Egymást dicséri Kína és a Vatikán
2018. február 06. írta: Katolikus Válasz

Egymást dicséri Kína és a Vatikán

Vatikáni püspök: "Kína valósítja meg legjobban az Egyház szociális tanítását"

gettyimages-97248737-800x500.jpgEgy kínai állami lap, a Global Times szerint a Vatikán és Peking "előbb vagy utóbb" helyreállítja a diplomáciai kapcsolatait, köszönhetően Ferenc pápa "bölcsességének".

A lap az aktuális vezércikkében arról ír, hogy a pápa "lényeges engedményeket" tett a kínai kormány felé. A kapcsolatok ezért "tisztább formát" öltöttek, annak ellenére, hogy "a nyugati média és bizonyos szélsőséges vallási csoportok, akik ellenzik a megerősödött kínai-vatikáni kapcsolatokat" ellenzik ezt.

A cikk közvetlenül azután jelent meg az állami lapban, hogy egy meg nem nevezett vatikáni hivatalnok azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a szentszék és a kínai kormány közel állnak egy a püspökök kinevezését szabályozó egyezmény aláírásához.

Kínában a katolikusok jelenleg megosztottak: egy Rómához hű "földalatti egyház" mellett működik az állampárt által támogatott Hazafias Katolikus Szövetség is, amely a katolikus püspököket folyamatosan vatikáni jóváhagyás nélkül nevezi ki.

A várható egyezmény a Vatikán és Kína között több állampárti püspök kiközösítésének feloldását tartalmazza majd, amiért cserébe Róma beleszólást kaphat a kínai állampárttól a jövőbeli püspöki kinevezésekbe.

"Úgy hisszük, Peking diplomatái jól tudják vezetni a tárgyalásokat, figyelembe véve a katolikusok nemzeti érdekeit és vallásos hitét is." - írja a lap.

A cikk utalást tesz arra is, hogy a Vatikán az egyezmény részeként felfüggesztheti a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal. A sziget az utolsó olyan terület, amely még a kommunisták által 1950-ben száműzött Kínai Köztársaság igazgatása alatt áll.

"Ferenc pápáról pozitív kép él a kínai népben. A várakozások szerint ő előre fogja vinni a kínai-vatikáni kapcsolatokat, és meg fogja oldani az ezzel kapcsolatos problémákat a bölcsességével." - zárja következtetéseit a Global Times.


"Kína az Egyház szociális tanításának legjobb megvalósítója"

Egy vezető vatikáni hivatalnok szerint "Jelenleg a kínaiak azok, akik a legjobban megvalósítják az Egyház szociális tanítását".

Marcelo Sánchez Sorondo püspök (lásd cikkünk kezdőképén), a Pápai Társadalomtudományi Akadémia kancellárja "egyedülállónak" nevezte a kommunista államot, mondván: "Önöknél nincsenek szegénynegyedek, nincsenek drogok, a fiatalok nem szednek kábítószereket." A püspök szerint ehelyett Kínában "pozitív nemzeti öntudat" van.

A püspök a Vatican Insider spanyol nyelvű kiadásának nyilatkozva azt mondta: Kínában "a gazdaság nem uralja a politikát, ahogy az az Egyesült Államokban történik".

Sánchez Sorondo püspök szerint Kína jobban megvalósította a Ferenc pápa Laudato Si' enciklikájában leírtakat, mint sok más ország. A püspök dicsérte a kínai kormányt azért is, hogy az kiállt a párizsi klímaegyezmény mellett. "Ebben olyan erkölcsi vezetést követnek, amelyet mások feladatak." - teszi hozzá.

A püspök a nyilatkozatában az Egyesült Államok elnökét, Donald Trump-ot azzal vádolja, hogy őt a nemzetközi olajvállalatok "manipulálják", szemben azokkal, akik "a liberális gondolatot" követik, ahogy például - a püspök szerint - Kína is a bolygónk nagyobb jólétéért munkálkodik.

A Vatikán és Kína közötti új diplomáciai tárgyalások keretében nemrég Sánchez Sorondo püspök is ellátogatott a keleti országba. "Amit ott találtam, az egy egyedülálló Kína." - állítja a püspök. "Amit sokan nem értenek, az az, hogy Kínában a legfontosabb érték a munka, a munka, a munka. Nincs is más mód, lényegében ahogy Szent Pál is mondta: aki nem dolgozik, ne is egyék."

Sánchez Sorondo püspök szerint Kína "jól fejlődik", és jelenleg már "számos dologban egyetértés van" közte és a Vatikán közt.

"Nem gondolhatunk a mai Kínára úgy, mint arra a Kínára, amely II. János Pál vagy a hidegháborús Oroszország idejében volt." - állítja a püspök.


Kapcsolódó cikkeink:
- Zen bíboros: a Vatikán egy "hamis egyházat" támogat Kínában
- Az állampárt kegyeltjeire cseréli két püspökét az Egyház Kínában
- Zen bíboros a pápai konzultáció után: A Vatikán "kiárusítja" az Egyházat Kínában
- Meghökkentő közleményben cáfolja a vatikáni sajtófőnök Zen bíboros állításait
- A szentszéki államtitkár védelmébe vette a Vatikán új diplomáciai viszonyát Kínával

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása