Burke bíboros: Scalfari pokolról szóló interjúja "mélységes botrány"
2018. április 05. írta: Katolikus Válasz

Burke bíboros: Scalfari pokolról szóló interjúja "mélységes botrány"

screen-shot-2017-11-29-at-12_28_39-800x500_1.pngEugenio Scalfari Ferenc pápával készített interjúja, amiben Scalfari szerint a pápa kétségét fejezte ki a pokol létezésében, az amerikai Raymond Burke bíboros szerint "túlment azon, amit tolerálni lehet".

Scalfari, aki az olasz La Repubblica napilap társalapítója, az elmúlt héten azt állította, hogy Ferenc pápa szerint a bűnösök lelke a halállal "eltűnik", ezért - ahogy Scalfari szerint a pápa mondta - "nincs pokol, csupán a bűnös lelkek eltűnése".

Az állítólagos kijelentést szerte a világon főcímekben hozták le a sajtóorgánumok, és a nagyobb szekuláris hírügynökségek is minde beszámoltak róla.

"Ami az Eugenio Scalfarinak a nagyhéten adott és nagycsütörtökön megjelent legutóbbi interjúval történt, túlment azon, amit tolerálni lehet." - nyilatkozta Burke bíboros a La Nuova Bussola Quotidiana katolikus híroldalnak.

Az, hogy egy híres ateista forradalmat hirdet meg a katolikus egyház tanításában, abban a hitben, hogy a pápa nevében beszél, tagadva az emberi lélek halhatatlanságát és a pokol létezését, mélységes botrány forrása lett nemcsak sok katolikus számára, de sok olyan laikus számára is, akik tisztelik a katolikus egyházat és tanításait, még ha nem is osztoznak bennük.

A bíboros szerint a cikk megjelenésének nagycsütörtökre időzítése különösen is sértő volt, miután az "az év egyik legszentebb napja".

A szentszék Scalfari cikkére adott válaszközleménye szerint az ateista újságíró által közöltek "nem tekinthetők a Szentatya szavai hiteles leiratának". Burke bíboros azonban az interjújában ezt a válaszközleményt "egyáltalán nem kielégítőnek" nevezte.

"Az emberi lélek halhatatlanságáról és a pokolról szóló igazság világos újra kimondása helyett a cáfolat csupán annyit közölt, hogy az idézett szavak némelyike nem a pápa szavai. Nem mondta azonban ki, hogy azokat a téves, mi több, eretnek gondolatokat, amelyeket ezek a szavak kifejeznek, nem osztja a pápa, és hogy a pápa az ilyen gondolatokat visszautasítja, mint amik ellentétesek a katolikus hittel." - mondta a bíboros.

Ez a hittel és tanítással folytatott játék az Egyház legmagasabb szintjén jogosan okoz megbotránkozást a papokban és a hívekben.

Burke bíboros elítélte számos püspök és bíboros hallgatását az ügyben, különösen kritikus volt továbbá azokkal szemben, akik "egy új Egyházról szóló képzelgéseket terjesztenek, egy olyan Egyházról, amely a múlthoz képest teljesen más irányba tart, az Egyház számára például 'új paradigmát' képzelve".

A 93 éves Eugenio Scalfari immár többedjére okoz felbolydulást a Ferenc pápával folytatott beszélgetéseinek közzétételével, a vatikáni kommunikációs titkárságnak pedig többedjére kell cáfolatot közölnie Scalfari cikkeivel kapcsolatban. Az újságíró azonban elismerte már, hogy az egyes interjúi alatt sem felvételt, sem jegyzeteket nem készít, a beszélgetések tartalmát pusztán emlékezetből idézi fel.

Azt, hogy Ferenc pápa tagadja a pokol létezését, és helyette a bűnös lelkek szertefoszlását vallja, Scalfari nem először írja már meg. Első alkalommal egy 2015. március 15-én közölt cikkében állította ezt egy Ferenc pápával folytatott beszélgetése után, amely cikk miatt akkor a vatikáni sajtószolgálatnak szintén szabadkoznia kellett, a pápától idézett gondolat pontatlanságára hivatkozva. Az akkori szentszéki helyreigazítás szintén csak arra hivatkozott, hogy Scalfari - puszta emlékezetből - nem hitelesen adta vissza Ferenc pápa gondolatait, azt azonban, hogy Ferenc pápa valójában mit vall a kérdésben, a sajtószolgálat (ahogy Ferenc pápa sem) nem közölte.

Az akkori cikkben Scalfari ezt írta: "Mi történik azzal az elveszett lélekkel? Megbüntetik? És hogyan? Ferenc pápa válasza határozott és világos: nincs büntetés, csupán a lélek megsemmisülése. Mindenki más az Atya jelenlétében élés boldogságában fog résztvenni. A megsemmisülő lelkek nem fognak résztvenni ezen az ünnepségen, a testük halálával az ő útjuk véget ér."

A most nagycsütörtökön megjelent Scalfari-cikk változatlanul ezt állítja Ferenc pápa hitéről, mint amit állítólag a Szentatya a legutóbbi beszélgetésük során ismét megerősített az ateista újságíró felé.


Kapcsolódó cikkünk:
Mi a baj, ha a pápa nem mondta, hogy nincs pokol?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint József II. 2018.04.08. 19:34:48

Nézzétek meg ennek 20. pontját.
Már 2015-ben ugyenezt mondta (hogy nincs pokol).
www.jozan-katolikus.hu/2015/06/30/bergoglio-versus-katolikus-egyhaz/
süti beállítások módosítása