Marx bíboros: Nem indítványoztam a meleg párok megáldását, csak a "lelki buzdításukat"
2018. február 21. írta: Katolikus Válasz

Marx bíboros: Nem indítványoztam a meleg párok megáldását, csak a "lelki buzdításukat"

cardinal_marx_810_500_55_s_c1.jpgReinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke azt állítja, ő az elhíresült február 3-ai rádióinterjújában nem a homoszexuális párok megáldását, hanem csupán "lelki buzdításukat" indítványozta. A bíboros erről a püspöki kar tavaszi nagygyűlésének első napján nyilatkozott, amely találkozót a német püspökök ezen a héten tartják Ingolstadt városában.

A német püspöki kar híroldala, a Katholisch.de tudósítása szerint Marx bíboros február 19-én azt mondta: a korábbi rádióinterjújában csak az azonos nemű párok "lelki buzdításáról" ("geistlichen Zuspruch") beszélt, amelyet egyedi esetekben a helyi lelkipásztoroktól kaphatnának, e párok "megáldásáról, ráadásul nyilvánosan, egyáltalán nem beszéltem".

A bíboros azt megerősítette, hogy Osnabrück püspöke, Franz-Josef Bode felvetette a egynemű párok megáldásának lehetőségét a püspöki kar lelkipásztori tanácsának legutóbbi találkozóján, így ott volt már erről vita. A bíboros ugyanakkor leszögezte, hogy a felvetés jelenleg nem szerepel a lelkipásztori tanács indítványai között.

Emlékeztetőül: miután Bode püspök nemrég nyíltan felszólalt az egynemű párok megáldása mellett, egy február 3-ai rádióinterjúban a riporter Marx bíborostól is megkérdezte, hogy el tudja-e képzelni az ilyen párok megáldását. A bíboros erre azt válaszolta: "igen", hozzátéve azonban, hogy erre "nem lehetnek általános megoldások" (ahogy azt Bode püspök javasolta). "Ez az egyedi esetek lelkipásztori gondozásához tartozik", ahol a bíboros szerint a döntés "a helyi lelkipásztoré, és a lelkipásztori gondozott egyéné".

Amennyiben igaz az, amit Marx bíboros most állít, ti. hogy az egyértelműen a homoszexuális párok megáldásáról szóló kérdésre ő valójában csak a "lelkipásztori buzdítás" lehetőségének felvetésével válaszolt, úgy a tudósítók (a párok szertartásos megáldásáért szurkolók és az azt ellenzők is) tömegesen értették félre a bíboros szavait. A megtévedtek között van még a Vatikán saját híroldalának (Vatican News) német nyelvű kiadása is, ahol február 4-én "Marx: Egyedi esetekben lehetséges a homoszexuális párok megáldása" címmel jelent meg tudósítás a bíboros rádióinterjújáról.

A Vatican News február 19-én új tudósítással jelentkezett a témában, "Marx bíboros: Sohasem beszéltem támogatóan a homoszexuális párok megáldásáról" címmel. A cikket megnyitva azonban kiemelt keretben nyílik meg az ajánló a február 4-ei tudósításra, továbbra is a fent említettel azonos címmel.

Hasonlóan (állítólag) félreértve Marx bíboros szavait, azok ellen tiltakozott Paul Josef Cordes és Gerhard Müller német bíborosok, az amerikai Charles Chaput érsek, és az osztrák Andreas Laun püspök is. Az ausztriai Linz egyházmegyében február 9-én már Valentin napi áldásra invitálták a homoszexuális párokat, a meghívóban hivatkozást adva egy olyan cikkre, amely Marx bíboros rádióinterjújáról tudósított.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása