Egy pápai bizottság nőkről szóló szinódust kér Ferenc pápától
2018. április 14. írta: Katolikus Válasz

Egy pápai bizottság nőkről szóló szinódust kér Ferenc pápától

pope_francis_woman_credit_bohumil_petrik_cna.jpgA Latin-Amerikai Pápai Bizottság arra kéri Ferenc pápát, hogy hívjon össze egy szinódust a nők egyházbeli szerepének témájában.

A kérést a bizottság egy tizenöt bekezdéses közleményben fogalmazta meg, egy hónappal ezelőtt. A közleményt Vatikánváros napilapja, a L’Osservatore Romano április 11-én publikálta.

Közleményében a pápai bizottság hangsúlyozza, hogy a katolikus egyház "mentes kell, hogy legyen az előítéletekről, a sztereotípiáktól, és a diszkriminációktól", amelyek a nőket érik. A bizottság szerint emiatt "lelkipásztori megtérésre" van szükség, azért, hogy az Egyház bocsánatot kérjen "minden olyan helyzetért", amelyben a keresztény közösségek "bűnrészesek voltak, és ma is bűnrészesek a nők méltóságával szembeni tettekben".

A bizottsági dokumentum a helyi plébániákat is bátorságra ösztönzi, hogy "ítéljék el a diszkrimináció és elnyomás, az erőszak és kizsákmányolás minden formáját", amelynek a nők ki vannak téve.

A bizottság figyelmeztet a "kulturúlis és ideológiai gyarmatosításra", amelyet "jólszervezett lobbik" végeznek "feminista jelszavakat használva eszközként" azért, hogy a házasság és család igazsága ellen ágáljanak.

A Latin-Amerikai Pápai Bizottság arra kéri az Egyházat, hogy "sokasítsa meg és bővítse azoknak a helyeknek és lehetőségeknek a számát, amelyekben a nők együttműködhetnek a pásztori struktúrával" a plébániákon, az egyházmegyékben, a püspöki konferenciákban, és a római kúrián.

A dokumentum szerint "egy szükséges és sürgető nyitás" a nők "keresztény, teológiai, és szakmai formálásába való beruházást" igényel, függetlenül attól, hogy szerzetesnővérekről vagy laikus nőkről van szó. A bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a nők "a férfiakkal egy szinten dolgozhassanak".

A közlemény egy olyan oktatási rendszert ajánl, amely segít felszámolni "a férfisoviniszta ellenállást, az apák és családok gyakori hiányát, és a felelőtlenségeket a szexuális viselkedés terén".

A bizottság a katolikus egyetemeket is sürgeti, hogy végezzenek kutatásokat ezekben a témákban, mivel "a feminizmus korszaka jó alkalmat adhat a felszabadításra", ami "a nők méltóságának teljes tiszteletét, és ezzel egyidőben felelős apaságot igényel a gyermekek nevelésében az anya mellett".

A közlemény szerint a mai modern kor "egy mentalitásbeli változást és átalakulási folyamatot" tesz szükségessé, hasonlóan ahhoz, mint amilyet Ferenc pápa "konkretizált" a két családszinóduson, "amelyek az Amoris Laetitia apostoli buzdításhoz vezettek".

A Latin-Amerikai Pápai Bizottság március 6-a és 9-e között tartotta a rendes találkozóját. A találkozó témáját maga Ferenc pápa jelölte ki, "A nő: a latin-amerikai egyház és társadalom épülésének alappillére" címmel. Jóllehet a bizottság kizárólag bíborosokból és püspökökből áll, a bizottsági találkozón kivételesen nők is résztvettek.

A várakozások szerint a nők szerepének témája a pán-amazóniai régió 2019-ben tartott különleges szinódusán, valamint idén októberben a fiatalok szinódusán is előkerül majd. Az is lehetséges azonban, hogy a püspökök következő, 2021-ben tartott rendes szinódusát teljesen a nők témájának fogják szentelni.


Kapcsolódó cikkeink:
A készülő pán-amazóniai szinódus hozza majd el a papi cölibátus végét?
Schönborn bíboros: Zsinat kell, hogy döntsön a nők pappá szenteléséről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.04.16. 00:54:08

A feminizmus szerepe az ujvilagrendben...
www.youtube.com/watch?v=nSm6Awh2Fms&t=8m48s

Eredetileg közel egy órás interjú Aaron Russo, filmrendező és szenátorjelölttel....Russo nevéhez olyan nagysikerű produkciók fűzödnek, mint a Szerepcsere (főszerepben: Eddie Murphy) vagy Bette Midler egész karrierje.

Russo röviddel az interjú után sajnos..... elhunyt.
süti beállítások módosítása