Müller bíboros az Amoris Laetitia vitához: "A bűnbánat, bűnvallás, és jóvátétel előfeltételei az Oltáriszentség vételének"
2017. június 23. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros az Amoris Laetitia vitához: "A bűnbánat, bűnvallás, és jóvátétel előfeltételei az Oltáriszentség vételének"

Interjút adott a Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Müller bíboros a National Catholic Registernek a róla készített új köny, a "The Cardinal Müller Report" kapcsán (a cím az 1985-ben megjelent "The Ratzinger Report" könyvre utal, ami a Hittani Kongregáció akkori prefektusáról, Joseph Ratzingerről, a későbbi XVI. Benedek pápáról szólt).

Az interjú több kérdés-válasza magáról a könyvről, valamint Müller bíboros személyéről és munkájáról szól. Az interjúszövegből ezért csak két olyan kérdés és válasz lefordítására vállalkozunk, amik az Egyház egészének aktuális ügyeire reflektálnak.

Az interjú teljes szövegét, angolul tudó olvasóink a National Catholic Register oldalán olvashatják.

***pentinmullerreport.jpg

A könyvben ön elutasító azzal a mondással szemben, hogy az Egyháznak változnia kell az időkkel. Ön szerint mennyire jelent ez olyan aktuális veszélyt, amibe az Egyház épp beleesni készül?

Az Egyháznak jelenvalónak kell lennie az történelem minden olyan korszakában, amiben találja magát. Jézus mindig velünk van, és ezért minden korszak jelenvaló Isten, a mi Atyánk, Jézus Krisztus, a mi testvérünk, és a Szentlélek, a mi barátunk számára. Különbséget kell azonban tennünk a különféle korszakok jellemzői között.

A kezdetekkor az egyházatyák elutasították a görög és római mitológia negatívumait, másfelől viszont elfogadtak mindent, ami jó és igaz Platón és Arisztotelész filozófiájában, és a sztoikusok erkölcsi gondolkodásában.

Példának okáért, ellene vagyunk a genderideológiának, mert mi jobban értjük, mik a nemek valójában. A férfi és a nő egyenlőek a személyükben, de különbözőek a nemükben. E valóság miatt lehetségesek a személyek közötti kapcsolatok, a férj szerelme a felesége iránt, és az ebből eredő felelősség a gyermekek felnevelésére. A család prófétai tanúságtevő a társadalom felé abban, hogy a gyermek nem az önmegvalósítás akadálya. Épp ellenkezőleg: a gyermekek annak a szeretetnek a jelei a világban, amit Isten helyezett a szívünkbe, és ami ugyanaz a szeretet, ami az egész teremtett világot fenntartja.

 

Az Amoris Laetitia egyes részeit azzal bírálják, hogy túlságosan az Evangélium feladásának irányába hat, és túlzottan a mai időkhöz igazodni próbál. Önt is nagyon aggasztja ez a dokumentum, és különösen annak 8. fejezete?

Sokszor elmondtam, és itt újra megismétlem: a házasságot Isten, a Teremtő hozta létre, és Jézus Krisztus emelte szentség rangjára. Az Ő megváltásának misztériuma által ez azt jelenti, hogy a keresztények közötti házasság jele és eszköze a Jézus Krisztussal való mélyebb egységnek, és az Ő mennyegzős viszonyának az Egyházzal, az Ő Menyasszonyával.

Jézus világosan és kétséget kizáróan elrendelte az érvényes házasságok felbonthatatlanságát. Ez az, amit hirdetnünk, kimondanunk, és elmagyaráznunk kell a katolikus híveknek. Elismerni a házasság felbonthatatlanságát minden katolikus felelőssége. A házasság az új teremtés része, amit Jézus Krisztus hozott el, a keresztények számára pedig ez egy magasztos, nemes, és megfontolást igénylő választás.

Segítenünk kell azokat az embereket, akik a házasságukban nehézségekkel kerülnek szembe, de nem csupán a világ szellemiségének megfelelő pragmatikus észrevételekkel, hanem a Szentlélek szellemiségének megfelelően a szentségek eszközeivel is, és az Oltáriszentség vételéhez szükséges belső és egyházjogi feltételek teljesítésében, amik szükségszerűen magukba foglalják valamennyi halálos bűn megvallását.

Bűnbánat, bűnvallás, és jóvátétel: ez a három szükséges alapelem a feloldozáshoz. Ezek előfeltételei az Oltáriszentség, azaz Jézus Krisztus vételének, aki ugyanaz az isteni személy, aki számunkra a megbocsájtást adja.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása