Brandmüller bíboros a német püspökök interkommunió ötletéről: "Teljesen tisztességtelen húzás!"
2018. március 07. írta: Katolikus Válasz

Brandmüller bíboros a német püspökök interkommunió ötletéről: "Teljesen tisztességtelen húzás!"

cardinal_walter_brandmuller_speaking_on_the_upcoming_synod_on_the_family_in_his_apartment_in_rome_oct_1_2014_credit_bohumil_petrik_cna_cna_10_2_14.jpgNem sokkal azután, hogy Gerhard Müller bíboros határozottan visszautasította a német püspökök döntését arról, hogy egyes esetekben katolikus hívek protestáns házastársai számára is kiszolgáltatnák az Oltáriszentséget, most  a szintén német Walter Brandmüller bíboros is kinyilvánította az álláspontját a kezdeményezésről, a püspökök által megfogalmazott "egyedi esetek" kitételt "szalámitaktikának" és "teljesen tisztességtelen húzásnak" nevezve. A bíboros arra is figyelmeztet, hogy a kezdeményezésben "az egzisztenciális vészhelyzetek szabályait a normális életre alkalmazzák", amit a bíboros egyszerűen "gonosz trükknek" nevez.

Brandmüller bíboros szavairól az osztrák Kath.net számolt be március 6-án, egy általuk a bíborossal nemrég készített interjú szövege alapján.

Az interjúban (az egykor a Történettudományok Pápai Bizottságának elnökeként szolgált) Brandmüller bíboros mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy fontos tisztáznunk, mit is értünk "Egyház" alatt. Vajon "egy cégről van szó, amely a világ jobbítását segíti elő? Vagy egy civil szervezetről, ami az emberek életét támogatja?" - teszi fel a kérdést a bíboros. Ő maga a kérdésre úgy válaszol, hogy "az 'Egyház' olyan valóság", ami nem ilyen fogalmakban gondolkozik, hanem "Az Egyház Isten műve, Ő annak látható és megtapasztalt formája, amiben a Feltámadt Krisztus folytatja a megváltó művét a világban".

Az "Egyház" szó meghatározása után a német bíboros az "utolsó vacsora" és "szentáldozás" szavakat is tisztázza: egyesek ezekről étkezésre, vendégszeretetre, vagy egyéb másra gondolhatnak, azonban "Az Eucharisztia, a szentáldozás a katolikus és ortodox értelemben valami teljesen mást jelent." Brandmüller bíboros itt a kenyér és a bor Krisztus Testévé és Vérévé való átlényegüléséről szól. Ahogy magyarázza: ez "a valóban jelenlévő Krisztus a kenyér és bor látható színeiben".

Az Oltáriszentség így ebben az értelemben azt jelenti, hogy "a megváltott ember egyesíti magát az ebben a misztériumban jelenlévő Krisztussal". Emiatt - mondja Brandmüller - fontos észben tartani Szent Pál figyelmeztetését: nehogy valaki Krisztus testét és vérét a saját kárhozatára egye és igya. "Ezt észben kell tartani, amikor az Oltáriszentség esetről esetre történő kiszolgáltatásáról van szó."

Brandmüller bíboros nagyon világossá teszi, mit gondol a német püspökök új dokumentumáról, amely a protestáns házastársak Oltáriszentséghez engedését ismerteti: "Ha a német püspökök dokumentuma most olyan egyedi esetekről beszél, amelyekben ez lehetséges, úgy ez a lényegét tekintve csupán egy taktikai lépés a nemkatolikusok általános áldoztatása felé." A német bíboros ehhez hozzáteszi: "nevezhetjük ezt a megközelítést 'szalámitaktikának' is. Vagy másként: az egyfolytában csöpögő víz lemarja a sziklát. Egy teljesen tisztességtelen húzás, annak érdekében, hogy a valódi célt elérjék."

Brandmüller bíboros elveti a német püspököknek azt az állítását is, miszerint a protestáns házastársaknak "az Eucharisztiára való éhsége" miatt kellene kiszolgáltatni az Oltáriszentséget. A bíboros ezt a kifejezést "nem kis erőfeszítéssel kitalált esetnek" nevezi, amely "zavarbaejtően melodrámai felvetés", vagy egyszerűen "érzelmes mese". A bíboros hozzáteszi, hogy "egy olyan keresztény, aki valóban áhítozik az Oltáriszentségre, és tudja, hogy az Egyház nélkül nincs Eucharisztia, az Eucharisztia nélkül pedig nincs Egyház, kérni fogja a befogadását a katolikus egyházba. Bármi más kétséges és tisztességtelen lenne." Ahogy a bíboros írja, az Egyház nem "önkiszolgáló bolt", ahol mindenki kedvére válogathat a saját vágyai szerint. "Ez mindenről vagy semmiről szól!" - mondja ki határozottan a bíboros.

Brandmüller beszél még arról is, ahogyan a német püspökök az Egyházi Törvénykönyv 844. kánonjának §3 és §4 paragrafusaira hivatkoznak, amelyek vészhelyzetekről szólnak, amiben egy ortodox katolikus (§3) vagy egy más felekezetből való keresztény (§4) részesülhet az Egyház szentségeiben, ha közvetlen életveszély vagy pl. bebörtönzés állapota áll fenn, és csak akkor, ha az adott keresztény egyén "megfelelő módon felkészült", ami azt jelenti, hogy "mentes a halálos bűnöktől, és őszinte vágya kell, hogy legyen az Oltáriszentség vételére". A bíboros itt ismét felteszi a kérdést: "aki teljesíti ezeket a feltételeket, és nincs vészhelyzetben, egyszerűen miért nem kéri a befogadását az Egyházba?".


(A OnePeterFive cikke alapján)


Kapcsolódó cikkünk:
Barsi Balázs atya az interkommunióról: "A közös áldozás nem eszköz, hanem cél!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.05.20. 17:05:22

56.
Imahadjárati IMA -
A PAPSÁG RÉSZÉRE AKIK VÉDELMET KERESNEK A SZENT EUCHARISZTIÁNAK

„Ó, Drága Atyám, a Te Drága Fiad nevében, aki feláldozta Magát a Kereszten az egész emberiségért.

Segíts meg engem, hogy hűséges maradjak az Igazsághoz.
Boríts be engem a Te Fiad Drága Vérével, és add meg nekem a Kegyelmeket, hogy továbbra is hittel, bizalommal és becsülettel szolgáljalak Téged, papi szolgálatom hátralevő részében.

Soha ne engedd, hogy eltérjek a Szentmise-Áldozat valódi értelmétől vagy a Szent Eucharisztia, Gyermekeidnek való bemutatásától.

Add meg nekem az erőt, hogy Téged képviseljelek, és úgy tápláljam a Te nyájadat, ahogy táplálni kell őket, a Te Fiad, Jézus Krisztus, az Emberiség Megváltójának Testével, Vérével, Lelkével és Istenségével. Ámen.”


56.
Az utca másik oldalán. Pesti Piar. Színes, magyar dokumentumfilm.
www.youtube.com/watch?v=w7KsyRyeRbY

További Imahadjárati IMÁK:

70.
Ima a Papság részére az Egyház megmentésére.

„Ó, Drága Jézus, segítsd meg Felszenteld Szolgáidat, hogy felismerjék az Egyházadon belüli szakadást, amikor az kibontakozik. Segítsd meg Felszenteld Szolgáidat, hogy megingathatatlanok és hűek maradjanak a Te Legszentebb Igédhez. Soha ne engedd, hogy a világi törekvések elhomályosítsák az Irántad való tiszta szeretetüket. Add meg nekik a kegyelmeket, hogy tiszták és alázatosak maradjanak Előtted, és hogy tiszteljék a Te Legszentebb Jelenlétedet az Oltáriszentségben. Segítsd és vezesd mindazon felszentelt szolgákat, akik szeretete esetleg kihűlt Irántad, és éleszd újra Szentlelked tüzét az ő lelkükben minden pillanatban. Segítsd meg őket, hogy felismerjék - az eltérítésükre elébük helyezett – kísértést Nyisd fel szemüket, hogy meglássák az Igazságot minden időben.Áldd meg most őket, Drága Jézus, és borítsd be őket a Te Drága Szent Véreddel, hogy megóvd őket minden veszedelemtől. Adj nekik erőt, hogy ellenálljanak a sátán csábításának, ha eltérítené őket annak varázsa, hogy tagadják a bűn létezését. Ámen.”

81.
Ima a Szentáldozás Ajándékáért

Ó, Mennyei Ostya, töltsd el testemet a szükséges táplálékkal.
Töltsd el lelkemet Jézus Krisztus Isteni Jelenlétével. Add meg nekem a kegyelmeket, Isten Szent Akaratának teljesítéséhez. Tölts el engem a Te Szent Jelenlétedből áradó békével és nyugalommal. Soha ne engedj kételkednem a Te Jelenlétedben.

Segíts elfogadnom Téged Testben és Lélekben, és segíts elfogadnom, hogy a Szent Eucharisztia által nekem adományozott Kegyelmek segítenek majd hirdetnem a mi Urunk, Jézus Krisztus Dicsőségét. Tisztítsd meg szívemet.

Nyisd meg lelkemet, és szentelj meg engem, mikor a Szent Eucharisztia nagy Ajándékát magamhoz veszem. Add meg nekem a kegyelmeket, melyeket a Szent Eucharisztia adományoz Isten minden gyermekének, és adj nekem mentességet a Tisztítótűz lángjaitól. Ámen.83.
Ima a büntetések enyhítéséért

„ Ó drága Atya, Magasságos Isten, mi, a te szegény gyermekeid, leborulunk a Te Mennyei Dicsőséges Trónod előtt.

Könyörögve kérünk Téged, szabadítsd meg a világot a gonosztól.

Irgalmadért esedezünk azon lelkek számára, akik rettentő nehézségeket okoznak Gyermekeidnek a földön.

Kérünk, bocsáss meg nekik.

Kérünk, távolítsd el az Antikrisztust, amint ő felfedi magát.

Kérünk Téged, drága Urunk, csillapítsd le büntető Kezed.

Könyörögve kérünk Téged, inkább fogadd el imáinkat és szenvedéseinket, Gyermekeid szenvedéseinek enyhítésére, ebben az időben.

Bízunk Benned.

Tisztelünk Téged.

Hálát adunk Neked az Általad hozott nagy áldozatért, mikor elküldted egyetlen Fiadat, Jézus Krisztust, hogy megváltson bennünket a bűntől.

Örömmel fogadjuk a Te Fiadat, újra, mint az emberiség Megmentőjét.

Kérünk, oltalmazz meg minket. Óvj meg bennünket minden veszedelemtől. Segítsd meg családjainkat. Irgalmazz nekünk.

Ámen.”

docplayer.hu/993059-Imak-a-keresztes-imahadjarat-96-imaja-es-4-litaniaja.html

SZOKATLANUL ERŐS TORNÁDÓ NÉMETORSZÁGBAN.........
2018.05.16

CRAZY TORNADO IN GERMANY (MAY 16, 2018)
www.youtube.com/watch?v=YBXWykS-Vdc&feature=youtu.be

Ungewöhnlich stark für Deutschland: Heftiger Tornado sucht Nordrhein-Westfalen heim 05.16.2018
www.youtube.com/watch?v=r7O5Z8bV3-I&feature=youtu.be