Új szentszéki vizsgálat indul az osornoi püspökkel szemben
2018. január 30. írta: Katolikus Válasz

Új szentszéki vizsgálat indul az osornoi püspökkel szemben

archbishop_charles_scicluna_810_500_55_s_c1.jpgChilei látogatása során Ferenc pápa kemény szavakkal védte meg az általa 2015-ben az osornoi egyházmegye élére kinevezett Juan Barros püspököt, akit egy papi molesztálási botrányban az áldozatok korábban szándékos tétlenséggel vádoltak meg.

A Szentatya nyilatkozatát később Seán O'Malley, a pápának a papi molesztálások ügyéért felelős tanácsadó bíborosa igazította helyre.

Rómába tartó visszaútja során Ferenc pápa maga is bocsánatot kért a szavaiért, köszönetet mondott O'Malley bíborosnak a helyreigazításáért, ugyanakkor ismételten kiállt Barros püspök ártatlansága mellett. Ahogy a Szentatya mondta, ő maga "személyesen meggyőződött" a püspök ártatlanságáról, miután az esetét kétszer is vizsgálták már, és nem merült fel vele szemben bizonyíték.

Ferenc pápa most mégis úgy döntött, hogy felülvizsgáltatja a Juan Barros püspököt ért korábbi vádakat, és ennek érdekében Charles J. Scicluna máltai érseket (lásd a cikkünk kezdőképét) Chile Santiago városába küldi, hogy az ügy kivizsgálója legyen. A Vatikán közleménye szerint a feladatot a máltai püspök elfogadta.

A szentszéki közlemény szerint Barros püspökkel szemben az új vizsgálat "bizonyos nemrég felmerült információk" miatt indul el. A pápa 22-ei repülőútján ilyen információk nem kerültek még szóba, a szűkszavú hivatalos közleményből pedig nem derül ki, hogy mikori és milyen információk ezek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása