Német püspökök a Vatikán közbeavatkozását kérik a püspöki karuk interkommúnió tervezete miatt
2018. április 04. írta: Katolikus Válasz

Német püspökök a Vatikán közbeavatkozását kérik a püspöki karuk interkommúnió tervezete miatt

20170717t1000-0023-cns-germany-churches-800x500_1.jpgRainer Woelki bíboros vezetésével hét német püspök kéri a Vatikánt, hogy akadályozza meg, hogy katolikusok protestáns házastársai szentáldozáshoz járulhassanak Németországban.

A német püspöki konferencia egy februárban kiadott terve szerint hamarosan engedélyezni fogják, hogy katolikus hívek protestáns házastársai szentáldozáshoz járulhassanak "egyedi esetekben", "ahol a lelki éhség a közös szentáldozásra a felekezetközi házasságokban olyan erős, hogy az kockára teheti a házasságot és a [katolikus] házastárs hitét", és ahol a protestánt házastársak "helyeslik a katolikus hitet az Eucharisztiában".

Annak ellenére, hogy a német püspöki kar elnöke, Reinhard Marx bíboros leszögezte, hogy a karnak a kezdeményezéssel nem áll szándékában megváltoztatni az Egyház tanítását, a felvetés mélyen megosztotta még a német püspököket is.

Az interkommúnió bevezetésének e tervét Gerhard Müller (a Hittani Kongregáció előző prefektusa) és Walter Brandmüller német bíborosok is visszaélésként értékelték és elítélték. A felvetésről a Katolikus Válaszon Barsi Balázs atya közleményben fejezte ki a véleményét.

Most hét német püspök döntött úgy, hogy a Hittani Kongregáció jelenlegi prefektusát, Luis Ladaria bíborost közbeavatkozásra kérik. Egy háromoldalas levelükben, amelyet a Kölner Stadt-Anzeiger lap ma közölt, a püspökök azt állítják, hogy a német püspöki kar az interkommúnió bevezetésével túllépi a hatáskörét, ennek megakadályozására pedig a Vatikán segítségét kérik. Ladaria bíboros mellett a levél másik címzettje a svájci Kurt Koch bíboros, aki a Vatikán ökumenikus tanácsának az elnöke.

Woelki bíboros mellett a levél további aláírói Ludwig Schick, Bamberg érseke, továbbá Konrad Zdarsa (Augsburg), Gregor Maria Hanke (Eichstätt), Wolfgang Ipolt (Görlitz), Rudolf Voderholzer (Regensburg) és Stefan Oster (Passau) püspökök.

A Kölner Stadt-Anzeiger eközben azt is megírta, hogy a püspökök levelére Marx bíboros már választ is közölt. E válaszában a püspöki kar elnöke visszautasította a hét püspök kifogásait, és hangsúlyozta, hogy a házastársi interkommúnió egyelőre csak tervként létezik, a bevezetésével pedig semmilyen tanítás nem változna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2018.04.04. 18:54:54

Ahogy azt a Kölner Stadt-Anzeiger cikke helyesen ki is emeli, a hét aláíró püspök nagy része a bajor régióban szolgál - a történet egyfajta bajor-német belharc. Kíváncsi leszek, hogy a Vatikán erre mit fog lépni (most nem II. János Pál a pápa, mint amikor egy hasonló vitát 20 éve a Vatikán a konzervatívok javára döntött el, tehát nehezebben kiszámítható a reakció)