11 idézet "a II. Vatikáni Zsinat szellemével" szemben
2017. július 27. írta: Katolikus Válasz

11 idézet "a II. Vatikáni Zsinat szellemével" szemben

1_22-700x437.jpg"Az emberek ... gyakran, mert a Gonosz rászedte őket, belevesztek okoskodásukba és Isten igazságát hazugsággal cserélték föl azáltal, hogy inkább szolgáltak a teremtménynek, mint a Teremtőnek ... Az Egyház az evangélium hirdetésével hitre és a hit megvallására szólítja föl hallgatóit, előkészíti őket a keresztségre, kiragadja a tévedés szolgaságából, beépíti őket Krisztus testébe, hogy a szeretet által felnőjenek Hozzá egészen a teljességig."

Úgy hangzik, mint ami a "babonás" középkori Egyháztól származik?

Nos, ez az idézet valójában a II. Vatikáni Zsinat egyik dokumentumából való (Lumen gentium, 16-17).

És ha ez meglepő, az csak azért van, mert a II. Vatikáni Zsinatot kiforgatták a lázadó katolikusok, akik (állítólagosan "a II. Vatikáni Zsinat szellemét" követve), nem sokat törődnek a zsinat valódi tanításával.

Igen, a zsinat dokumentumainak általában véve más a stílusa és hangvétele, mint például a 16. századi ellenreformációt képviselő Trienti Zsinat kánonjainak. Azonban bárki, aki rászánja az idejét, hogy elolvassa a zsinati dokumentumokat, láthatja, hogy azok távol állnak attól a liberális katyvasztól, aminek alátámasztására őket gyakran használják.

Ha legközelebb egy lázadó katolikus a II. Vatikáni Zsinatra hivatkozik, tartsuk észben a következő 11 idézetet:

 

1) Az abortusz és a csecsemőgyilkosság "szégyenletes gaztett"

"Az életet ... a fogantatástól kezdve a legnagyobb gonddal oltalmazni kell: az abortusz és a csecsemőgyilkosság szégyenletes gaztett." (Gaudium et spes, 51)

 

2) Az Egyház hite "az egyetlen igaz vallás"

"az egyetlen igaz vallás a katolikus és apostoli Egyházban létezik, melyre az Úr Jézus rábízta a feladatot, hogy terjessze el az összes ember között" (Dignitatis humanae, 1)

 

3) Az Egyház szükséges az üdvösséghez, mert Krisztus az egyetlen út

"A Szentírás és a hagyomány alapján [a zsinat] azt tanítja, hogy [az] Egyház szükséges az üdvösséghez. Mert egyedül Krisztus a közvetítő és az üdvösség útja, aki az Ő testében, ami az Egyház, jelenik meg számunkra; Ő maga pedig kifejezetten hangsúlyozva a hit és a keresztség szükséges voltát, egyúttal az Egyház szükségességét is megerősítette, melybe a keresztségen mint ajtón át lépnek be az emberek. Ezért nem üdvözülhetnek azok az emberek, akik tudják ugyan, hogy Isten Jézus Krisztus által az üdvösség szükséges intézményének alapította meg a katolikus Egyházat, mégsem akarnak belépni oda vagy megmaradni benne." (Lumen gentium, 14)

 

4) Nem ad mentséget a fogamzásgátlásra az őszinte szándék

"nagy tisztelet illeti a házasélet sajátos aktusait is, amennyiben azok az ember veleszületett méltóságának megfelelően folynak le. A házastársi szerelem és az élet felelős továbbadásának összehangolásában az erkölcsi megítélés nem csupán az őszinte szándéktól és az indítékok értékelésétől függ, hanem a személy és tettei természetéből vett olyan objektív kritériumok alapján kell történnie, melyek biztosítják az igazi szerelem összefüggésében a kölcsönös ajándékozás és az életfakasztás teljes értelmét. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a házastársak őszinte lélekkel ápolják magukban a hitvesi tisztaság erényét. Az Egyház gyermekeinek ezekre az elvekre támaszkodva a születésszabályozás terén nem szabad olyan utakra lépniök, melyeket a Tanítóhivatal az isteni törvény magyarázatában elítél." (Gaudium et spes, 51)

 

5) A liturgia nyelve a latin

"A latin nyelv használatát, a részleges jog érvényben maradása mellett a latin szertartásokban meg kell tartani." (Sacrosanctum concilium, 36)

 

6) A liturgiában a gregorián éneknek kell elfoglalnia "az első helyet"...

"Az Egyház a gregorián korálist tekinti a római liturgia saját énekének. Ezért a liturgikus cselekményekben -- azonos feltételek mellett -- ennek kell elfoglalnia az első helyet." (Sacrosanctum concilium, 116)

 

7) ...de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne másfajta zene a liturgiában... mint például a polifónia!

"A szent zene és ének többi fajtája, főleg a polifónia, a legkevésbé sincs kizárva az istentiszteletekből, csak feleljen meg mindenben a liturgikus cselekmény szellemének" (Sacrosanctum concilium, 116)

 

8) A helyi püspöknek engedelmeskedni kell

"A római pápával közösségben tanító püspököket mindenkinek úgy kell tisztelnie, mint az isteni és katolikus igazság tanúit; a hívőknek pedig egyet kell érteniük a nyilatkozattal, melyet hit és erkölcs dolgában püspökük Krisztus nevében terjeszt elő, és a lélek vallásos engedelmességével kell ragaszkodniuk hozzá." (Lumen gentium, 25)

 

9) És a pápának is engedelmeskedni kell, még ha nem is ex cathedra tanít

"Az értelem és akarat e vallásos engedelmességét különös módon tanúsítani kell a római pápa Tanítóhivatala iránt, még akkor is, ha nem "ex cathedra" beszél; azaz tisztelettel el kell ismerni legfőbb Tanítóhivatalát, őszintén ragaszkodni kell tételeihez, az ő elgondolásának és akaratának megfelelően, ami az okmányok jellegéből, ugyanazon tanítás megismétléséből vagy a fogalmazás módjából ismerhető meg." (Lumen gentium, 25)

 

10) A "sensus fidelium" a klerikusokat és a világi hívőket is magába foglalja

"A hívők összessége, mely a Szentlélek kenetének birtokában van, a hitben nem tévedhet és ezt a különleges tulajdonságát az egész nép természetfölötti hitérzéke révén nyilvánítja ki, amikor 'a püspököktől kezdve a legjelentéktelenebb világi hívőkig' hit és erkölcs dolgában kifejezi egyetemes egyetértését. E hitérzékkel ugyanis, melyet az igazság Lelke ébreszt és tart fenn, Isten népe a szent Tanítóhivatal hűségesen követett vezetésével már nem emberi szót, hanem valóban Isten igéjét kapja" (Lumen gentium, 12)

 

11) Az evangélium hirdetésére az Egyház "ünnepélyes parancsot" kapott

"Krisztus ezen ünnepélyes parancsát az üdvös igazság hirdetésére az apostoloktól az Egyház kapta meg, hogy teljesítse azt a Föld végső határáig. Ezért magáévá teszi az Apostol szavát: 'Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot!', és küldi is szüntelenül igehirdetőit, amíg teljesen föl nem épülnek az új egyházak, és maguk folytathatják az evangélium hirdetését. Mert az Egyházat a Szentlélek készteti az együttműködésre, hogy valóra váljék Isten terve, aki Krisztust tette meg az üdvösség princípiumává az egész világ számára." (Lumen gentium, 17)

 

A II. Vatikáni Zsinat dokumentumai magyar nyelven a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapján olvashatók.

 

(A ChurchPop cikke nyomán)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása