Kiengedték Guo püspököt a fogságból, de eltiltották a misézéstől
2018. március 28. írta: Katolikus Válasz

Kiengedték Guo püspököt a fogságból, de eltiltották a misézéstől

bishop_vincent_guo_xijin_810_500_55_s_c1.jpgVincent Guo Xijin püspök tegnap visszatérhetett az otthonába - adja hírül a Külföldi Missziók Pápai Intézetének híroldala, az Asia News. A püspök így végülis egy napot töltött csak fogságban, miután hétfőn este a kínai rendőrség előállította őt, az egyházmegyéje kancellárjával együtt.

Az 59 éves Guo püspök Mindong egyházmegye "földalatti" püspöke, akit a szentszék elismer, a kínai állam azonban nem. Az állami egyházügyi hatóság helyette a törvénytelenül felszentelt Vincent Zhan Silu-t ismeri el az egyházmegye püspökének. Zhan Silu a jogtalan felszentelése miatt még jelenleg is egyházi kiközösítés alá esik.

Egy a Vatikán és Peking között készülő megállapodás keretében Guo püspök nemrég felszólítást kapott a szentszék egy küldöttségétől, hogy a püspöki székét adja át Zhan Silu-nak. A lemondása esetére a vatikáni küldöttség Guo-nak Zhan püspöksége alatti segédpüspökséget ajánlott fel. A felajánlás megegyezik azzal, amit a kínai hatóságok tavaly próbáltak kikényszeríteni Guo püspökből, amikor a húsvéti nagyhét előtt elfogták, és húsz napon át fogságban tartották.

Guo püspök idei, hétfői elfogására azután került sor, hogy a Vallási Ügyek Hivatala egyeztetésre idézte be őt, amire a püspök el is ment. Az egyeztetés után a püspök visszatért a szállására, néhány óra múlva azonban a rendőrség őt és kísérőjét, az egyházmegyéje kancellárját, együtt előállították.

Az Asia News értesülései szerint a hatósági egyeztetésre és a püspök elfogatására azért került sor, mert a mindongi egyházmegye államilag nem elismert katolikus közössége, Guo püspök vezetésével, a nagycsütörtöki krizmaszentelő szentmisére készült. A Vallási Ügyek Hivatala arra próbálta meg rávenni Guo püspököt, hogy a szentmisét állami jóváhagyással nyilvánosan, Zhan Silu-val együtt mutassa be. Guo püspök erre nem volt hajlandó.

A püspököt tegnap, egy napnyi fogvatartás után azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy nem celebrálhat szentmisét, mivel a püspökségét az állami hatóságok nem ismerik el.

Jelenleg a Vatikán és Peking között várható kiegyezés miatt több kínai püspököt és földalatti közösséget is arra próbálnak rákényszeríteni a hatóságok, hogy csatlakozzanak ők is a kínai Katolikus Hazafias Szövetséghez (vagyis az állam által elismert és irányított katolikus egyházhoz).

Március elején Zhengding földalatti püspökét, Julius Jia Zhiguo-t fogta el a rendőrség azért, hogy megakadályozza, hogy a Kína és a Vatikán között készülő megállapodásról olyan külföldi újságíróknak nyilatkozzon, akik a március 5-e és 20-a között Pekingben tartott népi kongresszusról tudósítottak. Ezzel párhuzamosan a rendőrség Heilongjiang tartomány több földalatti papját, valamint Harbin apostoli adminisztrátorát, Giuseppe Zhao-t is begyűjtötte, és rövid ideig fogva tartotta.

A korábbi cikkeink a témában ITT olvashatók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása