Jezsuita generális: "Azért hoztunk létre olyan szimbolikus alakokat, mint az ördög, hogy kifejezzük velük a gonoszságot"
2017. június 01. írta: Katolikus Válasz

Jezsuita generális: "Azért hoztunk létre olyan szimbolikus alakokat, mint az ördög, hogy kifejezzük velük a gonoszságot"

Az elöljáró szerint továbbá ha lennének női diakónusok, azzal "még több ajtót" nyithatnánk ki azután

maxresdefault_1.jpgA jezsuita rend legfőbb elöljárója, Arturo Sosa Ascabal atya szerint a keresztények azért "hozták létre" az ördögöt, hogy szimbolikusan kifejezzék vele a gonoszságot.

A spanyol El Mundo lapnak adott interjújában Sosa úgy fogalmaz: "A keresztények úgy hiszik, hogy Isten képére és hasonlatosságára vagyunk teremtve, Isten pedig szabad, de Ő mindig a jót választja, mert Ő teljességgel jó."

"Azért hoztunk létre olyan szimbolikus alakokat, mint az ördög, hogy kifejezzük velük a gonoszságot. A társadalmi kondícionálás szintén tudja ábrázolni ezt az alakot, mivel vannak olyan emberek, akik [gonoszul] viselkednek, mert olyan környezetben vannak, ahol nehéz ellentétesen cselekedni." - mondja az elöljáró.

Sosa állításaival ellentétesen a Katolikus Egyház Katekizmusa kijelenti, hogy az ördög valós lény, egy bukott angyal, aki Isten ellen lázadt fel:

Az Egyház tanítja, hogy [a Sátán] kezdetben Istentõl teremtett jó angyal volt. "Az ördögöket és a többi démont Isten természetük szerint jónak teremtette, de önmaguktól rosszak lettek." (KEK 391)

A Szentírás beszél ezeknek az angyaloknak a bûnérõl. Ez a "bukás" ezeknek a szellemi teremtményeknek a szabad választásában áll, mely radikálisan és visszavonhatatlanul elutasította Istent és az õ országát. (KEK 392)

Az interjú egy másik részében Sosa atya azt mondja: Ferenc pápa "kinyitotta az ajtót" a nők szolgálata előtt azzal, hogy egy bizottságot hozott létre, amely a női diakónusok kérdését vizsgálja. (A Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Müller következetesen azt állítja, hogy lehetetlen a - felszentelt szolgálatként sohasem létezett - női diakónusságot bevezetni, ezért a bizottság csupán a diakonisszák történelmi intézményét vizsgálja. A prefektus állításait és az új vizsgálóbizottság létét azonban némiképp furcsává teszi, hogy ugyanezt a kérdést egy hasonló egyházi bizottság megvizsgálta már: 5 éves elemzőmunkájuk eredményét 2002-ben, egy hivatalos vatikáni dokumentumban is közölték. Nem világos, hogy e történelmi kérdésben az új bizottság mi újat tudna mondani.)

Sosa állítása szerint az Egyháznak egy napon másfajta hierarchiája lesz - e gondolatot azonban (a sejtelmesség szintjén megmaradva) nem vitte el a női papság nyílt népszerűsítéséig. Amikor a nők pappá szentelhetőségéről kérdezték, a generális így válaszolt: "Eljön még az idő, amikor a szerepüket [ti. a nőkét - a szerk.] jobban elismerik. A jövő Egyházának másfajta hierarchiája, és másfajta szolgálattevői lesznek."

Mint mondta, a "női kreativitásnak" köszönhetően 30 éven belül "másfajta struktúrával bíró keresztény közösségek" lehetnek (ezt sajnos már most is látjuk). "A pápa kinyitotta az ajtót a [női] diakónusok előtt egy bizottság létrehozásával. Lehetséges, hogy ők később még több ajtót kinyitnak majd."

Az interjúban a jezsuita elöljáró az azonos neműek házasságának kérdését is érintette. Amikor az Egyháznak a homoszexuális párkapcsolatokhoz való hozzáállásáról kérdezték, Sosa atya (itt az Egyház tanításával összhangban, lásd: KEK 2357-2358) hangsúlyozta, hogy különbséget kell tennünk a homoszexualitás, mint cselekedet, és a homoszexuális emberek között. "A homoszexualitás egy dolog, és a homoszexuális barátom, aki a családom tagja, a környezetem része, meglehetősen eltérő dolog."

"Vannak meleg emberek a vallási életben, és nem üldözik őket, részét képezik a közösségnek." - mondta a generális. "A házasság szentsége egy más téma." - folytatta, elmagyarázva, hogy egy dolog, hogy a polgári törvények biztosítják, hogy ne legyen hátrányos megkülönböztetés, de a teológia egy más dolog.

A jezsuita elöljáró 2016 október közepén történt beiktatása óta folyamatosan botrányok elindítója. Sosa februárban azzal kavart vihart a katolikus hívek között, hogy egy interjújában úgy nyilatkozott: a polgári úton elvált személyek eseteiben alkalmazott "megkülönböztetés ellentmondhat a tanításnak" és (ennek érdekében) "Jézust is újra kell értelmezni". Szavait több egyházi méltóság, köztük Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra volt prefektusa is elítélte. A nyilatkozat nyomán kialakult széleskörű botrány miatt a generális és a vele baráti sajtó végül mentegetni próbálta őt, meglehetősen rosszul.

A generális legutóbb pedig május 18-án került a katolikus orgánumok címlapjára, amikor kiderült: 1989-ben többekkel együtt nyílt levélben dicsőítette Fidel Castrot, Kuba akkori (kommunista és egyházüldöző) diktátorát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása