Zambiai érsek: Nem az újraházasodott elváltak áldoztatására!
2017. december 16. írta: Katolikus Válasz

Zambiai érsek: Nem az újraházasodott elváltak áldoztatására!

2017-12-15-archbishop_mpundu.jpgHatározott nemet mondott egy afrikai egyházi vezető az önmegtartóztatás nélkül élő újraházasodott elváltak áldoztatására.

Lusaka érseke, egyben a zambiai püspöki konferencia jelenlegi és 2002-2008 közötti elnöke, Telesphore-George Mpundu, a Vatikáni Rádió angol nyelvű afrikai szekciójának nyilatkozott, december 3-án. Az érsek épp pásztori látogatáson tartózkodott Mumbwa városában, hogy ott a bérmálás szentségét kiszolgáltassa. A látogatása alatt az érsek egy nyilvános fórumot biztosított a helyi híveknek, hogy felé a kérdéseiket szabadon feltehessék.

A fórum egyik résztvevője Mpundu érseket arról kérdezte: mit gondol azokról a katolikusokról, akik polgári úton elválnak a házastársuktól? Válaszában az érsek arról panaszkodott, hogy növekszik az ilyen válások száma azok között is, akiket szentségi házasság köt össze. Hozzátette:

Amikor a házasságukban problémák merülnek fel, nem a paphoz mennek vissza útmutatást kérni vagy tanácsadásra, hanem a bíróságokra rohannak, mert tudják, hogy az Egyház nem engedi meg a válást. Amint azonban a bíróságok megadják nekik a válást, újraházasodnak és visszatérnek az Egyházhoz, és megint hozzáférést akarnak a bűnbánat szentségéhez és az Eucharisztiához! Az újraházasodott elváltak számára nem megengedett, hogy a bűnbánat és az Eucharisztia szentségeiben részesüljenek.

Az érsek úgy fogalmazott: "Az Egyház nem ismeri el a katolikus pároknak az akármilyen szintű polgári bíróságok által megadott válást, mert egy érvényesen a katolikus egyházban megkötött házasságot nem lehet szétszakítani. Másszóval, az felbonthatatlan."

A válások és polgári újraházasodások aktuális trendjének visszaszorítására Mpundu érsek a már fiatalabb korban elkezdett házassági katekézist ajánlotta, a csak az eljegyzés után elkezdett házassági felkészítők gyakorlata helyett. Az érsek által ajánlott egyik intézkedés az lenne, hogy egy a házasságról szóló katekézist már tizenéves korban elkezdenének a fiatalokkal, röviddel a bérmálásuk után.


Afrika egységes az újraházasodott elváltak áldoztatásának tilalmában

Az érsek szavai választ jelentenek az Egyház olyan disszidenseinek, mint Kasper bíboros, akik ragaszkodnak hozzá, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításának heterodox értelmezései jelentik az új normát az Egyházban.

Ismeretes, hogy a 2014-ben tartott rendkívüli családszinóduson résztvevő afrikai püspökök egységesen álltak ki Walter Kasperrel és javaslatával szemben, amely javaslat szerint az Egyháznak fel kellene oldania a még önmegtartóztatást sem gyakorló újraházasodott elváltak áldoztathatóságának tilalmát. Kasper bíboros a szinóduson egy interjúban azzal fejezte ki elégedetlenségét az afrikai püspökök kiállása miatt, hogy azt mondta: "nem kéne túlzottan megszabniuk, hogy mi az, amit tennünk kell".

Az afrikai püspök delegáltak ugyanolyan jogú résztvevői voltak a szinódusnak, mint Kasper bíboros - igaz, Kasper bíboros a szinóduson Ferenc pápa személyes pártfogását élvezte. Miután az afrikai püspököket degradáló szavai sokakban (köztük az afrikai delegáltakban is) visszatetszést keltett, Kasper azt állította, hogy (a csak írásban megjelent) mondat tőle valójában el sem hangzott, és csak az újságíró (az ismert katolikus újságíró, Edward Pentin) próbálja őt hamisítással befeketíteni.

Vádjával a bíboros el is érte, hogy az írott interjút az azt megjelentető ZENIT online katolikus folyóirat az oldaláról letörölte. Mint azonban ezután kiderült, a bíborossal készült interjúról hangfelvétel is készült, amelyet Pentin, válaszként, vágatlan formában nyilvánosságra is hozott a saját blogfelületén. A mondatát így végül elismerve, Kasper bíboros ezután bocsánatot kért azért.

Az afrikai püspökök és püspöki karok az újraházasodott elváltak áldoztathatóságának tilalmában az azóta eltelt időben is egységesnek látszanak. Elsőként, mindössze néhány hete a ghánai püspöki kar adott ki hivatalos értelmezést Ferenc pápa Amoris Laetitia szinódus utáni apostoli buzdításához. A pápai buzdításnak a tilalom feloldását sejtető kétértelmű célzásaira a ghánai püspökök nem is reagáltak, fenntartva az Egyház korábbi, következetes tanítását.

Ahogy egy az afrikai egyház jövőjéről Rómában tartott konferencián a főszervező nigériai teológus, Paulinus Odozor fogalmazott egy vele készített interjúban:

[A]zok, akik elválnak és az Egyházon kívül újraházasodnak, áldozáshoz járulhatnak-e - fontos kérdés ez Afrikában?

Nem, mert ezt a kérdést már rég lezártuk. Nem járulhatnak.

És mindenki egyetért ebben?

Mindenki egyetért ebben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása