Kiosztotta az osztrák pápai nuncius a bajor tartományi döntés miatt tiltakozó német püspököket
2018. május 02. írta: Katolikus Válasz

Kiosztotta az osztrák pápai nuncius a bajor tartományi döntés miatt tiltakozó német püspököket

Zurbriggen nuncius érsek: "Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!"

zurbriggen.pngKeményen bírálta az osztrák pápai nuncius, Peter Zurbriggen, azokat a német püspököket és papokat, akik a napokban tiltakozásukat fejezték ki a bajor tartományi kormány döntésével szemben, miszerint június 1-jétől kereszteket kell kifüggeszteni a tartományban működő állami hivatalok épületeiben "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként". A hallgatósága nagy tapssal fejezte ki egyetértését a nunciussal.

Élesen kritizálta Ausztria pápai nunciusa, Peter Stephan Zurbriggen érsek a bajor kormány döntésével szemben tiltakozó német püspököket:

Mint nuncius és mint a Szentatya képviselője, szomorú vagyok és szégyellem magam, hogy amikor kereszteket állítanak a szomszédos országban, épp püspökök és papok kell, hogy kritizálják ezt. Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!

Ezeket a kijelentéseket a nuncius egy az ausztriai Wienerwaldban, a Heiligenkreuz Főiskolán tartott előadásán tette. A hallgatósága a nuncius szavait tapssal fogadta.

Az esetről készült videófelvétel itt megtekinthető:

Az érsek közvetve egy másik bírálatot is megfogalmazott Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke felé: "Ha egy püspök elzarándokol a Szentföldre, és bármi okból szégyelli viselni a keresztet, az engem is szégyenbe hoz."

Marx bíboros 2016 októberében levette magáról a püspöki mellkeresztjét, amikor a jeruzsálemi Templom-hegyre látogatott. A bíboros később azzal magyarázta ezt, hogy a tette "a visszafogottság gesztusa" volt, amikor egy a zsidóság és a muszlim hívek által is szentnek tartott helyen tartózkodott.

Zurbriggen érsek a bírálatát úgy folytatta: "Emlékszem a kedves barátomra, Jean Louis Tauran bíborosra, aki amikor ellátogatott Szaúd-Arábiába, és ott fogadta őt a király, egy kétszer akkora keresztet viselt, mint amekkora az enyém. Ez a bátorság!"

Az érsek ehhez kapcsolódóan megemlített egy a Bécsi Egyetemen tapasztalt esetet is: "Itt, Bécsben, ezen a régi teológiai fakultánson, ahol úgy tudom, 1368 óta vannak kitéve keresztek, valamilyen okból ezeket is eltávolították." A katholisch.de erről azt írja: a Bécsi Egyetem katolikus teológiai fakultánsa februárban több régi előadótermét újakra cserélte, amelyeket azonban az egyetem más fakultánsaival együtt használnak, emiatt a fakultáns vezetősége úgy döntött, hogy a korábbi hagyománytól eltérően az új termekben nem helyeznek ki kereszteket.

Zurbriggen érsek így folytatta: "Kedves testvéreim és nővéreim, ez a vallási és politikai korrektség lassan az idegeimre megy!"

Az érsek mindezekkel összefüggésben megemlítette a saját püspöki jelmondatát is: "Sancta crux, mihi lux. - A Szent Kereszt az én fényem."

A svájci születésű Zurbriggen 2009 óta szolgál Ausztria pápai nunciusaként.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2018.05.02. 21:52:08

Reméljük, tényleg mögötte áll a szentatya és nem helyezik el a heiligenkreuzi előadása miatt.