2017. november 29. Szent Szaturninus püspök és vértanú (+ 257)
2017. november 29. írta: Katolikus Válasz

2017. november 29. Szent Szaturninus püspök és vértanú (+ 257)

szaturninus.jpgSzent Fábián pápa küldte Rómából Galliába hittérítőnek. Toulouse-ban telepedett meg. Kevés volt ott a keresztény, mikor megjelent; a számuk azonban rohamosan kezdett emelkedni. Viszont a pogány jóslások megszűntek, s a pogány papok megvallották, hogy Szaturninus püspök kötötte meg hatalmukat. Egy nap a püspök egy pap és két diakónus kíséretében templomba ment, elhaladt a Capitolium előtt, hol nagy pogány sokaság éppen bikát készült áldozni. Egy pogány fölismerte, és a tömeg kényszeríteni akarta, hogy áldozzon az ő isteneiknek. „Egy az Isten, felelte Szaturninus, neki áldozom. Hogyan féljek azonban olyan istenektől, kik tőlem félnek?” Erre rákötötték a bikára és végighurcolták a városon. Két jámbor nő eltemette, s csakhamar Toulouse első püspöke Gallia és később Franciaország legtiszteltebb szentjei közé tartozott.

(Forrás: Balanyi György - Schütz Antal - Sebes Ferenc - Szamek József - Tomek Vince: Szentek élete az év minden napjára. 1-4. köt. Szerk. Schütz Antal. Bp., 1932)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.