Elfogta a rendőrség a Vatikán által félreállásra kért kínai püspököt
2018. március 27. írta: Katolikus Válasz

Elfogta a rendőrség a Vatikán által félreállásra kért kínai püspököt

Vincent Guo Xijin püspök nem volt hajlandó misét koncelebrálni a kiközösítés alatt álló, állami kegyelt püspökkel.

guo.jpgSzabályosan elrabolta a kínai rendőrség azt a "földalatti" püspököt, akit nemrég a Vatikán is félreállásra kért.

A Külföldi Missziók Pápai Intézetének híroldala, az Asia News kedden arról számolt be, hogy Mindong 59 éves püspökét, Vincent Guo Xijin-t (lásd a kezdőképünkön) az egyházmegye kancellárjával együtt elfogták. Az elfogásukra állítólag azért került sor, mert a püspök egy egyeztetés során visszautasította, hogy a kiközösítés alatt álló, állami kegyelt püspökkel szentmisét koncelebráljon.

Guo püspök, akit a Vatikán elismer, de a kínai kormányzat nem, nemrég felszólítást kapott a Vatikántól, hogy a püspöki tisztségét adja át a még jelenleg is kiközösítés alatt álló Vincent Zhan Silu-nak. A felszólítást közlő vatikáni küldöttség Guo-nak Zhan püspöksége alatti segédpüspökséget ajánlott fel, a Vatikán és Peking között készülő megállapodás részeként.

Az Asia News hírei szerint a Vallási Ügyek Hivatala hétfő délután három órára egyeztetésre idézte be Guo püspököt, amire a püspök el is ment. Az egyeztetés után a püspök visszatért a szállására, és összecsomagolt. A püspököt ezt követően este tíz órakor vitték el fogságba a hatóságok.

Guo püspököt tavaly a húsvéti nagyhét előtt szintén elfogta a rendőrség. Akkor húsz napon át tartották fogva. A fogsága alatt felajánlották neki, hogy a kínai állam elismeri a hivatalát, ha lefokoztatja magát segédpüspökké, és elfogadja, hogy helyére a püspöki székbe az állami kegyelt Zhant ültetik. Guo püspök akkor az állami "felajánlást" nem fogadta el, idén azonban már maga a Vatikán szólította fel ugyanerre.

A kínai katolikusok jelenleg két nagy csoportra oszlanak: a "földalatti" egyház tagjaira, akik Rómához hűek, és a Katolikus Hazafias Szövetség tagjaira, akik vallási ügyekben is az állam elsőségét fogadják el.

A Hazafias Szövetség az elmúlt években több püspököt is felszentelt vatikáni jóváhagyás nélkül. Az így felszentelt püspökök automatikus kiközösítés alá esnek. A Peking és a szentszék között készülő megegyezés részeként a Vatikán ezeknek a püspököknek a kinevezését elfogadná és törvényesítené, és őket az eddig elismert "földalatti" püspökök helyére ültetné.

A korábbi cikkeink a témában ITT olvashatók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása