Interjú Raymond Burke bíborossal - 2. rész
2017. április 12. írta: Katolikus Válasz

Interjú Raymond Burke bíborossal - 2. rész

A Máltai Lovagrendről és a jezsuita generálisról

Április 10-én egy új videóinterjút közölt az Infovaticana weboldal Raymond Burke bíborossal, az Apostoli Szignatúra korábbi prefektusával, aki jelenleg (legalábbis címében) a Szuverén Máltai Lovagrend Ferenc pápa által megbízott patrónus bíborosa, és aki ezzel egyidőben - a Hittani Kongregáció megbízásából - jelenleg Guam szigetén tölti kánonjogászi kiküldetését, hogy bíróként működjön közre Guam érsekének állítólagos szexuális visszaélését vizsgáló eljárásban.

Az interjú szövegének magyar fordítását oldalunk több részletben fogja közölni. Mivel az interjú eleje kizárólag az Egyesült Államok belpolitikai kérdéseivel foglalkozik (Burke bíboros az Egyesült Államok püspöki konferenciájának tagja), a fordításunkból ezt a részt kihagyjuk. Az interjú teljes szövege és videóanyaga, angol nyelven, az Infovaticana weboldalon megtekinthető.

Frissítés 2017.04.13.: Az interjú első része, a dubiáról, és az interjú harmadik része, aktualitásokról.

***

Véget ért már a válság a Máltai Lovagrendben?

Ezt a kérdést nehéz megválaszolni. Pillanatnyilag teljesen megfosztottak a Máltai Lovagrendben való minden részvételemtől. Jóllehet megmaradt a patrónus bíborosi címem, a pápa világossá tette, hogy az egyetlen személy, aki a Szentatya nevében a Máltai Lovagrend ügyeit kezelheti, az Becciu érsek. Úgyhogy nem tudom.

Áprilisban az új nagymester megválasztására kell, hogy sor kerüljön, én pedig abban bízom, hogy kimagasló vezetőt választanak a hivatásos lovagok közül, aki elkezdheti elsimítani a dolgokat, és jó irányba vezeti majd a Rendet. A Szentatya világossá tette számomra a tavaly december 1-ei levelében a rendkívül komoly aggodalmait a Máltai Renddel kapcsolatban. Azok az aggodalmak megítélésem szerint bizonyosan megalapozottak, az új vezetésnek pedig foglalkoznia kell ezekkel az aggodalmakkal.

Valóban megkérte önt a pápa, hogy távolítsa el a szabadkőműveseket a Máltai Rendből?

A pápa nagyon világos volt felém ebben, ti. hogy szabakőművesek nem lehetnek a Máltai Rend tagjai. Így hát azt mondta nekem, hogy ha vannak olyan lovagok, akik ragaszkodnak a szabadkőműves tagságukhoz, úgy őket el kell távolítani. Úgyhogy én dolgoztam is ezen, valóban.

Voltak érdekütközések a Szentszék által kinevezett vizsgálóbizottság tagjai között, ahogy azt egyes vatikánszakértők és maga a nagymester is állították?

Ez olyasvalami, ami fontos a Máltai Rend válságában, és olyan kérdés, amit nagyon világossá kell tenni. Mert bárki olyan számára, aki józan belátással bír, itt láthatóan valami nagyon furcsa dolog zajlik. Ami ezt a hatalmas hagyatékot illeti, aminek legalábbis egy részét a Máltai Rendre bízták, nincs világos ismeretünk arról, ki az adományozó, mi a hagyaték pontos természete, hogyan kezelik azt - és ez nem helyes. Ezeknek a dolgoknak világossá kell válniuk.

És aztán nagyon furcsa volt, hogy három olyan személy, aki közvetlenül érintett a Rendnek adományozott hagyaték ügyében, annak az úgynevezett "csoportnak" a tagja, akik a nagykancellár elbocsátásának egész kérdését vizsgálták, és akik javasolták a visszahelyezését.

Von Boeselager testvére a Vallási Művek Intézetében kapott kinevezést.

Albrecht von Boeselagert, a nagykancellárt, lemondásra kérték, majd amikor ezt visszautasította, elbocsátották. Azután rögtön néhány nappal később a testvérét, Georg von Boeselagert delegálják a Vallási Művek Intézetének (a Vatikán bankjának) irányítótestületébe. Furcsának tűnik.

Becciu kinevezése után, mi az ön szerepe a szervezetnél?

Jelenleg nincs szerepem. Van egy címem, de nincs feladatom.

A kezeit gúzsba kötötték...

Igen. Tiszteletben tartom a Szentatya utasítását, így jelenleg nincs semmi dolgom a Rendben.

Ön volt a válság fő célpontja?

Ezt nem tudom. Az egésznek a kibontakozása olyan furcsa számomra, hogy nehéz megértenem, mi volt a végső cél. Ami bizonyosan világos, hogy a nagykancellár visszahelyezése a legfőbb cél volt. Hogy ez patrónus bíborosként az én eltávolításomat is magába foglalta-e, azt nem tudom.

Azt mondják, hogy az ön kiküldése Guam szigetére büntetés volt a pápától a dubia miatt. Ugyanakkor a látogatását hónapokig tervezték, már a dubia kiadása előtt is. Ez is egy újabb példája az "álhíreknek", amit Trump elnök is annyiszor elítélt?

Ez téves, avagy álhír. Azt hiszem októberben volt, amikor felkértek, hogy legyek az elnöke az öttagú bírói tanácsnak, amelyik az Egyház részéről Apuron érsek ügyében ítélkezik. Más szóval, a tanács feladata ítélni az igazság felől a Guam érseket ért vádakkal kapcsolatban, így hát ez az út Guamba a dubiával vagy a Máltai Renddel kapcsolatos nehézségektől teljesen függetlenül került megtervezésre. Azután, ami azt illeti, nagyon konkrét céllal mentem oda, és három napig voltam ott. Úgyhogy nehéz lenne száműzésnek nevezni.

Milyen a kapcsolata a Szentatyával?

Nem beszéltem vele, mióta tavaly novemberben találkoztam vele. Üdvözöltem a bíborosi kollégium és a római kúria karácsony előtti találkozója után, de nem beszéltem vele, ő pedig nem biztosított számomra meghallgatást. Úgyhogy nem tudom, ő mit gondol.

Ezek szerint kért tőle meghallgatást?

Igen.

És a Máltai Rendet övező válság közepette?

Nem volt rá lehetőségem, se alkalmam beszélni vele róla.

Mit gondol a jezsuita generális atya legutóbbi kijelentéseiről, amikben megkérdőjelezte a szent evangélisták szigorúságát?

Ez teljességgel hibás. Ami azt illeti, elképesztőnek tartom, hogy ilyen kijelentéseket tehetett. Ezeket is korrigálni kell. Ésszerűtlen azt gondolni, hogy az evangéliumok szavai, amelyeket több évszázadnyi tanulmányozás után a mi Urunk közvetlen szavaiként ismerünk, ma már ne lennének a mi Urunk szavai, csak mert azokról nem készült hangfelvétel. Nem tudom megérteni.

De ez nem egyszerű hiba...

Ez egy súlyos hiba, amit ki kell javítani.

És ki javíthatja ki ezeket a kijelentéseket?

Azt mondanám, hogy a Hittani Kongregáció, ami a pápának a hit és erkölcs igazságát védelmező testülete.

 

Folytatjuk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása