Mi a baj, ha a pápa nem mondta, hogy nincs pokol?
2018. április 03. írta: Szerdahelyi Miklós

Mi a baj, ha a pápa nem mondta, hogy nincs pokol?

 

scalfari-bergoglio.jpg

Nagycsütörtökön arra ébredt a katolikus világ, hogy „a pápa kijelentette: a pokol nem létezik”. A hír az olasz La Repubblica napilapban (Ferenc pápa vállaltan kedvenc hírforrásában) jelent meg, a pápa egy jó barátjának, Eugenio Scalfarinak a tollából, aki egy a pápával folytatott friss beszélgetésre utalva, sőt a pápától való idézetként hozza: "a pokol nem létezik".

Egész délelőtt, sőt még délutáni órákon keresztül is a hír vatikáni cáfolat nélkül járta a világot, felzaklatván a Jézus megváltó művének megünneplésére készülő katolikus világot.

Lehet „fake news”-nak tartani és legyinteni: csakhogy a hírt a legprominensebb hírforrások is átvették, mivel az egy prominens baloldali napilapban jelent meg, mely ráadásul a pápa kedvence, egy olyan riporter tollából, akiben a pápa bízik, és már talán kilencedjére beszélget vele úgy, hogy az megjelenik a La Repubblica-ban. Remélni lehet csak, hogy valóban „fake news”, de akkor is marad a kérdés, hogy Ferenc pápa miért támogatja a „fake news” újságok „fake news” riportereit?

Lehet legyinteni az egészre mondván, hogy egy valamire való hívőnek ez ugyan nem zaklatja fel a nagyheti ünneplését, hiszen tudja, mit hisz, a többi meg zaj. Ez is igaz. Egy a hitét ismerő hívőnek azonban ez nem legyintésre sem érdemes semmiség, hanem egy imádságban mély fájdalom közt Isten elé viendő ügy, hogy ilyen állapotban van a Katolikus Egyház vezetése, és az esetleges félreértések kezelésért felelős vatikáni sajtóosztály. A hitükben bizonytalanabb hívőkről nem is beszélünk.

Majd végre valahára, déután 3-ra megjelenik a vatikáni kommüniké, mely kvázi-cáfolja, hogy a pápa tagadta volna a pokol létezését az ateista újságíró barátjával folytatott beszélgetésében, de igazából a cáfolat elmarad.

A szöveg a szerző [pápával folytatott beszélgetésének] rekonstrukciója, melyben a pápát nem idézik pontosan. Az említett cikk semelyik idézőjeles része tehát nem veendő úgy, mint a Szentatya szavainak hű leirata.

Szóval a Vatikántól ismét megtudtuk (mint már 2013-ban is), hogy Scalfari egy etikátlan bajkeverő. Ezt a vatikáni sajtószolgálat esetleg Ferenc pápának is elmondhatná. Vagy ha megtették, akkor meg kellene hallgatnia annak, akinek mondják: mert ez az üzenet – lássuk be – a hívek felé csak megnyugtatás, de a pápa felé felelősségre hívás.

A kommüniké tartalmának lényegi részét tekintve azonban, mely a pápa pokollal kapcsolatos kijelentéseit illeti, kevesebbet találunk ott, mint remélnénk. Scalfari nem szó szerint idéz, áll a vatikán tisztázásában. Na és? Tartalmilag attól még lehet, hogy pontos? A pápa, ha más szavakkal is, de lehet, hogy tagadja a pokol létezését?

A pápát talán pontatlanul idézték. Talán az üzenet is más volt, amit küldeni akart. Nem tudjuk. De azt tudjuk, mi az az üzenet, amit nem küldött a történtek után.

A pokol tagadásának Egyházon belül is divatos változata az üres pokol elmélet, vagy annak hangoztatása, hogy "racionálisan remélhetjük, hogy mindenki üdvözülni fog". A katolikus hit szerint azonban egyértelmű, hogy a pokol nem csak valódi lehetőség, hanem lelkek oda is kerülnek. Ezt bizonyítja a hagyomány alapján Tim Stapels, a Catholic.com vezető apologétája.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása