Papokat utasítottak a kínai hatóságok, hogy a templomokból tiltsák ki a gyermekeket
2018. február 10. írta: Katolikus Válasz

Papokat utasítottak a kínai hatóságok, hogy a templomokból tiltsák ki a gyermekeket

china-800x500.jpgJoseph Zen bíboros, Hong Kong 86 éves emeritusz püspöke a szentszéki államtitkárnak és szóvivőnek címzett válaszlevelében említette, hogy 2018. február 1-jétől új, szigorúbb vallásügyi szabályozás lépett életbe Kínában. Ahogy írta: "2018. február 1-jétől a kínai kormány szigorúan alkalmazni kezdte a vallási törvényeket. A földalatti papok Sanghajban figyelmeztették az egyházközösségeik tagjait, hogy ne menjenek szentmisére. Azokat, akik makacsok és ellenkeznek, valószínűleg bebörtönzik!"

A legfrissebb tudósítások szerint február 1-jétől több kínai tartományban is megtiltották a hatóságok a kiskorúak belépését a vallási és istentiszteleti helyekre, köztük a katolikus templomokba is.

Az ucanews.com híroldalnak nyilatkozva a Hebei tartomány egyik katolikus papja elmondta, hogy a hatóságok felszólították a tartomány egyes részein az egyház szolgálattevőit, hogy tegyenek ki feliratokat a templomok, és egyéb más egyházi épületek bejáratánál, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy kiskorúakat tilos bevinni ezekbe az épületekbe.

"Azzal fenyegettek meg templomközösségeket, hogy nem használhatják majd az épületeiket, ha megtagadják a feliratok közzétételét." - állította a pap.

Egy blogger szerint "a klubok és internetbárok után a vallási gyülekezőhelyek jelentik a harmadik csoportot, ahová a hatóságok megtiltják a kiskorúak belépését".

Egy Peter nevű kínai katolikus hívő látott is ilyen feliratokat kirakva Xinjiang tartomány egyes templomaiban. Ő azt állította az ucanews.com-nak, hogy nincs jogi alapja annak, hogy a hatóságok megtiltsák a kiskorúak belépését a vallási épületekbe. Egyúttal azzal is megvádolta a hatóságokat, hogy az intézkedéssel megsértik Kína alkotmányát is.

"Amikor kiskorúak internetbárokba látogatnak, a kormány és a rendőrség szemet huny felettük. Nagyon szigorúak azonban akkor, amikor a kiskorúak vallási épületekből való kitiltásáról van szó. Ez nevetséges." - mondta.

Peter szerint az alkotmány világosan kimondja, hogy az állampolgárokat vallásszabadság illeti meg, emellet külön törvények szólnak arról is, hogy a kiskorúakat nem lehet hátrányosan megkülönböztetni a vallásos hitük miatt. Azt pedig már az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata mondja ki, hogy minden szülőnek jogában áll a gyermekeit a saját vallásos meggyőződése szerint nevelni.

Az új kínai rendelkezések hatályba lépése előtt Ying Fuk-tsang, a Hong Kong-i Kínai Egyetem vallástudományi karának igazgatója azt nyilatkozta az ucanews.com-nak, hogy minden azon múlik, hogy a kisebb-nagyobb rangú kommunista hivatalnokok hogyan kezdik el a gyakorlatba ültetni a február 1-jén hatályosuló új szabályokat.

Egy Thomas atyának nevezett pap Henan tartományból szintén megerősítette az ucanews.com-nak, hogy szerinte a szabályozást különféleképpen fogják alkalmazni Kína különböző részein, elsősorban attól függően, hogy a helyi kormányzatnak és katolikus egyháznak milyen a viszonya.

Minden vallási épületet regisztrálni kell, semmilyen vallási tevékenységet nem lehet folytatni a regisztrált helyszíneken kívül, a regisztrálatlan papok számára tilos vallási szertartásokat végezni, a párttagoknak és a kiskorúaknak pedig tilos belépniük a templomokba. Az Egyház élettere egyre csak szűkül és szűkül.

- nyilatkozta a pap.

John atya, az északkelet-kínai (és a regisztrációt ezidáig megtagadó) földalatti egyház papja azt állította, hogy a hatóságok tájékoztatták őt az új szabályozásról. "A hivatalnokok nem akarják, hogy ténylegesen földalatt működjünk, ez ugyanis azt jelentené, hogy szem elől tévesztenek minket, és nem tudnák, hol vagyunk."

Egy falvakban szolgáló másik pap is azt állítja, hogy a hatóságok szigorúbb korlátozásokat vezettek be az Egyházzal szemben. "Egyesek azt mondhatják, hogy ha jó a kapcsolat az Egyház és a törvényalkalmazó szervek között, úgy az Egyház enyhe elbánásban részesülhet. Ezzel azonban csak magunkat csapnánk be. Míg a központi kormányzat a szabályok szigorú betartatását követeli meg, addig a helyi hatóságok még annál is nagyobb szigorúsággal kényszerítik ki azokat." - mondta a pap.

A kommunista hatóságok már az új szabályok életbe lépése előtt megkezdték a fellépést a hitüket gyakorló keresztényekkel szemben. Az ucanews.com már tavaly augusztusban beszámolt arról, hogy négy tartományi kormányzat olyan rendelkezéseket adott ki, amelyekben korlátozták a gyermekek felvételét a keresztény felekezetekbe és a vallási szertartásokon való részvételüket is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása