Tomka Ferenc atya az újraházasodott elváltak áldoztatásáról
2018. június 20. írta: Katolikus Válasz

Tomka Ferenc atya az újraházasodott elváltak áldoztatásáról

Az alábbiakban Tomka Ferenc atya írását közöljük a "Biztos Út - Szerelemről, szexualitásról értelmesen" című könyvéből. Az atya kérdés-válasz formájában megírt kateketikai könyve utoljára 2013-ban jelent meg, és megvásárolható a Szent István Társulat könyváruházában. Az olvasóinkat sürgetjük a könyv megvételére, még mielőtt az (sajnálatosan) bevonásra vagy átírásra kerülne.

170305_tomka.jpg

Kérdés: Ha valaki elvált, nem járulhat többet szentáldozáshoz?

Válasz: Ha otthagyták őt, és egyedül maradt, akkor járulhat. Abban az esetben nem járulhat szentáldozáshoz, ha új kapcsolatra lépett, és az előző "érvényes" volt. Az egyház védelmezi ezzel a házasság felbonthatatlanságát, a házassági hűséget, és a komoly felkészülést is. - Ha valaki új házasságra szeretne lépni, meg kell vizsgáltatnia egyházi bírósággal, vajon első házassága valóban életre szóló elköteleződés volt-e; amint erről előbb beszéltünk. - Ha az volt, akkor érvényes egyházilag. Ilyenkor valóban nem áldozhat és nem gyónhat. A katolikus egyház úgy látja, ha megengedné az újraházasodást, ellene mondana Jézus parancsának: hogy "amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza!" (Mt 19,6). - Amiatt is ragaszkodik a házasság felbonthatatlanságához, mert tanúsítani akarja az egész világ előtt, és a fiatalok előtt is, hogy a házasság valóban felbonthatatlan. Ma egyedül a katolikus egyház az, amely ilyen határozottan kiáll a házasság felbonthatatlansága mellett. És ezzel sok fiatalt figyelmeztet az életre szóló kötés komolyságára.


Kérdés: Hogyan tud segíteni az egyház az elváltaknak?

Válasz: Ismételten felmerül a kérdés, hogyan lehetne az ilyen hívőket segíteni, akik szenvednek, hogy második kapcsolatuk miatt nem áldozhatnak, gyónhatnak. Az egyház mellettük akar állni. Hívja őket, hogy továbbra is járjanak szentmisére, a keresztény közösségbe; imádkozzanak, bánják meg bűneiket, mert a tökéletes bánat is megtisztítja a lelket. A szentmisén pedig "lelki áldozással" vegyenek részt: amikor a többiek áldoznak, ők lelkükben egyesüljenek az Eukarisztikus Jézussal, és adják át neki azt a fájdalmukat is, hogy ők fizikailag nem áldozhatnak. Ajánlják fel ezt elsősorban a házasságra készülő fiatalokért, hogy szent és felbonthatatlan házasságra törekedjenek, és azt kössenek.

Kapcsolódó cikkeink:
- Szent II. János Pál pápa, Familiaris Consortio apostoli buzdítás, 84.
Hittani Kongregáció: NEM az újraházasodott elváltak áldoztatására!
Hittani Kongregáció: Válaszok a Kasper-javaslatra
- Szent II. János Pál pápa, Veritatis Splendor enciklika, 55-56.
Hittani Kongregáció: "Méltónak lenni az Oltáriszentség vételére - Általános elvek"
XVI. Benedek pápa, Sacramentum Caritatis apostoli buzdítás, 29.
- A szentszék 2000-ben: Soha egyetlen egyházi hatóság sem engedélyezheti az újraházasodottak áldoztatását!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.06.21. 01:20:19

A Fatimai titok és a jövő kapcsolata
A Média cenzúrázása, készülőben levő cenzúrák...

Oly sok ártatlan és bizalomteljes lélek, nem ismeri fel mind azt a rosszat, ami most a világban történik. Gyermekeim, most azokat is ide sorolom, akik csak kíváncsiságból olvassák ezeket az üzeneteket, és ellentmondást éreznek azzal kapcsolatosan, ami lelkük gyógyulását illeti, figyeljetek a következőkre:
Ti és a társaitok és a testvéreitek, most abban a világban éltek, amelyet az utolsó Fatimai titokban megjövendölt csoportosulás határoz meg. Mivel nem voltatok teljesen beavatva ebbe a titokba, figyeljetek a következőkre:

1. Pénznemetek értéktelen lesz és egyedüli fizetőeszköz az arany és az ezüst lesz.
2. Csoportokban fogtok imádkozni és olyan szent papot kell keresnetek, aki elég bátor lesz ahhoz, hogy kitartson az üldözés idején.
3. Olyan helységet kell keresnetek, ahol majd imádkozni tudtok, mert templomaitokat nyereség ellenében eladják.
4. Vigyázzatok a Szentírásra, lehet, hogy van olyan köztettek, aki még nem olvasta, mert abban biztosak lehettek, hogy a jövőben még másolatokat sem lehet majd vásárolni belőle......

http://uzenet.blogolj.net/?s=A+média+cenzúrázása%2C+készülőben+levő+cenzúrák

Akita and the Fatima Secret

(To learn the official position of the Catholic Church watch the Akita and the Fatima Secret documentary at 14:54 - 15:23, 42:00 - 42:53 and 43:34 - 44:50 hear directly from Bishop Ito..-who gave Imprimatur..)
www.youtube.com/watch?v=H6isd20OPYY

BILDENBERG TALALKOZO - a teljes CENZURA megvalositasaraRA..
Why Is The Vatican Secretly Meeting With The Bilderberg Group?
www.youtube.com/watch?v=Sx8L30gY6W4

..ES AZ EU PARLAMENT (nehany nappal kesobb) ELFOGADTA AZ ELSO CENZURA RENDELETET (...csupan veletlen egybeeses...)
www.infowars.com/eu-votes-for-memes-ban-and-censorship-machines-what-now/
The European Parliament Committee on Legal Affairs just voted ‘yes’ on highly controversial new Copyright Reform

Wildschwein 2018.06.22. 08:52:14

Telitalálat! :) Egyébként el tudom képzelni, hogy a szerző tényleg bevonatja majd ezt a korábbi művét, és megpróbálja még a nyomait is eltüntetni annak, hogy valamikor egészen mást mondott, mint amit ma hirdet.
Vajon kért a szerző jogdíjat az újraközlésért? :)
süti beállítások módosítása