A ghánai az első püspöki kar Afrikában, amely útmutatást adott ki az Amoris Laetitiához
2017. november 29. írta: Katolikus Válasz

A ghánai az első püspöki kar Afrikában, amely útmutatást adott ki az Amoris Laetitiához

20171114t1216-0356-cns-ghana-bishops-families-800x500.jpgA ghánai püspöki konferencia is kiadta a saját útmutatását az Amoris Laetitia alkalmazásához (a kezdőképen ghánai püspökök Jean-Marie Speich érsekkel, a helyi pápai nunciussal láthatók).

Más püspöki konferenciákkal ellentétben a ghánai püspökök semmilyen kijelentést nem tettek az újraházasodott elváltak áldoztatásával kapcsolatban. Az instrukciók a kérdésben ennyit tartalmaznak: "Megkülönböztetésre van szükség ahhoz, hogy elősegítsük az Istennek való válaszadás lehetséges útjainak megtalálását."

A püspökkari dokumentum az Amoris Laetitia mellett más témákat is érint, a rendezetlen házassági állapotú hívek kapcsán azonban csupán hivatkozzák az apostoli buzdítás azon részeit, amelyek az ilyen párok "integrálására" és a "megkülönböztetésre" hívnak fel.

Az afrikai püspökkarok közül a ghánai az első, amely hivatalos instrukciókat adott most ki az Amoris Laetitia gyakorlatba ültetéséhez.

Nem meglepő ugyanakkor a ghánai püspökök csendje az újraházasodott elváltak áldoztatásának kérdésében, ha figyelembe vesszük, amit a kérdésben még márciusban a nigériai teológus, Paulinus Odozor nyilatkozott a Crux magazinnak. Ő határozottan azt állította, hogy mint egy korábban már lezárt kérdést, az újraházasodott elváltak áldoztatásának kérdését Afrikában egyáltalán elő sem vették. "[E]zt a kérdést már rég lezártuk. Nem járulhatnak [szentáldozáshoz]." - nyilatkozta akkor a teológus Rómában, egy az afrikai egyház jövőjéről tartott konferencián, amelynek ő volt a főszervezője.

A püspökök mostani dokumentuma több, a ghánai egyház előtt álló kihívással is foglalkozik, olyanokkal, mint "a fixáció a szexuális működés iránt", a terméketlenség stigmatizációja, a családot aláásó "szélsőséges individualizmus", valamint "a pornográfia és a kiskorúakkal szembeni visszaélések rákja ["rákfenéje" - KV szerk.]".

A püspökök a házassági felkészítésekhez is adnak útmutatásokat, egy hat hónapig tartó felkészülési időszakot javasolva, hangsúlyozva a házasság életre szóló természetét, és ajánlva a kevésbé drága esküvői szertartásokat.

A legutóbbi összefoglalónkat a különböző országok püspöki konferenciáinak instrukcióiról, amelyeket Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításához fűztek, az érdeklődő olvasóink itt olvashatják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása