Újabb váratlan botrány a Máltai Lovagrendben
2017. április 19. írta: Katolikus Válasz

Újabb váratlan botrány a Máltai Lovagrendben

Ferenc pápa a korábbi ígérete ellenére megtiltotta a korábbi nagymester újraválasztását

screen_shot_2017-04-19_at_00_34_25-1.pngVáratlan és meghökkentő lépésként Ferenc pápának a Máltai Lovagrend élére helyezett különleges delegáltja utasította Matthew Festinget (fenti képünkön), a Rend Ferenc pápa által lemondásra kényszerített korábbi nagymesterét, hogy még csak el se utazzon Rómába, a Rend új nagymesterének megválasztására.

Az április 15-én kelt levelében (lásd a posztunk végén) a pápai delegált, Angelo Becciu érsek úgy fogalmazott: sokan a Rendből azt az "óhajt fejezték ki", hogy Festing ne utazzon Rómába a Rend új nagymesterének április 29-ei megválasztására, mivel e (meg nem nevezett) rendtagok úgy érzik, a korábbi nagymester jelenléte csak "sebeket tépne fel", és megakadályozná a nyugalom visszatérését az Albrecht von Boeselager nagykancellár menesztéséről szóló év eleji viták után.

Az érsek azt írja, "a döntést [Festing eltiltásáról] közösen hozta meg a Szentatyával", és emiatt Festingnek "az engedelmesség cselekedeteként" le kell mondania a Rómába utazásról.

A hír többszörösen is meglepő.

Mindenekelőtt Festing a Lovagrend saját ("szuverén") szabályzata alapján április 29-én újra versenybe szállhatna a nagymesteri címért. A lovagrenden belüli források egyértelműen jelezték is, hogy januári lemondatása ellenére (vagy talán éppen azért) Festing rendkívül népszerű a Rendben, az ismételt nagymesterré választása emiatt egyáltalán nem kizárható.

A leginkább megdöbbentő azonban az, hogy mint korábban kiderült, a lemondásra kényszerítésekor Ferenc pápa egyértelművé tette Festingnek, hogy sem az újraindulását, sem az esetleges nagymesterré választását nem kívánja akadályozni.

Érthetetlen okokból, és egy homályos indoklás mellett, most mégis ez történt. Ferenc pápa Becciu érseken keresztül nemcsak az újraindulástól tiltotta el Festinget, de még a Rómától való távolmaradást is utasításba adta neki, Festing engedelmességi fogadalmát felhasználva erre (az eset tulajdonképpen nem példa nélküli, miután kiderült, hogy maga Ferenc pápa adott utasítást azokra a lépésekre is, amikért Festinget eltávolíttatta a Rend éléről). A választási gyűlésen való távolmaradási kényszere egyben azt is jelenti, hogy Festingnek Ferenc pápa még arra sem ad lehetőséget, hogy bárki más személy nagymesterré választásában hatással legyen a rendi tagokra.

A Rend szuverenitása, ha valakinek január óta volt még kétsége efelől, immár vitathatatlanul megszűnt. Hogy mindez miért történt, arról - jóllehet vannak sejtések - még az ügy egyik érintettje, az amerikai Raymond Burke bíboros is csak találgatni tud.

Becciu érsek április 15-ei levele, amelyet Matthew Festingnek írt:

1-12f3d8552a.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kávét! · http://katolikusvalasz.blogspot.com/ 2017.04.20. 00:07:08

Az ember azon gondolkodik, hogy ezek a progresszív tagoknak elmentek otthonról. Ha már valami sunyiságot cselekszel, akkor legalább ne legyen nyoma egy hivatalos levélben...
süti beállítások módosítása