Portland püspöke kilépett az állam ökumenikus tanácsából
2018. június 03. írta: Katolikus Válasz

Portland püspöke kilépett az állam ökumenikus tanácsából

Robert Deeley püspök szerint az ökumenizmus nem többségi szavazás kérdése, mivel nem gyakorolható másként, mint az Egyház tanításának talaján.

bishop_robert_deeley_of_portland_credit_diocese_of_portland_cna.jpgKilépett az Egyesült Államok-beli Maine állam ökumenikus tanácsából Portland püspöke, Robert Deeley - adta hírül május 29-én, kedden, a portlandi Press-Herald.

A püspököt a lépésre az indította, hogy míg korábban a tanács egyhangú szavazással döntött a közös intézkedésekről, egy februári belső szabálymódosítás nyomán most már ezekhez csak a többség egyetértése is elegendő. Deeley püspök, annak veszélyét látva, hogy a tanács többsége a katolikus tanítással ellentétes döntést hozhat, inkább a tanácsból való kilépést választotta.

A tanács elnökének a püspök a döntését írásban indokolta:

Mint az egyházmegye püspöke ezt sajnálatosnak tartom, azonban nem látok más alternatívát. A további részvételünk azt eredményezhetné, hogy két különböző, akár még ellentmondásban is lévő álláspontot kellene képviselnem.

- idézte a Press-Herald a Deeley püspök levelét. A püspök ehhez hozzátette:

Amit én képviselek, az egyszerűen nem határozható meg többségi szavazással. Az elvárás velem szemben az, hogy amit képviselek, az az Egyház tanításain alapuljon. Bármi más pozíció ellentétes lenne azzal a felelősséggel, amit Portland püspökeként viselek.

Deeley püspök ugyanakkor leszögezte, hogy az egyházmegye plébániai és karitász közösségei változatlanul szolgálni fogják "a köztünk élő szegényeket, hátrányos helyzetűeket, és migránsokat", ahogy a "közjót" és "az egymás iránti gondoskodást" is ugyanúgy szem előtt tartják.

A Maine-i Egyházak Tanácsa egy 1938 óta létező ökumenikus szervezet, amelynek mostanáig nyolc keresztény felekezet volt a tagja, akik a szeretet cselekedeteit gyakorolva közösen dolgoztak a közjóért. Deeley püspök döntése nyomán a tanácsban megszűnt a katolikus jelenlét, így a tanács már csak hét keresztény felekezet részvételével működik tovább.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása