Müller bíboros: A hatalom elsőbbséget kapott a keresztény hittel szemben a Vatikánban
2017. szeptember 18. írta: Katolikus Válasz

Müller bíboros: A hatalom elsőbbséget kapott a keresztény hittel szemben a Vatikánban

41700_glider-detail_1pkiyh_psmgqk.jpgSzeptember 8-án, pénteken mutatta be új könyvét a nagyközönségnek Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció nemrég leváltott prefektusa a németországi Mannheim Reiss-Engelhorn-Museen múzeumában. A könyv az "A pápa - küldetés és megbízatás" címet viseli. A nyílt párbeszéd formájában megrendezett könyvbemutatón Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek személyi titkára is részt vett.

A helyszíni tudósítások szerint, amelyeket a német katolikus lap, a Die Tagespost, és a német elektronikus híroldal, a Mannheimer Morgen közöltek, a volt prefektus bíboros az Egyház mai helyzetét is értékelte.

A pápaságról szólva Müller bíboros világossá tette, hogy "a tanítóhivatali tekintélynek" alapos és mély "teológiai kompetenciára" kell épülnie. A bíboros szerint a Tanítóhivatal és a teológia gyümölcsöző kapcsolata a jó formáláson múlik. Ahogy a bíboros szavaiból a Die Tagespost kiemelte:

Egyedül a Szentlélek sugalmazására hagyatkozni teológiai kérdésekben? Ez a dogmatikaprofesszor számára ijesztő gondolat. Müller ebben Bellarmin Szent Róbert (1542-1621) példájára hivatkozik, aki világos szavakkal mutatott rá VIII. Kelemen [pápa] (1536-1605) előtt az ő teológiai kompetenciájának hiányára.

A Mannheimer Morgen szerint Müller bíboros Bellarmin Szent Róbert saját szavait idézte: "Magának fogalma sincs erről!", amiket egykor a pápának mondott. A tudósítás így folytatódik: "Ez régen volt már. Gerhard Ludwig Müller bíboros azonban nyíltan őt és az ő példáját nevezte meg, és örömmel idézte pontosan ezt a mondatát." A lap arra is kitér, hogy az eseményen világosan látható volt számukra, hogy a seb, amit Müller menesztése okozott, "még mindig mély, nagyon mély."

Ahogy a Mannheimer Morgen beszámol róla, Müller bíboros erős kritikával illette a Vatikán jelenlegi állapotát:

A [Hittani] Kongregáció helyett most a Vatikán államtitkárságát tartják a legfontosabb intézménynek. "A diplomáciai és hatalmi kérdések ma elsőbbséget élveznek, ami egy olyan rossz érdemi változás, amit ki kell javítani." A keresztény hitnek kellene a középpontban lennie, és a pápának pusztán "az üdvösség szolgájának" kellene lennie.

Müller bíboros e szavai meglehetősen jól összecsengenek Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusának áprilisban elmondott szavaival.

Példaképpen Müller bíboros Pietro Parolin bíboros nemrég történt moszkvai látogatását nevezte meg, és annak a nyilvánosságban keltett hatását: a képek Parolin bíborosról Vlagyimir Putyinnal és Kirill pátriárkával Müller szerint "végzetes képet [mutatnak], mert abba a csapdába eshetünk, hogy azt gondoljuk, a vallás és a politika összetartozik." A Die Tagespost beszámolója szerint Müller bíboros rámutatott:

Sohasem működött, amikor az Egyház küldetése a hatalom körül forgott. "A pápaság központja nem maga a pápa, hanem a keresztény hit." Ő maga [Müller] "a [hivatalos] dokumentumok világosabb teológiai előkészítését" óhajtaná.

A Mannheim Morgen Gänswein érsek felszólalásáról azt írta: "Müllerrel szemben sem kritikát, sem elhatárolódást nem fogalmazott meg." A Tagespost szerint Gänswein azt mondta: "Nem úgy látom, hogy katolikusok elveszítették volna az egységet a pápával. Ha bíborosok kritizálnak pápai kijelentéseket és vezetést - mi az, ami annyira rossz ebben?" Az érsek kiemelte, hogy maga a pápa is bátorított a szabad szólásra. "Azt, hogy egyik vagy másik bíborosnak más véleménye van, a pápai hivatalnak ki kell bírnia." - mondta.

Az emeritusz pápa személyi titkáraként szolgáló Gänswein érsek azt is hozzátette, hogy az Egyház történetében a bíborosok időnként keményen bírálták a pápákat. Mint mondta: "Én nem a pápai hivatal bírálatának látom ezt, hanem bizonyos kijelentések kritikájának, amiket egyes személyek félreérthetnek - az Egyházon kívül is."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása