Egy katolikus szent vetett véget a gladiátorjátékoknak Rómában
2017. május 24. írta: Katolikus Válasz

Egy katolikus szent vetett véget a gladiátorjátékoknak Rómában

telemachus-700x438.jpgRóma egyik közkedvelt látványossága a gladiátorjáték volt: erőszakos, durva erőpróbák, amik gyakran végződtek a résztvevők halálával - mindezt tömegek szórakoztatásáért.

Pontosan tudjuk azonban a napját, amikor ezeknek a játékoknak végleg végeszakadt. Ez a nap Kr. u. 404. január 1-e volt.

És mindez egy katolikus szent miatt.

Telemakhosz egy aszketikus szerzetes volt, akit, amikor Rómába érkezett, elborzasztott a gladiátorjátékok gonoszsága. Jóllehet Theodosius császár a kereszténységet már Kr. u. 380-ban Róma hivatalos vallásának ismerte el, a gladiátorjátékok ennek ellenére folytak ott tovább.

Az ötödik században élt Küroszi Theodorétosz püspök írásai szerint Telemakhosz berohant az egyik épp folyó gladiátorjáték közepére, ahol megpróbálta testével feltartóztatni a gladiátorokat az összecsapás elől. A játék közönsége ezen annyira felháborodott, hogy halálra kövezték Telemakhosz, a szerzetest.

Honoriusz császár olyannyira megrendült a szentéletű szerzetes halálának hírétől, hogy attól a naptól megtiltotta a gladiátorjátékok folytatását. A játékoknak ezzel mindörökre végeszakadt.

Szent Telemakhosz ma az Egyház vértanú szentje.

(Forrás: ChurchPop)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.05.26. 12:43:41

Kösz, erről az eseményről nem tudtam.

És valóban Róma: játékból gyilkolt, fogalmuk sem volt arról, mit cselekszenek.
süti beállítások módosítása