséges." – szögezte le Brandmüller.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a pusztulás felé rohanunk-e, a bíboros az evangéliumban leírtakra emlékeztetett. Az ugyanis nem a "hit dicsőséges diadalát", hanem a "nagy elpártolást" jósolja az Egyházban. S ehhez még Szent János Jelenések Könyvét sem kell fellapoznunk.

A döntő azonban az, hogy az Egyház "maga nem semmisül meg". Brandmüller Krisztus egy mondására emlékeztet ezzel kapcsolatban: "Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja országát." A bíboros szerint ezeket a dolgokat világosan fel kell ismerni és el kell mondani.

"És ez az állandó görcsös igyekezet arra, nehogy megütközést, rosszallást keltsünk másokban, és hogy mindenkinél behízelegjük magunkat, egyáltalán nem egyeztethető össze az evangéliummal és a keresztények evilági létével." – szögezte le a kúria bíborosa, és emlékeztetett arra, hogy az evangélium szerint sokakban kihűl a szeretet. Manapság éppen a szeretet kihűlését éljük meg akkor, amikor meg nem született gyermekeket, idős, demens és beteg embereket ölnek meg.

A Ferenc pápához intézett "dubia" kérdésekkel kapcsolatban Brandmüller emlékeztetett arra, hogy a kérdések nyilvánosságra hozatala azután történt, miután hónapokig nem kaptak választ a megkeresésükre. Azért tették fel ezeket a kérdéseket, mert sok hívőben ugyanezek fogalmazódtak és fogalmazódnak meg, s ugyanúgy válaszra várnak. "Mi, bíborosok, nem a világon kívül élünk." – mondta Brandmüller bíboros.

Brandmüller azt is felidézte, hogy a Szentatyától kihallgatást is kértek, de erre a kérésükre sem kaptak választ [azóta sem - KV szerk.].

A vitatott Amoris Laetitia híres-hírhedt 351. lábjegyzetéről a bíboros megjegyezte, hogy egy lábjegyzettel nem lehet hatályon kívül helyezni az Egyház egész eddigi morálteológiai hagyományát.

Szerinte e kérdésben "egyetlen egy szerzőre" támaszkodik a dokumentum, aki nemcsak hanyagul, de bizonyos ideológiai meggyőződés szerint is dolgozott. Ezért neki senki se próbálja megmagyarázni, hogy itt az egyházatyákra való hivatkozásról van szó. "Azt mondom: Quod non. Az egész egy tisztességtelen történet, a források manipulálása."

Brandmüller jelenleg nagyon aggódik amiatt, nehogy robbanás történjen, hiszen az emberek nem ostobák. Időközben már 870 ezren írták alá azt a kérelmet, amelyben a pápát a helyzet tisztázására kérik.

Arra is emlékeztetett a bíboros, hogy már az újságírók is megállapították, mennyire megváltozott a hangulat a Vatikánban. "Már csak a legszűkebb barátokkal beszél az ember. Ha telefonál, a mobilt használja. Mit gondoljak erről?" – mondta a bíboros.

Az interjú végén a feltett kérdésre, miszerint ténylegesen elképzelhetőnek tart-e egy szakadást az egyházban, Brandmüller ennyit válaszolt: "Isten mentsen meg ettől!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása