Szemeteskukából került elő Szent Kelemen pápa csontereklyéje
2018. május 02. írta: Katolikus Válasz

Szemeteskukából került elő Szent Kelemen pápa csontereklyéje

Az ereklye végső nyughelyére bárki tehet javaslatot egy online felületen keresztül.

the-bones-of-apostle-st-clement-800x500.jpg

FRISSÍTÉS 06.21: 
ELDŐLT! A londoni (katolikus) Westminster Katedrálisban helyezik el a csontereklyét.

Londonban egy köztisztaságért felelős cég találta meg egy szemeteskukában Szent I. Kelemen pápa egy csontereklyéjét. A piros és arany pecséttel lezárt szent ereklyét a cég munkásai találták meg még tavaly, egy rutin kukaürítés során.

Az cég most a nyilvánossághoz fordulva kér javaslatokat arról, hová kerüljön az ereklye. "Elképzelhetik, hogy csodálkoztunk, amikor rájöttünk, hogy a begyűjtő csapatunk egy pápa csontdarabját találta meg." - nyilatkozta James Rubin, az Enviro Waste cég tulajdonosa. "Ez nem olyasmi, amire számítana az ember, még a mi szakmánkban sem."

Tudjuk, milyen fontos darabja ez a történelemnek, és nagyon szeretnénk megtalálni a legmegfelelőbb helyet a végső nyugalomba helyezésre. Ezért kérjük a nyilvánosság segítségét.

Az elmúlt évtizedekben egyre növekvő aggodalom övezi a szent ereklyék kezelésének módját. A hatályos kánonjog szerint "teljességgel tilos" eladni őket, több ereklyét is azonban eltávolítottak vagy megsemmisítettek templomok átszervezésekor, a II. Vatikáni Zsinat utáni változások időszakában.

Kelemen pápa ereklyéjével kapcsolatban Georges Kazan, a finnországi Turkui Egyetem kutatója úgy nyilatkozott a MailOnline-nak: "Ellophatták, valakinek a tulajdona lehetett, és véletlenül kidobhatták."

"Ha hiteles, úgy ez nem az a dolog, amit csak úgy kidobsz. Szép darabnak látszik, egy csont meglehetősen nagy darabkája." - tette hozzá a szakértő.

A hagyomány szerint Szent I. Kelemen pápa Kr. u. 88 és 99 között volt az Egyház pápája. A szent pápa egyike az "apostoli atyáknak", vagyis azoknak a teológusoknak, akik személyesen ismerték a tizenkét apostolok valamelyikét.

Az ereklye végső nyughelyére bárki tehet javaslatot ezen az online felületen keresztül.


(Forrás: Catholic Herald)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.