Az eltévedt pásztor: egy új könyv Ferenc pápáról
2018. január 01. írta: Szerdahelyi Miklós

Az eltévedt pásztor: egy új könyv Ferenc pápáról

Az eltévedt pásztor: hogyan vezeti Ferenc pápa tévútra a nyáját címmel jelenik meg könyv 2018 februárjában Phil Lawler katolikus kommentátor tollából, akinek a Catholic Culture oldalon megjelent cikkeit időről időre a Katolikus Válasz is hozza. Érdekes továbbá, hogy a hamarosan megjelenő könyvet Karl Keating, az amerikai Catholic Answers (CA) alapítója méltatta nemrég a Facebook oldalán.

lost_shepherd.jpg

A könyv szellemiségét tükrözi Lawlernek, nálunk a KV-n is megjelent cikke, amiben "borzasztónak" nevezi Ferenc pápaságát, mégpedig nem elhamarkodott indulatból, hanem fiúi aggódásból. Idézem:

Egy nagy családban hogyan viselkedjen egy fiú, amikor észreveszi, hogy apja beteges viselkedése fenyegeti az egész háztartás jólétét? Természetesen továbbra is tisztelettel kell lennie apja iránt, de nem tagadhatja a végtelenségig a veszélyt. Egy működőképtelen családban előbb vagy utóbb szükség van a közbelépésre.

Keating tudósít róla, hogy Lawler a könyve bevezetőjében arról ír, hogy éveken keresztül másokat nyugtatgatott, hogy Ferenc pápa csak másként szól, de nem vezeti félre a nyáját, míg lassan és fájdalmasan be kellett látnia, hogy épp ezt teszi.

Nem tudtam már magammal sem elhitetni, hogy Ferenc pápa csupán egy új értelmezését adja a katolikus hitnek. Ennél többről van szó. Szándékosan arra törekszik, hogy megváltoztassa az Egyház tanítását.

Lawler leszögezi ugyanakkor, hogy Ferenc a pápa. Az elméleteket arról, hogy Benedek volna továbbra is a pápa, vagy hogy a szék üres lenne, elveti, mint ködösítéseket. 

Az Amoris Laetitiáról a szerző azt állítja, hogy az nem forradalmi, hanem felforgató dokumentum, amelynek lényege nem a katolikus tanítás eltörlése, hanem egy annyira tág értelmezési játéktér megteremtése, hogy az Egyház tanítását ki lehessen kerülni annak tagadása nélkül. Elismeri, hogy vannak jó szakaszai Ferenc pápa apostoli buzdításának, de ami jó, az nem új, ami pedig új, az nem jó. (Ugyanezt én is megállapítottam az apostoli buzdításról írt első cikkemben másfél évvel ezelőtt).

Lawler elemzi Ferenc pápa múltját, és "jezsuita machinációit". Rávilágít az ellentétre, ami bűnösök kísérére buzdító retorikája és a hallgatóságát folyton vádló prédikációi között feszül, valamint a pápa alárendeltjeivel való önkényes bánásmódja között.

Keating maga teszi hozzá, hogy Ferenc pápa Trump elnökre hasonlít abban, hogy a hozzáértésnél előbbre tartja a lojalitást.

Van-e Ferenc-effektus? - merül fel a könyvben. A megtérés útjára áll-e a világ Ferenc pápa alatt? A jelek inkább érdektelenségre utalnak. Pontifikátusa kezdetén rendszeresen 40.000-es tömegek hallgatták a Szent Péter téren. Ma gyakran csak 15.000-en vannak. 

Keating a könyv kapcsán felveti még, hogy a Szentlélek vajon elhagyta-e az Egyházat? Ferenc pápa megválasztásával és a gondviseléssel kapcsolatban Lawler Ratzinger bíboros 1990-es megnyilatkozását idézi:

A Szentlélek szerepét sokkal rugalmasabban kell érteni, nem súgja meg, hogy kire kell szavazni [a konklávén]. Az egyetlen garancia, amit ad, valószínűleg az, hogy nem lehet teljesen tönkre tenni az egészet.  

A szerzőt ismerve, kiegyensúlyozott, kapkodó következtetésektől mentes könyvnek ígérkezik Az eltévedt pásztor, melynek a botránykeltés nem célja, az Egyházon belüli botrányokkal való fájdalmas szembenézés igen.

Lawlerhez hasonlóan a KV blog is úgy látja helyesnek, ha nem bocsátkozunk gondolatolvasásba és nem pszichoanalizáljuk a pápát, hanem jóhiszeműen csak azzal foglalkozunk, amit az írott vagy kiejtett szavai ténylegesen jelentenek. A végletekig visszautasítottunk a pápa védelmében minden olyan értelmezést, amely ellentétes a katolikus hittel, mégha az egy lehetséges értelmezése is volt a Szentatya szavainak (lásd a Patsch Ferenccel folytatott vitámat alig egy hónapja). Mindaddig, amíg a Ferenc pápa nem tette egyértelművé és hivatalossá egy-egy téves magánvéleményét, legfeljebb a zűrzavart jeleztük, sérelmeztük, és a megoldását sürgettük. A KV blog hozzáállása változatlan, Ferenc pápa azonban változtatott a helyzeten, ezért tartom indokoltnak beszámolni "Az eltévedt pásztor" könyvről, amely kellő megfontolás után jut el a címébe tömörített következtetésre. - Szerdahelyi Miklós

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.