Ausztriában is áll a bál az egynemű párok egyházi megáldásának ötlete kapcsán
2018. február 16. írta: Katolikus Válasz

Ausztriában is áll a bál az egynemű párok egyházi megáldásának ötlete kapcsán

Andreas Laun püspök össztűz alatt

schonborn2_810_500_55_s_c1.jpgA német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx felvetésére, hogy az Egyház jóváhagyhatná helyi papoknak az azonos nemű párkapcsolatok ceremoniális megáldását, mostanáig a német Paul Josef Cordes és Gerhard Müller bíborosok, az amerikai Charles J. Chaput érsek, valamint az osztrák Andreas Laun emeritusz segédpüspök fejezte ki tiltakozását.

Laun püspök a felvetésre különösen részletesen reagált, a Kath.net osztrák katolikus híroldalon megjelent magyarázatában kifejtve az Egyház vonatkozó tanítását. Ahogy az sejthető volt, a tiltatkozása nem maradt reakció nélkül, a hosszabb magyarázatának azonban csupán az alábbi, kiragadott részlete kapott igazán visszhangot:

[A]mi Marx bíboros kérdésfelvetését illeti, a válasz egyszerű: kérhetjük Isten áldását bűnösökre, de nem a bűnre. Másszóval nem lehet felszentelni egy bordélyházat, nem lehet megáldani egy koncentrációs tábort, vagy olyan fegyvereket, amelyek nem kifejezetten vadászat vagy legitim önvédelem célját szolgálják. Ezért világos, hogy nem megáldható egy bűnös párkapcsolat; [nem megáldható] a maffia; nem adható áldás olyan szervezetekre vagy intézményekre, amelyek abortuszokat népszerűsítenek vagy végeznek, vagy amelyek olyan eszméket terjesztenek, amelyek a hit ellen valók, [például] antiszemita tartalmakat, vagy a rasszizmus más formáját.

Ugyanitt Laun püspök így folytatta:

Ha valaki megvizsgálja és megfontolja ezt a kérdést, rájöhet arra, hogy két homoszexuális férfi vagy leszbikus nő együttélése nem megáldható. De természetesen megáldható két olyan férfi vagy nő, akik de facto homoszexuálisok - és éppen ez történik minden egyes szentmisén, amelyen megjelennek. Ez az áldás - ami nem áll összefüggésben a tetteikkel - minden más bűnösre is kiterjed, és az Egyház ezáltal abban reménykedik, hogy Isten kegyelmének hatására megtérnek.

A salzburgi emeritusz segédpüspök világos szavai Ausztria több (a "progressziót" képviselő) püspökében is megrökönyödést keltett, köztük az osztrák püspöki konferencia elnökében, a bécsi érsek bíboros Christoph Schönbornban is.

Schönborn bíboros (lásd cikkünk kezdőképét), akit 2016-ban Ferenc pápa azzal emelt ki, hogy ő mutathatta be a világegyháznak az Amoris Laetitia apostoli buzdítást, kedden egy közleményt adott ki az osztrák püspökök hírügynökségén, a Kathpress-en keresztül, amely oldalt egyébként maga Schönborn felügyeli. A közleményben a bíboros azt írta:

Bizonyosan elfogadhatatlan az azonos neműek közötti párkapcsolatok értékét együtt emlegetni a maffiával vagy koncentrációs táborokkal, ahogy az itt sajnálatosan megtörtént. Ezek a dolgok nem összehasonlíthatók. Ilyen módon beszélni elfogadhatatlan.

(Egy katolikus újságíró Schönborn cikkére így reagált: "A bíboros helyénvalónak látja Launt kritizálni, de hol marad tőle Marx kritikája?")

Schönborn bíboros ugyanitt kifejezte az osztrák egyház kényszerű helyzetét is a "házasság mindenkinek" néven törvényesített melegházasságok miatt:

A 'házasság mindenkinek' minket, mint egyházat bizonyos kihívások elé állít, amelyekre nincsenek biztos megoldásaink. Óvatos válaszokat kell találnunk ezekre a kérdésekre, amelyek tekintettel vannak az érintett lelkek méltóságára és üdvösségére.

Salzburg érseke, Franz Lackner, az osztrák püspöki konferencia elnökhelyettese szintén elhatárolódott a korábbi segédpüspöktől. "A nyugdíjazott segédpüspök Laun közleménye elszomorító. A választott szavai és az összehasonlítása teljességgel helytelen." - nyilatkozta Lackner, szintén a Kathpress-nek. "Felfoghatatlan, és az is marad, hogyan képes valaki bármiféle összefüggést teremteni az emberiség ellen elkövetett szisztematikus bűnök, és az azonos nemű párok életformái között." - tette hozzá.

Az osztrák evangélikus egyház feje, Thomas Hennefeld szintén felháborodását fejezte ki, és mint mondta, "gyűlöletkeltésért" jogi lépéseket fontolgat Laun püspökkel szemben.

Laun püspök minderre bocsánatkéréssel reagált, amelyet a Kath.net oldalon tett közzé. Azokhoz szólva, akik "úgy gondolják, hogy valamilyen módon megtámadtam őket", a püspök úgy fogalmazott: "Nem tettem ilyet, és nem is állt szándékomban ilyet tenni." Hozzátette, hogy ha valaki utólag mégis így érezne a közleménye miatt, úgy "elnézést kérek érte, és ebben az értelemben bocsánatot is kérek tőle".

Az emeritusz segédpüspök azt is elismerte, hogy "drasztikus példákat" használt, hozzátéve, hogy ezekben

Az egyedüli közös nevező [a példákban] ez: ezek Isten parancsolatai ellen valók, ezért az Egyház nem áldhatja meg őket, sem a kisebb, sem a nagyobb bűnöket.

Laun püspök ugyanitt leszögezte, hogy a legtöbb ember helyesen értette, amit mondani akart, "és hálásak is voltak érte". Hangsúlyozta azt is, hogy nem helyesli, ha bármely személyt "a saját szexuális orientációjára redukálnak". Mint írta: minden személy mindenekelőtt "Isten gyermeke" ["Isten fia vagy lánya" - KV szerk.]. Az osztrák püspök ragaszkodott hozzá, hogy "nem vagyok tiszteletlen azokkal, akik homoszexuális hajlamokkal rendelkeznek".

A püspök az új közleményét egy kéréssel zárta: "Amikor elolvassák [ti. az első kommentárját], fogadják be a gondolatok felismerhető értelmét, és emlékezzenek rá: én boldogan megáldom önöket, ennek egyedül Isten parancsolata jelöli ki a határát."

A mostani válaszreakcióikból nem világos, hogy Schönborn bíboros és Lackner érsek támogatják-e a homoszexuális párkapcsolatok egyházi megáldását, Schönborn bíborosról azonban tudható, hogy pozitívan áll mind az egyneműek párkapcsolataihoz, mind az LMBT-mozgalomhoz. A Schönborn felügyelete alá tartozó Stephansdom korábban párok Valentin napi megáldásának is helyszíne volt, ahol a megáldottak között homoszexuális párok is voltak. A 2015-ös családszinódus alatt Schönborn bíboros nyilatkozatban fejezte ki, hogy az Egyháznak szerinte támogatnia kellene a homoszexuális élettársi kapcsolatok "pozitív elemeit", 2015 őszén pedig a jezsuita La Civiltà Cattolica lapnak úgy nyilatkozott: "Tisztelhetjük és tisztelnünk kell az arra irányuló döntést, hogy valaki azonos neművel létesít élettársi kapcsolatot".

A nyugdíjba vonulása előtt Salzburg segédpüspökeként szolgált Andreas Laun egyike volt azoknak a püspököknek, akik az elmúlt hónapban aláírták a "hitvallásként" elhíresült, Ferenc pápa Amoris Laetitia buzdítása korrekciójának szánt püspöki dokumentumot. Az osztrák püspökök közül a "hitvallás" másik aláírója Elmar Fischer, Feldkirch emeritusz püspöke volt.


(Cikkünk jelentős része a LifeSiteNews tudósítása alapján készült.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása