Evangéliumi meditációt rendelt el Wellington bíboros érseke a szentmiséken
2017. november 14. írta: Katolikus Válasz

Evangéliumi meditációt rendelt el Wellington bíboros érseke a szentmiséken

A beszámolók alapján úgy tűnik, szerencsére csak egyszeri akcióról van szó

_dsc4892_810_500_55_s_c1.jpgAz új-zélandi Wellington bíboros érseke, John Dew, "kreatív kezdeményezésnek" állítva elrendelte az érsekségi területén, hogy az október 29-ei szentmiséken a két szentírási olvasmány, a válaszos zsoltár, és a pap által hirdetett evangéliumi rész helyett egy közös meditációval egybekötött "Lectio Divina" felolvasást tartsanak az Evangéliumból. A rendelet szerint a felolvasást egy világi hívőnek kellett végeznie a pap helyett. Az érsek azt állítja, hogy a kezdeményezésre Ferenc pápa biztató szavai inspirálták.

"A Lectio Divina kezdeményezés az egyik módja annak, ahogyan az érsekség Ferenc pápa kérésére válaszol, hogy a Szentírást tegyük ismertebbé és szélesebb körben elterjedtté." - mondja a bíboros érsek. "[Ferenc pápa] Arra emlékeztetett minket, hogy kreatív kezdeményezésekbe foghatunk a plébániáinkon, hogy ezáltal váljunk 'élő bárkákká Isten szavának átadására' [vö. Misericordia et misera apostoli levél - KV szerk.]. A Lectio Divina csodálatos módja a számunkra, hogy ilyen élő bárkákká váljunk."

Az új-zélandi CathNews magazinnak nyilatkozva Dew érsek azt is elmagyarázta, hogyan gondolta kivitelezni a szentmiséken ezt az evangéliumi meditációt: "Az történik, hogy a felolvasó felhívja a hívő közösséget, hogy hunyják be a szemüket, és imádságosan hallgassák az Evangélium felolvasását. Miközben hallgatják, minden egyes személy egy szóra, képre, vagy kifejezésre figyel, ami valamilyen módon megragadja őket."

A felolvasást 30 másodperces csönd követi. A világi felolvasó ezután újra felolvassa az Evangéliumot, és ismét felhívja a közösséget arra, hogy figyeljenek arra a szóra, képre, vagy kifejezésre.

Ezt követően a hívek nyilvánosan megoszthatják a gondolataikat az elhangzottakról. A felszólalások között a közösség szintén rövid csöndeket tart.

"A levezető a Lectio Divina folyamatot rövid imádsággal és hálaadással zárja le." - mondja Dew bíboros.

A bíboros innovációjára több liturgiaszakértő is elítélően reagált - jóllehet ilyen jellegű végzettség sem kell hozzá, hogy lássuk, a változtatásban visszaélésről van szó.

John Dew-t Ferenc pápa emelte bíborossá, 2015. február 14-én. Ugyanazon év áprilisában a Szentatya a Népek Evangelizációjának Kongregációja, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa, valamint az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagjává is kinevezte őt. Ez utóbbi kongregáció épp az a szentszéki intézmény, amelynek feladata lenne a szentmisék rendje felett őrködni, és a liturgikus visszaélésekkel szemben fellépni.

Dew bíboros arról is ismert, hogy nagyon régi támogatója az újraházasodott elváltak áldoztatásának. A bíboros érsek ebbéli álláspontját a 2014-es és 2015-ös püspöki szinódusok résztvevőjeként is képviselhette. Az érsek már a 2005-ben az Eucharisztia témájában tartott püspöki szinódus alatt is úgy nyilatkozott: "Az Egyházunk gazdagodna azáltal, ha meghívhatnánk azokat az elkötelezett katolikusokat, akik jelenleg ki vannak zárva az Eucharisztiából, hogy visszatérjenek az Úr asztalához. Ott vannak azok, akiknek az első házassága szomorú véget ért; ők sohasem hagyták el az Egyházat, de jelenleg ki vannak zárva az Eucharisztiából."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása