Kiderült: egy papi közösség feloszlatásáért avatkozott be egy kánonjogi eljárásba Ferenc pápa
2018. április 19. írta: Katolikus Válasz

Kiderült: egy papi közösség feloszlatásáért avatkozott be egy kánonjogi eljárásba Ferenc pápa

untitled-1.jpgRendszeres olvasóink talán emlékeznek rá, hogy egy január 31-ei bejegyzésünkben arról tudósítottunk, hogy Ferenc pápa - példátlan módon - a pápai előjogait használva avatkozik folyó kánonjogi ügyekbe. Minderről akkor egy amerikai kánonjogász professzor kifakadása kapcsán kezdtek el írni nyugati katolikus sajtóorgánumok.

Kurt Martens, a Catholic University of America egyetem kánonjogász professzora egy december 12-ei Twitter-bejegyzésében egy latin nyelvű dokumentumrészletet közölt, amely igazolta, hogy a Szentatya a belső bizalmi körébe tartozó Beniamino Stella kérésére pápai határozattá emelte a Klérus Kongregációja egyik határozatát, megakadályozva ezzel, hogy a határozattal szemben folyó jogorvoslati eljárást az Apostoli Szignatúra végigvihesse. Mivel pápai határozattal szemben egyházi bíróság nem járhat el, az ügy felülvizsgálata megszűnt az Apostoli Szignatúrán, a fellebbezés lehetősége nélkül.

Martens leírásából nem derült ki, mi is volt az az ügy és határozat, amely miatt Ferenc pápa a jogorvoslati eljárásba beavatkozott. Most, hónapokkal később, a La Nuova Bussola Quotidiana olasz katolikus híroldal jóvoltából fény derült a részletekre (az olasz cikk angol nyelvű változatát a OnePeterFive közölte).

2013. április 7-én Mechelen-Brüsszel érseke és Belgium prímása, a "jó pásztor" André-Joseph Léonard az érseksége területén megalapította a Szent Apostolok Testvérület (Fraternité des Saints Apôtres, FSA) elnevezésű papi közösséget. Az érsek a közösségre bízta a brüsszeli Szent Katalin plébánia lelkipásztori szolgálatát, amely templom a nagy történelmi múltja ellenére akkor már három éve zárva tartott és végleg felszámolásra várt. Az FSA tagjai eközben szolgálatot vállaltak a város Szent József plébániáján is.

Három év alatt a különleges Mária-tiszteletet képviselő FSA élő közösséget hozott létre a Szent Katalin templom körül, mi több, új hivatásokat vonzott be az ezekben amúgy rendkívül szűkölködő belga egyházba, aminek köszönhetően belga szekuláris lapok is foglalkoztak velük. A közösség 2016 nyarán összesen 27 tagot számlált: 6 papot (3 belgát és 3 franciát), 1 felszentelt diakónust, és 20 papnövendéket több országból (Belgiumból, Franciaországból, Brazíliából, és Lengyelországból).

André-Joseph Léonard 2015-ben betöltötte a 75. életévét, és így benyújtotta a pápának a kötelező lemondását az érseki tisztségéről, amelyet Ferenc pápa el is fogadott. Léonard érsek utódjaként Ferenc pápa (az önkéntes papi cölibátus és az újraházasodott elváltak áldoztatásának támogatásával hírnevet szerzett) Jozef De Kesel-t nevezte ki Mechelen-Brüsszel érsekének és Belgium prímásának, aki 2015 decemberében foglalta el a hivatalát.

A Szentatya az akkor 69 éves De Keselt 2016 novemberében bíborossá emelte, 2017 decemberében pedig a Világiak, a Család és az Élet Kongregációja tagjává nevezte ki, ezzel kúriai tisztséget biztosítva neki. A nemzeti püspöki kar elnökeként már De Kesel vezényelte le a belga püspökök Amoris Laetitiához fűzött hivatalos iránymutatásának 2017. május 24-ei kiadását, amelyben (a máltai és a német püspökök után harmadikakként) a belga püspökök megnyitották az újraházasodott elváltak előtt a szentáldozás lehetőségét (a hit- és hagyományhű Léonard érseksége alatt ez elképzelhetetlen lett volna).

Váratlan meglepetésként érte az FSA tagjait, amikor De Kesel 2016. június 15-én érseki határozatban rendelte el, hogy az FSA 15 napon belül szüntesse be a működését, és oszlassa fel magát. A határozat a közösség feloszlatását a Franciaország püspökeivel való "szolidaritással" indokolta: az FSA több pap és papnövendék tagja is Franciaországból érkezett, ahol pedig az egyházmegyék - De Kesel határozati indoklása szerint - "súlyos paphiányban szenvednek".

A határozattal szemben összesen 113 jogorvoslati kérelmet nyújtottak be az érseknek. Az indoklások a lelkipásztori szempontok mellett kánonjogi érveket is adtak: a hatályos egyházi törvények tiltják, hogy egy püspök súlyos ok nélkül papnövendékeket bocsásson el, valamint hogy egy szabályosan megalapított és úgy működő egyházi társulást súlyos ok nélkül feloszlasson. A kérelmekben arra is emlékeztették az érseket, hogy a Belgium központi szemináriumában tanuló 80 papnövendék közül is csupán 25 belga, így bizonyára ott is találhatók olyan növendékek, akiket az érsek indoklása alapján haza kellene küldeni.

De Kesel érsek a kérelmek egyikére sem válaszolt. Ehelyett egy hónappal később, július 15-én új határozatot adott ki, amiben kimondta az FSA azonnali feloszlatását, és az FSA-s papnövendékek elbocsátását. Az FSA plébániáinak 200 tagja petícióban kérlelte tovább De Keselt a határozata megváltoztatására (amelyen a lezárásakor 3540 aláírás volt), miközben a jogorvoslati kérelmeket immár - az érsek válaszának hiányában - a Vatikánba, a Klérus Kongregációjára továbbították.

A Klérus Kongregációja a jogorvoslati kérelmeket indoklás nélkül elutasította, helybenhagyva ezzel De Kesel bíboros érsek feloszlató határozatát. Az elutasítást az FSA-t védő kérelmezők azonban a szentszék legfelsőbb bíróságának számító Apostoli Szignatúrához továbbították. Miután a Szignatúra a kérelmeket szabályosnak ítélte, azokban megindították a jogorvoslati vizsgálatot. (Az Apostoli Szignatúrának 2014 novemberéig az amerikai kánonjogász Raymond Burke bíboros volt a prefektusa, akit az első családszinódus körüli viharok közepette Ferenc pápa váratlanul leváltott. A Szentatya az azóta az egyik "dubia" bíborosként elhíresült Burke-öt 2017. szeptemberében hasonló váratlansággal visszahelyezte a Szignatúrára, igaz, már nem prefektusként, csupán annak rendes tagjaként.)

Itt kezdődött ezután Ferenc pápa szerepe a történetben. A vizsgálat megindulásakor ugyanis a Klérus Kongregációja prefektusa, Beniamino Stella személyesen felkereste a pápát, és arra kérte, hogy a Kongregáció határozatát tegye meg pápai határozattá. Miután Ferenc pápa ebbe beleegyezett, a jogorvoslati kérelmek elutasítása pápai döntés rangjára emelkedett, az Apostoli Szignatúra vizsgálatát pedig le kellett állítani, a fellebbezés lehetősége nélkül.

Az FSA feloszlatása ezzel 2017 november végére véglegessé és visszafordíthatatlanná vált. Az e mögötti, a szentszéken belül zajlott folyamatokról eddig csak Kurt Martens amerikai kánonjogász professzor kifakadásából értesültünk. Az FSA ügyében (független kívülállóként) ő nem a közösség feloszlatását, hanem az azt megpecsételő különleges pápai beavatkozást sérelmezte.

Nem kizárt, hogy a papi közösség feloszlatásának hátterében más, súlyosabb okok állnak. Mindezidáig ilyen okot sem De Kesel bíboros érsek, sem a Klérus Kongregációja, sem Ferenc pápa nem nevezett meg. A hívek kérdéseire és jogorvoslati kérelmeire (az indoklás nélküli elutasításokon kívül) sajnos válasz sem érkezett.


Kapcsolódó cikkünk:
Ferenc pápa elítéli a fiataloktól hemzsegő 'múltidéző' rendeket

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.04.21. 22:47:00

Semmiképp se ámítson el titeket senki, mert előbb az elpártolásnak kell bekövetkeznie, és meg kell jelennie a bűn emberének, a kárhozat fiának, 4aki ellenszegül, és önmagát föléje helyezi mindannak, amit Istennek vagy isteni tiszteletre méltónak nevezünk, beül Isten templomába....
2 Tessz 2, 3...

szentiras.hu/KNB/2Tessz2

Nihil Obstat and Imprimatur (TLIG: Testimonies: Church Position)

Keltsd újból életre szentélyemet!

Vigasztald meg a gyászolókat, ők az én népem.

Mondd meg nekik, hogy kellő időben gyorsan fogok cselekedni, mert kiárasztom Lelkemet még a legkisebbre is, és közületek a legkisebb válik hatalmassá.

Bátorítanod és erősítened kell fivéreidet és nővéreidet. Mondd meg nekik, hogy a gyengéd Irgalom látogat meg most benneteket, hogy erőt adjon az eljövendő megpróbáltatásokra. Ínségetekben gyengéden meg foglak segíteni benneteket.

Sokszorozzátok meg imátokat, mert e napokban növekszik a lázadás. A lázadás a Sátántól való. Ő volt az első lázadó. Áldott az, aki hiszi, hogy beteljesedik az ígéret, amit én adtam!

Igen ünnepélyesen mondom nektek: elérkezett a lázadás órája! Itt van annak órája, aki azt állítja, hogy sokkal nagyobb, mint amit az emberek "istennek" neveznek. És ő közöttetek van. Az a vágya, hogy szentélyemben emelje trónra magát, hogy saját tanításával tetszelegjen...

megszentségtelenítve az Oltáriszentség alapítását, az én alapításomat. Ő és a hozzá hasonlók el akarják törölni Örök Áldozatomat, meg akarják törni szövetségemet és törvényemet.

És ha ez megtörtént, a lázadó azzal fog sokaknak hízelegni, hogy nagy megtiszteltetésben részesíti őket. Ezért fogják sokan elismerni őt és tanítását.

De az enyémek, az én jákobjaim, akik ismernek engem, ők szilárdan fognak mellettem állni és szembeszállnak vele.

A lázadó már most is sokakat rávesz arra, hogy dühödt támadást indítsanak szentjeim ellen , mert szívét arra használja, hogy elpusztítson mindenkit, aki szent. Most rejtve van, de adott időben felkel, hogy elkövesse gonosztettét... A Sátán már sok éve lekötötte őt..
.

És ti, nehogy elveszítsétek reményeteket! Ezért mondtam: "Áldott, aki hiszi, hogy beteljesedik ígéretem... Édesanyám és én tanítványokat nevelünk, akik személyes, meghitt barátainkká válnak. Egyenesen fognak állni mint gyertyák a gyertyatartón és a megpróbáltatás idején világítani fognak. Egyházam erős oszlopai lesznek, mert Szentlelkem megsegíti őket és Ő lesz belső erejük.
www.tlig.org/hu/humsg/hum982.html

Nihil Obstat and Imprimatur (TLIG: Testimonies: Church Position)
www.tlig.org/en/testimonies/churchpos/nihilobstat/
süti beállítások módosítása