A kereszt botránya Németországban
2018. május 01. írta: Katolikus Válasz

A kereszt botránya Németországban

A német püspöki kar elnöke és Regensburg püspöke ebben a kérdésben is ellentétes oldalon áll.

www_onetz.jpgTöbb szekuláris híroldal is megírta, hogy a német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros bírálta a bajor tartományi kormány azon döntését, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" június 1-jétől keresztet kell kifüggeszteni a tartományban működő állami hivatalok épületeiben, a bejáratnál, jól látható helyen.

A bíboros szerint a döntés megosztottságot és nyugtalanságot okozott, és annak elfogadása előtt vitát kellett volna folytatni róla az egyházakkal és társadalmi csoportokkal, beleértve a nem keresztényeket is, hogy mindenki kifejthesse "mit is jelent nekünk a kereszt egyáltalán, és mit jelent élni egy olyan országban, amelyet a kereszténység formált".

Az országos szinten végzett felmérések alapján a németek csaknem kétharmada (64 százalék) ellenzi, hogy keresztet függesszenek ki minden állami hivatalban. Szintén e felmérések szerint a katolikusok körében 48 százalék utasítja el a keresztek kihelyezését, és csak 38 százalék támogatja azt (az evangélikusok között 62 százalék veti el, és 34 százalék üdvözli). A csak az érintett (bajor) tartomány lakosságára fókuszáló felmérésről a tudósítások nem szólnak.

A bajorországi Regensburg püspöke, Rudolf Voderholzer (lásd a kezdőképen) ugyanakkor védelmébe vette a tartományi döntést, és egyetértését fejezte ki azzal. Mint mondta:

A kereszt a nyugati kultúra foglalata. A szeretet, a részvét, és az életigenlés kifejezője. Európa alapjaihoz tartozik.

Voderholzer püspök emlékezetett arra, hogy Bajorországban az emberek a hegycsúcsokra is kereszteket állítanak, ami ezidáig ott nem botránynak, hanem a bajor kultúra természetes részének számított: "Nem a nemzeti zászlót vagy az emberi uralom más szimbólumát - ahogy azt időnként mások szeretnék látni -, hanem a keresztet. Széles körben láthatóvá kellene tenni a keresztet, a megváltás és az élet jelét, amiben Krisztus megbékítette a mennyet és a földet, Istent és az embert, az áldozatokat és a bűnösöket." - fogalmazott a püspök.


Marx és Voderholzer megint ellentétes oldalon


Marx bíboros és Voderholzer püspök jelenleg nem csak ebben a vitában állnak ellentétes oldalon. Mint ismeretes, a német püspöki konferencia a februárban tartott rendes tavaszi nagygyűlésén egy tervezetet fogadott el, ami szerint "bizonyos körülmények között" lehetővé tennék a katolikus hívek protestáns házastársai számára, hogy a katolikus szentmiséken Oltáriszentségben részesüljenek. A tervezet egyik legerőteljesebb szószólója a püspöki kar elnöke és Ferenc pápa személyes tanácsadója, Reinhard Marx bíboros.

Az interkommúnió-tervezetet hét német püspök, köztük öt bajorországi püspök (az összesen hatból) megtámadta a Hittani Kongregációnál, mivel az a katolikus hit és egység alapjait érinti, amiben a német püspöki konferenciának nincs döntési jogköre. Katolikus híroldalak tudósítása szerint a tervezetet - ahogy várható volt - a Kongregáció el is utasította, az erről szóló határozatot azonban Ferenc pápa - meglepő módon - titkosíttatta.

A szentszék mai közleménye szerint a tervezet megvitatására május 3-án kerül sor a Vatikánban, egy német delegáció, valamint szentszék egyes dikasztériumi vezetői és hivatalnokai részvételével. Bár a korábbi tudósítások arról szóltak, hogy a vita Ferenc pápa részvételével zajlik majd, a mai hivatalos közlemény a pápa részvételét még csak nem is említi.

A hétfős német delegációban (Rainer Woelki kölni érsek mellett) Voderholzer püspök lesz az egyik, aki a tervezet elutasításának oldalát fogja képviselni. A tervezet öt meghívott támogatója között Marx bíboros lesz a fő szószóló.

Az összes cikkünket a német püspöki kar interkommúnió-tervezetéről olvasóink itt találhatják.


(A cikkünk első részének forrásai: az MTI nyomán a mandiner.hu és a 888.hu, valamint a CNA.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.05.01. 01:54:06

A kereszt hirdetése ugyan oktalanság azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Isten erje. ....

www.youtube.com/watch?v=wv1kWSDhdJ4

Mondtak a Bajorok es vissztertek XVI Benedek papajuk/
XVI Benedek papank...
www.youtube.com/watch?v=-FpBZRTkaCU&t=1m

valamint SZT PAL ...
www.youtube.com/watch?v=XRNHfVEbE5s&t=56s
es a SZENTIRAS kovetesenek utjara

Hiszen írva van:
"Lerontom a bölcsek bölcsességét,
s az okosak okosságát meghiúsítom."
Hol marad a bölcs? Hol az írástudó? Hol a világnak tudósa? Ugye megmuttata Isten, hogy oktalan a világ bölcsessége?
Mivel ugyanis bölcsességben a világ nem ismerte fel Istent isteni bölcsességében, úgy tetszett Istennek, hogy oktalannak látszó igehirdetéssel üdvözítse a hívőket.
A zsidók csodákat követelnek,
a görögök bölcsességeket keresnek.
Mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük:
aki a zsidóknak ugyan botrány,
a pogányoknak meg oktalanság,
de a meghívottaknak, akár zsidók, akár görögök:
Krisztus, Isten ereje és Isten bölcsessége.
Hiszen Isten "oktalansága" bölcsebb az embereknél, Isten "gyöngesége" pedig erősebb az embereknél.
Gondoljatok csak a meghívásotokra, testvérek! Itt nem sok az emberi bölcs, nem sok a hatalmas, nem sok az előkelő,
de Isten azt választotta ki, ami a világ szerint oktalan, hogy megszégyenítse a bölcseket, s azt választotta ki, ami a világ szemében gyenge, hogy megszégyenítse az erőseket,
s ami a világ előtt közönséges és megvetett, azt választotta ki az Isten, a semminek látszókat, hogy azokat, akik valaminek látszanak, megsemmisítse.
Így senki sem dicsekedhet Isten előtt.
Általa vagytok ti Krisztus Jézusban, aki Istentől bölcsességünkké, megigazulásunkká, megszentelődésünkké és megváltásunkká lett.
Így teljesült az Írás szava: "Aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék." 1Kor1,10

Boldog Emmerich Katalin-1820:

"Láttam a kapcsolatot a KÉT PÁPA között… Láttam, mennyire ártalmas következményei lesznek a hamis egyháznak… Láttam, hogy Péter Egyházát aláaknázták egy terv által, amelyet egy titkos szekta alakított ki…

Egy óriási, egyedi, extravagáns templomot építettek, amely egyenlő jogokkal fogadta magába

az összes világnézetet:

evangélikusokat, katolikusokat és valamennyi felekezetet:

egy valódi közösségét a gonosznak, egy pásztorral és egy nyájjal…

Láttam a beláthatatlan következményeit ennek a hamis egyháznak: láttam, ahogyan növekszik; mindenfajta eretnekeket láttam…

Amikor az igaz Egyház legnagyobb részét elpusztították, és már egyedül csak a szentély és az oltár állt fenn, akkor láttam a rombolókat belépni a templomba a fenevaddal /Antikrisztus/…

....

Nagy gyötrelemben látom a Szentatyát. Más palotában lakik, mint eddig…

Egy különös templomot láttam felépíteni, minden szabállyal ellentétben… Róma új eretnek egyházát. Mindent megtettek, ami megfelelt az emberi okoskodásnak. Mindenfajta embert, dolgokat, tantételeket és véleményeket. Valami büszke, hivalkodó és erőszakos volt benne és úgy látszott, hogy nagyon sikeres.

Az igaz Egyház teljesen elszigetelődött és szinte teljesen elhagyott volt. Úgy tűnik, mindenki elmenekült. Mindenütt nagy a nyomorúság, gyűlölet, árulás, rosszakarat, zavarodottság és teljes vakság.

Város. Ó, város! Mi fenyeget téged? A vihar közeledik, légy résen!

(Boldog Emmerich Katalint - II János Pál Pápa avatta boldoggá)

I saw the secret sect relentlessly undermining the great Church. Near them I saw a horrible beast coming up from the sea. All over the world, good and devout people, especially the clergy, were harassed, oppressed, and put into prison…I saw many churches closed down, great miseries everywhere, wars and bloodshed…But it did not last long…

Blessed Emmerich likewise saw the special relationship between “two popes” during the End Times, or the period just prior to the Second Coming of Jesus:

“I saw also the relationship between the two popes. . . I saw how baleful (harmful) would be the consequences of this false church. I saw it increase in size; heretics of every kind came into the city (of Rome). The local clergy grew lukewarm, and I saw a great darkness…”
veritas-vincit-international.org/2015/01/18/hand-signals-of-freemasonry-explained/

nemini teneri 2018.05.02. 16:59:01

"A kereszt a nyugati kultúra foglalata. A szeretet, a részvét, és az életigenlés kifejezője." Azt valaki azért kifejthetné, mitől "életigenlő" a kereszt, amely már jóval Jézus előtt kínzó- és kivégzőeszköz volt....
süti beállítások módosítása