Sarah bíboros segíti Ferenc pápát az őszinteségben - írja a Catholic Culture
2017. november 12. írta: Katolikus Válasz

Sarah bíboros segíti Ferenc pápát az őszinteségben - írja a Catholic Culture

Sarah bíboros a liturgiáról

Már közismert, hogy Ferenc pápa szigorúan megrótta Robert Sarah bíborost, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció vezetőjét, amiért – a saját hatáskörén és szakterületén belül – megkísérelte tisztázni, hogy a püspököknek hogyan kell értelmezniük a pápa közelmúltban kibocsátott Magnum Principium dokumentumát a liturgikus fordításokról, különös tekintettel arra, hogy hogyan viszonyul a Kongregáció által II. János Pál pápasága idején közzétett Liturgiam Authenticam dokumentumhoz.

Olyan magasrangú egyházi személyekkel szemben, mint Marx bíboros, aki azt harsogta, hogy ez utóbbi (a Liturgiam Authenticam) különben is egy zsákutca volt, - ez olyan megjegyzés, amelyet semmi sem indokol a Magnum Principium szövegében - Sarah bíboros azt tartotta a legjobbnak, ha világosabban elmagyarázza, amit Ferenc pápa leszögezett. Tehát Sarah bíborosnak minden oka megvolt rá, hogy megdöbbenjen azon a bánásmódon, amelyben elhatározása eredményeként részesült.20160517t1146-3439-cns-catholic-prayer-breakfast-800x500.jpg

De ami itt figyelemre méltó, hogy ő minden bizonnyal nem döbbent meg. Minden azzal kapcsolatban, ahogy a Magnum Principium-ot közzétették, és amilyen fogadtatásban része volt, azt mutatta, hogy ennek a dokumentumnak a célja „tisztán Ferenc” volt, egy újabb dokumentum, amellyel a pápa nem azt reméli elérni, amit a szöveg valójában állít. A Magnum Principium nem az illetékes kongregáció vezetőjének együttműködésével lett közzétéve, hanem Sarah bíboros egyik beosztottja révén, és a legkisebb erőfeszítés nélkül abban, hogy erről a bíborost értesítsék. A dokumentumot azonnal üdvözölte az összes „szokásos gyanúsított”, mint egy újabb felszabadítást a rabszolgaság kötelékei alól, amelyeket a rossz, öreg pápák, II. János Pál és XVI. Benedek kényszerítettek az Egyházra. Nyilvánvaló, hogy nem az volt a cél, hogy egy világos állítás legyen, hanem egy újabb jelzés ettől a pápától, egy jelzés, hogy „a nép” nevében hozott liturgikus változást melegen üdvözölni fogják Rómában.

Azért mondom, hogy Sarah bíboros nem döbbent meg, mert tudjuk, hogy nem ostoba. Már végigjárta ezt az utat, amikor azt javasolta, hogy a papok ad orientem mutassák be a szentmisét az adventi időszakban. Ez egy jogos választási lehetőség, amely benne van a könyvekben. Ferenc pápa mégis erőteljes szemrehányást tett neki ezért, egyértelműen jelezve, hogy ez a pápa jellemzően ellenez bármit, ami a szent felé mutat a liturgiában, miközben előnyben részesíti azt, ami inkább összhangban van „a valós világgal”. Mindez belefér a pápai tekintély körébe, de Sarah bíborosnak tudnia kellett, hogy a legtöbb, amit el tud érni, amikor a pápa szándékait próbálja „tisztázni”, az az, hogy kényszeríti Ferenc pápát, hogy legyen őszinte. Ez a tipikus módja annak, ahogy az áldozati bárányok szolgálják az igazságot azért, „hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai” (Lk 2,35).

Ezt a fordítást a Catholic Culture egy több témát érintő cikkéből emeltük ki.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása