"Negatív" evangelizáció
2018. január 17. írta: Katolikus Válasz

"Negatív" evangelizáció

Az alábbi írás a Church Militant vezetője, Michael Voris S.T.B. 2018. január 16-ai "The Vortex" műsorának egy szerkesztett részlete. Voris a monológjában az amerikai katolikus egyház állapotára reflektál.

maxresdefault_5.jpgSzomorú dolog, hogy a mai Egyházban, ahol nyilvánvalóan szükség van a legtávolabbra került és langyos katolikusok evangelizálására, az első dolog, amit tennünk kell, hogy lebontjuk az összes hazugságot, féligazságot, és érzelmi katolicizmust, amit oly sokak fejébe beültettek.

Ezzel szemben az elmúlt évszázadokban és korokban, amikor az Egyház a barbárokat, a pogányokat és hasonlóakat evangelizálta, ezeknek az embereknek nem voltak téveszméi a katolicizmussal és a katolikus hittel kapcsolatban. Ami azt illeti, semmit sem ismertek a hamis isteneiken vagy az isteneik hiányán kívül. Lényegében üres lapok voltak a katolicizmust és az Igazságot illetően. Ma azonban az igaz hit olyan kihívással néz szembe, amivel még sohasem, legalábbis ilyen méretekben nem: azzal, hogy ténylegesen le kell bontania a hamis elképzeléseket a hitről, amelyekkel oly sok ember bír.

Az evangelizáció a gyakorlatban tehát immár nem csupán pozitív tevékenység, amiben elmondjuk az embereknek, amit még nem tudnak, hanem negatív tevékenység is, amiben leromboljuk bennük és a szegényesen képzett értelmükben mindazt, amit rosszul tudnak vagy félreértettek. És ebben nem számíthatsz az Egyház vezetésére, a probléma olyan nagy része származik tőlük. Sok esetben maguk a tanítók lettek a hit kiárusítói, vagy egyenesen ellenségei.

Így hát mindezek a különféle újevangelizációs próbálkozások lényegében haszontalanok, mivel még csak nem is érintik azt a kiugróan fontos kérdést, hogy mindazok fejében, akikhez szólnak, vad téveszmék keringenek az erkölcsről és az alapvető dolgokról - az objektív igazságról, a természettörvényről, és így tovább -, köszönhetően olyan papoknak, akik sutba dobtak mindent, és elhagyták annak szent kötelességet, hogy a mi Szentséges Urunk igazságait tanítsák. Helyette inkább a társadalmi igazságosság harcosai lettek, lelki torzók, képtelenek vagy szándék nélküliek arra, hogy a hit igazságát terjesszék, mivel sok esetben egyszerűen maguk sem hiszik a hit igazságát. Elveszítették a természetfeletti hitüket, és ezzel veszélyessé váltak.

Szerencsére az Anyaszentegyház nagyobb, mint ezek az emberek. Ideiglenesen elfoglalhatnak akár fontos hivatalokat is, de nem tudják eltörölni az egyházdoktorok, a szentek, a misztikusok, és az egyházatyák történelmét. Azok a szavak, tanítások és írások mind fent fognak maradni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2018.01.17. 08:35:28

Elolvastam. Aztán elolvastam még egyszer. Nem értem, hogy mit akar mondani.

Jakab.gipsz 2018.01.21. 19:18:40

@Never: Pedig egyszerű csak túl komplikálta mondanivalóját.

A teológia tudománya komolyabb dolog annál, hogy a művelését csak a teológusokra bízzuk.

Hasonlóan a háborúhoz, azt sem bízhatjuk csak a tábornokainkra.

Never 2018.01.21. 20:39:31

@Jakab.gipsz: Voris mondanivalója sajnos ennyi, mint amennyit ebből érteni lehet (semmit...). Meglátta a piaci rést az USA-beli alt-right mozgalom melletti katolicizmusban, és "rárepült". Azóta ő egy teljesen más ember lett a saját szavai szerint. Már nem hál férfiakkal és nőkkel egyaránt (mint korábban, amit el is ismert, és mostanra már ezt nem teszi), elzárkózik a mainstream médiától (ahol korábban évtizedekig dolgozott - hozzáteszem, nem kis sikerrel, négy Emmy-díjat nyert), meg akarja vonni a nem-katolikusoktól a választójogot, vitatja a judaizmus vallás jellegét, és minden olyan kijelentést megtesz, amely tudja, hogy felháborítja akár a liberális, akár a mérsékelt konzervatív médiumokat (hogy ő legyen a középpontban). Ennek során nagy erőkkel kerüli a konkrétumokat, a lényeg csak a botrány és a szalagcím.

Jakab.gipsz 2018.01.23. 08:04:45

@Never:

Köszönöm a háttér infót.

Azért mert az előadó előéletéről, semmit sem tudtam.

Ezért Ő a számomra csak egy "valamit keresgélő" keresztény, pl. Isten igéjét igazságát, bölcsességét kereső ember.

Mert mi történik akkor, ha Isten jelentsen ez a fogalom bár mit is lehet Mr. X nem a "hitünket" teszteli le, hanem az "értelmünket" az elvont fogalmak iránti fogékonyságunkat, magát a tudásunkat és a kognitív képességeinket.

Never 2018.01.23. 08:09:00

@Jakab.gipsz: A keresgéléssel semmi gond, sőt, anélkül a hit nem hit hanem csak vallási rituálé, tartalom nélkül.

Ami számomra a gondot jelenti, hogy mostanra (főként az Egyesült Államokban) a vallás üzlet, ahol piaci szegmensek vannak, mint egy mosópornál - és erre "rámozdulnak" emberek, pontosan megtervezett fellépéssel és marketinggel. Ők azok, akiket annak idején Krisztus korbáccsal vert ki a templomból - csak most sajnos ezt nem teszi meg senki, hanem TV-ből, rádióból, internetről, még a csapból is ezek folynak. Szépen megfogalmazott beszédek, hangzatok szólamok, mögötte pedig semmi emberi tartalom. Örök kedvencem Phil Collins-tól a "Jesus he knows me..."

Jakab.gipsz 2018.01.23. 21:15:16

@Never: Így igaz ahogyan mondod. Csakhogy ebbe maga a katolikus egyház élén Róma a hibás.
A hibás nem igazán jó szó, inkább a római pápa tudatlansága, mondtam már máshol, őt is anyaszülte, tehát átlehet verni, azaz nem gondolta végig annak a folyamatnak a következményét, ha a katolikus egyház kivonul az állam életéből. Azért mert ez nem ideológiai, teológiai, hanem osztályzási probléma.

Így az állam automatikusan a ateista racionalista, az egyház pedig a vudu, stb. szektákkal került egy csoportba, halmazba. Amint ezt beláthatod ez egy matematikai probléma, semmi köze nincs a "hitünkhöz".
süti beállítások módosítása