Marx bíboros: Karl Marx nélkül nincs katolikus szociális tanítás
2018. május 01. írta: Katolikus Válasz

Marx bíboros: Karl Marx nélkül nincs katolikus szociális tanítás

marxok_1.pngMájus 5-én lesz Karl Marx születésének 200. évfordulója. Ebből az alkalomból Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke nyilatkozott elismerően a névrokonáról. Marx bíboros elmondta, hogy a Kommunista Kiáltvány "nagy hatást gyakorolt" rá.

A müncheni bíboros Reinhard Marx Karl Marxot a kapitalista rendszer fontos korrigálójának látja. "A jólét és a profit nem az egyedüliek, amik felé egy társadalom irányíthatja magát." - mondta a német püspöki konferencia elnöke egy a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung-nak adott interjújában. "A piac nem vezet automatikusan egy igazságos társadalomhoz."

Marx bíboros elmondta, hogy a Kommunista Kiáltvány "nagy hatást gyakorolt" rá, azért is, mert "nagyszerű nyelvezettel lett megírva". Szerinte Karl Marx elemzései döntően hozzájárultak a katolikus szociális tanítás megszületéséhez. Mint mondta, azzal, hogy Karl Marx az empiricizmusra helyezte a hangsúlyt, ő volt "egyike az első komoly társadalomtudósoknak".

A bíboros szerint ugyanakkor nem szükséges megünnepelni Marx születésének 200. évfordulóját. "Katolikus püspökként nincs okom rá, de meg kellene emlékeznünk róla." - mondta a bíboros.

Az évforduló kapcsán Marx bíboros azt kérdezné meg a névrokonától, hogy zavarja-e őt az, amit az eszméivel műveltek. A bíboros szerint "történelmileg nem elválasztható egy gondolkodó attól, hogy mások később mit cselekedtek a nevében", különösen akkor nem, ha ez rossz következményekhez vezetett. Marx bíboros ugyanakkor nem hibáztatja Karl Marxot a sztálinizmus bűneiért.

A bíboros elismeri, hogy Marx írásaiban "van egy-két totalitárius gondolat", mint amilyen a kollektivizmus gondolata is, ami nincs tisztelettel az egyén iránt. A bíboros szerint azonban nem lehet közvetlen kapcsolatot teremteni Marx munkája, és a későbbi politikai marxizmus-leninizmus, vagy akár a szovjet büntető- és munkatáborok között.

Az interjújában Marx bíboros elítélően szólt a ma megfigyelhető jobboldali populizmusról és xenofóbiáról. A bíboros szerint ezeknek a gyökere a társadalmi megosztottságban keresendő: "Ha az emberek úgy érzik, hogy a társadalom nem kínál már a számukra egyenlő lehetőségeket, az politikailag veszélyes lehet."


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.05.03. 08:28:36

Karl Marx nélkül "nincs katolikus szociális tanítás"

mondta Marx...

es ezen szavait a haverok megunnepeltek Parizsban...

www.infowars.com/riots-antifas-holiday-for-marx/

s Paholyokban.....

veritas-vincit-international.org/2015/01/18/hand-signals-of-freemasonry-explained/

S ezen unnepseggel kapcsolatban a guardian eredetileg szazak "hundreds"letertoztatasarol cikkezett (..ertsd:ezrek..)
egy nappal kesobb oncenzuraztak magukat es csak tucatokrol beszelnek...ugyanabban a cikkben:

www.theguardian.com/world/2018/may/01/police-arrest-hundreds-at-paris-may-day-protests
süti beállítások módosítása