A szombati konferencia előtt Burke bíboros megerősítette a hűségét a pápa iránt
2018. április 05. írta: Katolikus Válasz

A szombati konferencia előtt Burke bíboros megerősítette a hűségét a pápa iránt

2018-04-05_cdl_raymond_burke.jpgÁprilis 7-én, szombaton, különleges konferencia várható Rómában "Katolikus Egyház: Merre tartasz?" címmel. A konferenciát a tavaly elhunyt "dubia" bíboros, Carlo Caffarra végakaratából, és az ő emlékének ajánlva rendezik meg. A konferencia egyik főelőadója az amerikai Raymond Burke bíboros lesz, aki szintén a "dubia" egyik beadványozója volt.

A La Nuova Bussola Quotidiana katolikus híroldalnak adott legújabb interjújában Burke bíboros aggodalmát fejezte ki az Egyház jelenlegi állapota miatt: 

A zavar és megosztottság az Egyházban alapvető és fontos témákban - házasság és a család, a szentségek és a hozzáférésük helyes szabályozása, a belsőleg rossz cselekedetek, az örök élet és a lelkek végső sorsa - egyre jobban és jobban elterjedt. A pápa pedig nemcsak visszautasítja, hogy tisztázza a dolgokat az Egyház állandó tanításának és józan gyakorlatának kinyilvánításával - ami olyan felelősség, ami Péter utódjaként a szolgálatának sajátossága -, de növeli is a zavart.

Ahogy erről már írtunk, Burke bíboros ennek kapcsán felidézte az Eugenio Scalfari nagycsütörökön megjelent cikke kapcsán kialakult zavart, és kifogásolta az erre adott szentszéki válasz elégtelenségét.

A bíboros ugyanakkor megerősítette a pápaság iránti feltétlen tisztelet fontosságát, és világossá tette, hogy úgy látja, a péteri hivatal iránti hűség végső soron szükségessé teheti a bírálatokat.

A katolikusoknak mindig tisztelniük kell, abszolút módon, a péteri hivatalt, mint ami lényegi része az Egyház Krisztus általi alapításának. [...] Ha a pápa nem a lelkek javára gyakorolja a hivatalát, úgy nemcsak lehetséges, de szükséges is bírálni a pápát.

Egyesek úgy bírálták azokat, akik nyilvánosan kritikát fejeztek ki a pápa felé, mintha ez a lázadás vagy engedetlenség megnyilvánulása lenne. De egy zavar vagy tévedés korrekcióját kérni - a hivatala iránti megfelelő tisztelettel - nem az engedetlenség cselekedete, hanem az engedelmességé, Krisztus és így az Ő földi helytartója iránt.

(A ChurchMilitant összefoglalója nyomán)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása