Amerikai érsek bírálja James Martint, amiért a könyvével normalizálni akarja a homoszexualitást
2017. július 24. írta: Katolikus Válasz

Amerikai érsek bírálja James Martint, amiért a könyvével normalizálni akarja a homoszexualitást

Az érsek a témában Daniel C. Mattson könyvét ajánlja inkább

archbishop-ordinarytime_810_500_55_s_c1.jpgMiközben a Vatikán új kommunikációs tanácsadója, James Martin SJ folytatja a kampányát a katolikus egyház homoszexualitás iránti nagyobb nyitottsága mellett, egy prominens amerikai érsek felszólalt annak érdekében, hogy kijavítsa a jezsuita pap visszaélését a katolikus tanítással.

Egy július 6-án írt cikkben Philadelphia érseke, Charles Chaput bírálta Martin atyát, amiért nem hajlandó világossá tenni a homoszexuális cselekedetek bűnös voltát. Chaput szerint bár Martinnak igaza van abban, hogy az Egyház "tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni az azonos neműekhez vonzódó embereket" (vö. KEK 2358), ez nem ad felhatalmazást neki vagy bármely befolyásos vezetőnek az Egyházban, hogy hirtelen elkezdjék figyelmen kívül hagyni a szexualitásra vonatkozó bibliai tanítást.

"Ami a szövegből sajnálatosan hiányzik, az annak érdemi bemutatása, hogy mi különbözteti meg a hithű keresztényeket azoktól, akik semmi bűnt nem látnak az aktív homoszexuális kapcsolatokban" - írja az érsek a "Levél a rómaiakhoz" címet viselő publicisztikájában.

Rámutatva Szent Pál homoszexuális cselekedeteket elítélő szavaira, Chaput érsek kifejti: "Ha a rómaiakhoz írt levél igaz, úgy azoknak a személyeknek, akik tisztátalan kapcsolatokban élnek (legyenek azok homo- vagy heteroszexuális kapcsolatok), megtérésre van szükségük, és nem pedig puszta megerősítésre. Ha a rómaiakhoz írt levél hamis, úgy a keresztény tanítás nemcsak téves, de megátalkodott hazugság is. Az egyetlen mód, hogy őszinte párbeszédet folytassunk, az, ha nyíltan szembenézünk ezzel."

Chaput érsek azt írja: Jézus "nem azért jött el, hogy megerősítsen minket a bűneinkben és romboló szokásainkban - legyenek bármik is azok -, hanem azért, hogy megváltson minket".

"Pál üzenetét éppolyan nehezteléssel fogadták némelyek, mint ahogyan azt ma is teszik. A szexuális zűrzavar és rendetlenség korszakaiban a tisztaságra hívást egyszerűen nem fogadják szívesen. Elvetik azt. Ez azonban nem szünteti meg sem az igazságát azoknak a szavaknak, amelyeket Pál leírt, sem az időszerűségüket a saját korunkban." - írja az érsek.

Az érsek szerint bár fontos minden megkeresztelt ember egysége, amit Martin atya is szorgalmaz, nem lehetséges azonban másmilyen egység, mint ami az igazságra épül. "Az Egyház nem pusztán az egységről szól - bármilyen értékes is az -, hanem az egységről Isten szeretetében, ami az igazságban gyökerezik."

Chaput érsek szerint az az új könyv, amit a homoszexualitásról szóló keresztény tanításról a megfelelő megközelítésben írtak meg (szemben James Martin lázadó és tévtanítást képviselő könyvével), az Daniel Mattson "Miért nem nevezem magamat melegnek?" ("Why I Don't Call Myself Gay") című könyve, amit az Ignatius Press adott ki. A könyv előszavát Robert Sarah bíboros írta, aki arra biztatta benne az Egyház püspökeit és papjait, hogy ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium "nehéz részeitől": például attól a tanítástól, hogy az ilyen emberek laikusként, tisztaságban élve a világban érhetik el a személyes boldogságukat és kiteljesedésüket Isten szeretetében.

Az érsek idéz is Mattson könyvéből, hogy felhívja a figyelmet Martin könyvének alapvető elhibázottságára:

Nem vonakodhatunk attól, hogy hirdessük az Egyház tanításának szépségét a szexualitásról és szexuális identitásról, attól való félelmünkben, hogy az 'szeretetlennek', 'irracionálisnak', vagy 'a valóságtól elrugaszkodottnak' tűnik majd. Kellően szeretnünk kell a világot ahhoz, hogy a szexuális valóság keresztény nézőpontját hirdessük, azzal a magabiztossággal, hogy a tény, hogy Isten férfit és nőt teremtett, része Jézus Krisztus örömhírének, aminek hirdetésére vagyunk meghívva egy elveszett és zűrzavaros világban.

Nekünk kell a világ világosságának lennünk, és szenvedélyesen beszélnünk kell az Egyház emberi szexualitásra vonatkozó felfogásának gazdagságáról. Nem rejthetjük többé véka alá az Egyház emberi szexualitásra vonatkozó tanításának jóhírét, mert a világnak nagy szüksége van az igazságra, ami a birtokunkban van.

Chaput érsek ehhez hozzáteszi: "[Az idézett Mattson] Tapasztalatból ír. Szívből ír. Senki sem mondhatná ki az igazságot tisztábban."

James Martin disszidens és ördögi könyve helyett olvassa tehát Daniel Mattson "Miért nem nevezem magamat melegnek?" ("Why I Don't Call Myself Gay") című könyvét mindenki, aki a homoszexualitás és kereszténység kapcsolódási pontjaira kíváncsi. Azt a könyvet legalább egy hithű homoszexuális ember írta, saját tapasztalataiból és tanúságtételeként - már legalább egy bíboros és egy érsek ajánlásával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása